logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem rozdzielczość gry Win7 - Jak zmienić rozdzielczość w grach na Windows 7

kotkameleon 19 Sie 2021 14:44 1317 2
REKLAMA
  • #1 19570645
    kotkameleon
    Poziom 6  
    Dzień dobry

Od kilku dni babram się w kombinacji, jak zmienić rozdzielczość w grze Settlers 4 - nie mogę ustawić najwyższej (1280x1024). Po różnych próbach z Settlersami, dla odreagowania odpaliłem grę Kozacy Powrót na Wojnę i ku mojemu zdziwieniu, tam też powstał problem z rozdzielczością. Pamiętam na bank, że w Kozakach mogłem ustawić rozdzielczość wyższą, niż ta którą mam ustawioną na pulpicie (1600x900 - natywna) i teraz w trakcie gry wszystko na ekranie jest duże - a było mniejsze. Oczywiście teraz w Kozakach wyżej 1600x900 nie wyskoczę.
    W Kozakach zrobiłem tak :"C:\Program Files (x86)\Kolekcja Klasyki\Kozacy - Powrót na wojnę\DMCR.exe" /RES=1920x1080" , ale zmiana nic nie dała. Z Settlersami kombinowałem mocniej. Grzebałem w pliku Gamesettings, odpaliłem niby dedykowany emulator do S4 - bez skutku, próbowałem programu DXGL. Jedyne co osiągnąłem dzięki DXGL, to odbicie lustrzane do góry nogami. Już mnie krew zalała. Obydwie gry odpalałem przy pomocy karty zintegrowanej. Przy karcie GT 540M dla gry S4 pojawiał się migający ekran, jak by stroboskop.
    Zastanawiam się, co mogło pójść nie tak? Dlaczego nie mogę dać wyższej rozdzielczości w S4 i dlaczego w Kozakach też powstał problem?
    Mam Windows 7 i laptopa Asus K73 procesor Intel i5 - 2410M 2.30GHz, plus dwie karty graficzne, zintegrowana Intel HD Graphics 3000 oraz NVIDIA GeForce GT 540M. Windows pracuje na zintegrowanej.
    Jak by ktoś coś, przynajmniej wskazał gdzie szukać opisu rozwiązania problemu, będę wdzięczny. Angielskiego zbytnio nie ogarniam, ale przy pomoc translatora też coś tam wyczytam.
  • REKLAMA
  • #2 19570665
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1234
    Panel sterowania NVIDIA, musisz wymusić dla programu (te starsze gierki) dedykowaną grafikę.
  • #3 19571179
    kotkameleon
    Poziom 6  
    Znaczy się mam dedykować konkretną kartę dla gry?
    Jeżeli tak, to taka zmiana nic nie daje.
REKLAMA