logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Makro - filtr i zapis do nowego utworzonego arkusza

Bejrol 02 Wrz 2021 22:52 324 6
REKLAMA
  • #1 19593125
    Bejrol
    Poziom 3  
    Witam, chciałabym utworzyć raport z automatycznym filtrem który posortuje dane według kryterium wybranego z listy rozwijanej a następnie przeniesie dane do nowego pliku pod nazwa wybranego kryterium czyli np kryterium to „market” „EMEA” i zapisze w tej samym katalogu gdzie plik z którego filtruje „bazowy”. Problem w tym, ze plik z danymi jest pokaźnych rozmiarów tj. do 30tys wierszy, kolumny do T. Nie wiem czy w tym przypadku autofiltr by zadziałał poprawnie.
    Z góry dziękuje za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 19593441
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 891
    Przydałby się przykładowy plik, żeby chcący Tobie pomóc, nie musieli robić tego za Ciebie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19594805
    Bejrol
    Poziom 3  
    W załączeniu przykładowy plik
    Załączniki:
    • projekt.xlsx (3.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 19595052
    Bejrol
    Poziom 3  
    Dziękuje bardzo za pomoc, natomiast pojawił się błąd 1004 przy uruchamianiu makra, plik jest identyczny jak ten przesłany jako przykład który podeslalalam. Z czego może wynikać błąd ?
    Załączniki:
    • Makro - filtr i zapis do nowego utworzonego arkusza image.jpg (8.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 19595060
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 891
    W załączniku.
    Musisz tylko dorobić listę rozwijalną.
    Załączniki:
    • Projekt.zip (2.85 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19596429
    Bejrol
    Poziom 3  
    Dzięki bardzo za pomoc !
    Zastanawiam się co oznacza liczba 51 w save.as
    Czy można zmodyfikować kod tak aby skopiowało jeszcze 3 inne arkusze i żeby wizualnie nowy plik wyglądał tak samo bo obecnie kopiuje tylko wartości ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w stworzeniu makra w Excelu, które automatycznie filtruje dane według wybranego kryterium z listy rozwijanej i zapisuje je w nowym pliku o nazwie odpowiadającej temu kryterium. Problemem jest duży rozmiar pliku źródłowego, zawierającego do 30 tys. wierszy. Otrzymuje odpowiedzi z kodem VBA, który implementuje funkcję filtrowania i zapisu, jednak napotyka błąd 1004 przy uruchamianiu makra. Użytkownik prosi o wyjaśnienie dotyczące liczby 51 w funkcji zapisu oraz o modyfikację kodu, aby skopiować dodatkowe arkusze i zachować formatowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA