logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 1.2 - lokalizacja kostek i anteny do radia, brak po zdjęciu zaślepki

przemrtv 29 Paź 2005 00:13 8750 10
REKLAMA
  • #1 1936663
    przemrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 22
    Witam, czy ktoś mi może powiedzieć gdzie schowane są kostki od radia w tym samochodzie? Po zdjęciu zaślepki pusto nawet anteny nie ma, pomóżcie!
  • REKLAMA
  • #2 1936871
    coobah
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    a moze zwyczajnie nie masz instalacji pod radio ;)
    a sama antena sterczy z dachu?? troche dziwne, ze nawet kabla antenowego nie ma..
    pogrzeb ponizej miejsca spod zaslepki, moze wisza gdzies nisko...
    sam nie wiem...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1937469
    drrumin
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Ta przypadek był by rzadki ale jak najbardziej możliwy, moja mama np. kupując samochód w salonie musiala specjalnie doplacic za zainstalowanie takiej instalacji. poza tym jak chcesz co by gralo porządnie to połóż sam instalke z porządnych kabli bo to co dają producenci to raczej nic nie warte.
  • Pomocny post
    #4 1939598
    wilson
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    a nie ma może antenty wbudowanej w ogrzewanie tylnej szyby ? chociaż śmiem w tą wątpić... I podejrzewam ze Polo 9N ? Zawsze pisz jaki model bądź rocznik ;) a jeśli dalej masz problemy to zaprszam na forum www.vwpolo-klub.pl do działu technicznego a użytkownicy tego modelu napewno ci pomogą :)
  • Pomocny post
    #5 1939640
    prezes5000
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    WITAM!
    Miałem podobny problem.Kupiłem wersję podstawową i niestety brak głośników, brak instalacji do radia , przewód od anteny kończył się w prawym przednim słupku. Oczywiście za dopłatą kilkuset zł. mogli mi to założyć.Instalację założyłem sam.
  • #6 1949944
    przemrtv
    Poziom 22  
    Ocena: 22
    Auto jest z tego roku antena jest na dachu! Chyba nie ma jednak instalacji, głośników też brak. Muszę więc sam założyć instalację.
  • REKLAMA
  • #7 1950342
    renard m.
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    drrumin napisał:
    Ta przypadek był by rzadki ale jak najbardziej możliwy, moja mama np. kupując samochód w salonie musiala specjalnie doplacic za zainstalowanie takiej instalacji. poza tym jak chcesz co by gralo porządnie to połóż sam instalke z porządnych kabli bo to co dają producenci to raczej nic nie warte.

moge tylko potwierdzic.... i tak kazdy szanujacy sie "audiofil samochodowy" montuje wlasne przewody glosnikowe min. 1,5mm² jesli pod radio, min 2,5 mm² jesli pod wzmacniacz, pod suba w mostku min. 4mm².....Zasilanie samego radia: najlepiej prosto z akku 5mm² i polaczenie z kostka iso jak najblizej radia! masa to samo, good luck! ;)

...tylko niech nikt nie pisze: ja mam zasilanie do wzmacniacza 1000W 5mm² ci tez chodzi... bo sie udlawie przy kolacji :D
  • REKLAMA
  • #8 1958967
    mike21
    Poziom 29  
    Ocena: 26
    Sam zrób instalacje napewno bedzie to lepiej zrobione niż seryjnie gdzie instalacja jest z najgorszych i najprostrzych elementów.Pozdro!
  • #9 1973803
    SovietMan
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Ja mam jeszcze takie dodatkowe pytanie bo wlasnie niedawno sprawilem sobie Polo i mam problem juz wiem ze kabel do anteny jest w prawym slupku, ale teraz podstawowe pytanie jak dostac sie do tego kabla nie niszczac samochodu rozmontowujac slupek. Prosze o napisanie tu na forum, albo np. na adres e-mail: sovietman(_at_)c.net.pl
  • #10 1975660
    prezes5000
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    WITAM!
    Na dole przy prawych drzwiach odchyl wykładzinę i powinieneś zobaczyć wtyk od anteny, który biegnie po słupku.To tyle.
  • #11 9274777
    jhosef
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Przepraszam za masakryczny odkop ale mam podobny problem.

Kupiłem polo 9n3 z 2006 roku, wersja Comfortline czyli nie golas, ogólnie w środku dość bogato. Ale nie ma instalacji radia. Przynajmniej jej nie widzę.

Poprzedni właściciel sam założył instalację ale jakości masakrycznej. Zastanawia mnie co się działo z fabryczną instalacją. Nie widać nigdzie kabla antenowego choć na dachu antena jest. Została założona dziwna antena na szybę marki Blaupunkt. Ogólnie to gra z nowym radiem ale jest po dziadowsku.

Czy jest możliwe aby auto w wyższej wersji wyposażeniowej nie miało instalacji do radia? Samochód wyszedł bez radia z salonu, wiem to po VIN.

Nigdzie nie widać kabla anteny, szukałem w okolicy prawego słupka (tak mówiono na jakimś forum) ale nic. Jeśli nie ma fabrycznej instalacji to jak zakładają ja w ASO?

Mam zdrowe ręce i sam mogę spokojnie poprawić instalację radia ale wolałbym mieć jak z fabryki, przynajmniej antenę, bo tej z szyby chciałbym się pozbyć.

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Polo 1.2, zwłaszcza w wersjach podstawowych, często brak jest fabrycznej instalacji radiowej, co objawia się brakiem kostek pod zaślepką oraz brakiem kabla antenowego mimo obecności anteny dachowej. Antena może być umieszczona na dachu lub teoretycznie w ogrzewaniu tylnej szyby, jednak w Polo 9N antena jest zwykle na dachu, a kabel antenowy biegnie w prawym przednim słupku. W wersjach podstawowych głośniki i instalacja radiowa mogą być niezamontowane fabrycznie, co wymaga samodzielnego montażu instalacji i okablowania. Montaż instalacji własnej jest często rekomendowany ze względu na niską jakość fabrycznych przewodów. Dostęp do kabla antenowego można uzyskać przez odchylenie wykładziny przy prawych drzwiach bez konieczności demontażu słupka. W przypadku braku fabrycznej instalacji w ASO montuje się ją za dopłatą. Użytkownicy zalecają stosowanie przewodów o odpowiednich przekrojach (min. 1,5 mm² dla głośników, 2,5 mm² dla wzmacniacza, 5 mm² dla zasilania radia) dla poprawy jakości dźwięku i stabilności zasilania. W nowszych modelach Polo 9N3 (np. z 2006 roku) również zdarzają się sytuacje, gdzie instalacja radiowa jest niekompletna lub wymaga wymiany na lepszą, a fabryczna antena może być zastąpiona anteną na szybę, co nie jest optymalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA