logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Chwilowe zaniki internetu i gasnące diody w routerze ZTE MF 286 - możliwości samodzielnej naprawy

Grzegor1965 06 Wrz 2021 14:59 3225 8
REKLAMA
  • #1 19597894
    Grzegor1965
    Poziom 2  
    Problem jest trudny do wykrycia, bo jest to poprostu chwilowy, ok. 2 minutowy brak internetu na urządzeniach korzystających z tego routera. Po dokładnej obserwacji tego routera stwierdziłem, że w czasie normalnej pracy, przy dobrym zasięgu, nagle gasną wszystkie diody. Po jakiejś milisekundzie dioda Power już świeci i następuje uruchamianie routera, co trwa ok. 1 min. 40 sek. Można coś z tym zrobić samemu?
  • REKLAMA
  • #2 19597987
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5404
    Grzegor1965 napisał:
    nagle gasną wszystkie diody. Po jakiejś milisekundzie dioda Power już świeci i następuje uruchamianie routera, co trwa ok. 1 min. 40 sek. Można coś z tym zrobić samemu?

Zgłosić problem sprzedawcy z tytułu rękojmi, jeśli od zakupu nie minęły 24 mc.
    To nie jest normalny objaw. by wywalało router przy korzystaniu.

Być może to wina zasilacza, podmienić na inny taki sam (musi się zgadzać napięcie V, natężenie prądu A może być wyższe).
  • REKLAMA
  • #3 19598081
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 19598111
    Grzegor1965
    Poziom 2  
    Router dostałem od T-Mobile w czerwcu, więc jest na gwarancji. Zasilacz zewnętrzny, jak ładowarka do smartfon, tylko że 12V, 1,5A, 18W. Podmieniłem na zasilacz od TP-Linka, ale ma 1A. Objawy nie ustąpiły. Pewnie trzeba będzie to wytłumaczyć blondynce w salonie Tmobile...
  • #5 19598174
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19598176
    KOCUREK1970
    Grzegor1965 napisał:
    Zasilacz zewnętrzny, jak ładowarka do smartfon, tylko że 12V, 1,5A, 18W. Podmieniłem na zasilacz od TP-Linka, ale ma 1A.

Zasilacz musi mieć 12V i może mieć nawet 4A, ale nie może mieć w A poniżej wartości deklarowanych przez producenta routera.
    Grzegor1965 napisał:
    stwierdziłem, że w czasie normalnej pracy, przy dobrym zasięgu, nagle gasną wszystkie diody.

By się upewnić, że router świruje, sprawdź go luzem w innym pomieszczeniu gdzie nic nie będzie mogło ani z routera korzystać, ani do routera się podłączyć i obserwuj jego zachowanie nagrywając.
  • REKLAMA
  • #7 19598454
    Grzegor1965
    Poziom 2  
    ... chyba go zareklamuję, bo jestem za cienki w te klocki...
  • #8 19598502
    KOCUREK1970
    @Grzegor1965
    Na poczatek 2 kwestie:
    Gwarancja jest zupełnie dobrowolna, równie dobrze może w ogóle jej producent/sprzedawca nie dawać, bo nie ma takiego obowiązku. Z tego względu również zasady na jakich jest ustalana, są też dowolnie formułowane.
    Z przepisów prawa kupującym przysługuje rękojmia, i to jedynie gwarantują zapisy ustawowe.
    Rękojmi sprzedawca nie może zawiesić, wyłączyć, wykluczyć i ta wynosi 24mc od dnia zakupu nowej rzeczy (wydania kupującemu, jeśli zakup na odległość/przez internet).
    Powyższe dotyczy relacji firma-klient detaliczny.
    Składaj pisemną reklamacje na ręce sprzedawcy.
    Jeśli wada powstała w pierwszym roku od zakupu rzeczy, przyjmuje się, że owa wada istniała już w momencie wydania rzeczy kupującemu.
    W sytuacji wystąpienia wady konsument może złożyć do sprzedawcy reklamację z tytułu rękojmi i zażądać jednego z czterech działań:
    - wymiany towaru na nowy;
    - naprawy towaru;
    - obniżenia ceny;
    - odstąpienia od umowy – o ile wada jest istotna.
    Tu więcej szczegółów:
    :arrow: http://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/
    Zatem dobrze się zastanów, z czego chcesz skorzystać (ja osobiście, nigdy nie korzystam z gwarancji od producenta/sklepu, nic mi ona nie daje, nie chroni mnie jako kupującego, tylko i wyłącznie reklamacja do sklepu na ręce sprzedającego). Punkt TMobile czy co tam masz, jest miejscem sprzedaży, zatem masz prawo tam kierować reklamację do sprzedawcy z tytułu rękojmi.

To nie jest tak, że pojawiasz się w salonie i tam biją Ci pokłony "bo ja tu mam uszkodzony sprzęt, i chciałbym go zgłosić do naprawy" i wszyscy tam biegają sprawdzając co się stało i od reki, dostaniesz nowy inny router - nie...
    Sprzęt zabiorą na serwis na co najmniej 2 tygodnie - po tym na 99% serwis stwierdzi, że ze sprzętem all ok.
    Tak mniej więcej będzie to wyglądało.
    A jak Ci powiedzą, że sprzęt sprawny, to mają prawo zażądać od Ciebie zwrotu kosztów serwisu/sprawdzenia i transportu z/na serwis.
    Jak się przygotujesz (ile dowodów zgromadzisz), taką masz kartę przetargową.

Wyżej masz co powinna zawierać skutecznie złożona reklamacja, na co możesz się powołać i czego oczekujesz od sprzedawcy.
    Nie daj sobie wmówić, że możesz tylko złożyć gwarancję - salony sprzedaży operatorów to franczyza, zatem każdy z nich ma własny NIP, i na własne konto robi sprzedaż i na tym zarabia (ma prowizję z umów i sprzedaży sprzętu).
    Reklamacje 2 sztuki pisma - jedna dla salonu a na drugiej identycznej, mają podbić odbiór reklamacji i sprzętu.

Sfotografować dokładnie router z każdej strony, zasilacz też, porobić fotki by było widać wszelkie nr seryjne/MAC, sfotografować dokładnie pudełko itd.
    Sfotografować wszelkie miejsca łączeń obudowy jednej z drugą, porty LAN, telefoniczne, antenowe i co tam jeszcze jest, to samo z zasilaczem. I składając reklamację, jasno im to zakomunikować w tym piśmie.
  • #9 19620423
    Grzegor1965
    Poziom 2  
    Pani w salonie wymieniła kartę sim na nowszą, narazie jest ok, ale wątpię źe to była prxyczyna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem ZTE MF 286, który doświadcza chwilowych zaników internetu oraz gaśnięcia diod. Po obserwacji stwierdzono, że router resetuje się, co trwa około 1 minuty i 40 sekund. Użytkownik rozważa samodzielną naprawę, jednak sugerowane są problemy z zasilaczem, który powinien mieć odpowiednie parametry (12V, minimum 1,5A). Wymiana zasilacza na model o niższej wydajności nie przyniosła poprawy. Użytkownik rozważa reklamację, a w międzyczasie wymiana karty SIM w salonie T-Mobile przyniosła chwilową poprawę, choć nie jest pewne, czy to rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA