logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kiano Elegance TV 32'': brak dostępu do ustawień, napisów dla niesłyszących i MUX 2

VicRaiden 06 Wrz 2021 19:05 12903 6
REKLAMA
  • #1 19598238
    VicRaiden
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.

Kilka miesięcy temu nabyłem przez Internet telewizor Kiano Elegance 32''. Niedługo po instalacji urządzenie zaczęło się jednak dziwnie zachowywać - nie można w żaden sposób wejść w ustawienia (przycisk na pilocie wywołuje tylko informację o aktualnym programie, a inne ścieżki wyrzucają mnie do menu głównego), napisy dla niesłyszących nijak nie dają się wyłączyć, a ponadto urządzenie prawdopodobnie losowo przechodzi w tryb audio-only. Dzisiaj nawet straciło dostęp do MUX 2, a więc i wszystkich kanałów należących do Polsatu i TVN. Nie pomaga fakt, że instrukcja obsługi jest bardzo powierzchowna, a większość opcji musiałem odkryć na własną rękę. Czy wymienione powyżej problemy są konsekwencją moich działań, czy też wadą samego sprzętu? A co ważniejsze: czy da się to naprawić w warunkach domowych?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19598522
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    VicRaiden napisał:
    A co ważniejsze: czy da się to naprawić w warunkach domowych?

VicRaiden napisał:
    Kilka miesięcy temu nabyłem przez Internet telewizor Kiano Elegance 32''.

Gwarancja!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19598812
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3784
    maksar napisał:
    Gwarancja!
    A jeszcze lepiej rękojmia. Na reklamację towaru niezgodnego z umową masz w praktyce dwa lata od zakupu. W tym wypadku nie ma sensu dyskutować o samodzielnej naprawie, szczególnie jeśli temat jest da Ciebie obcy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19598949
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    Zależy z jakiego źródła próbujesz wejść w ustawienia.
    Na niektórych telewizorach trzeba przełączyć na źródło antenowe TV żeby wejść w ustawienia, bo na przykład na źródle HDMI ta opcja nie będzie aktywna.
  • REKLAMA
  • #5 19602517
    VicRaiden
    Poziom 5  
    konsum napisał:
    Zależy z jakiego źródła próbujesz wejść w ustawienia.
    Na niektórych telewizorach trzeba przełączyć na źródło antenowe TV żeby wejść w ustawienia, bo na przykład na źródle HDMI ta opcja nie będzie aktywna.

Z tego, co wiem, ten model ma cztery sposoby na dojście do ustawień:
    - przycisk na pilocie;
    - pojedyncze wciśnięcie przycisku SOURCE i wybrani opcji "Ustawienia";
    - jw., tyle że za pomocą przycisku na telewizorze;
    - opcja w menu głównym.
    Niestety, jak już pisałem, pierwszy sposób wywołuje teraz tylko informacje o programie (jakbym naciskał INFO), a pozostałe trzy wyrzucają mnie tylko do menu głównego. To tak, jakby ustawienia były odinstalowane!
  • Pomocny post
    #6 19602537
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    Jeżeli jeszcze masz gwarancję to rękojmia. Możesz również domagać się sprzętu zamiennego na czas rozpatrzenia.
  • #7 19624948
    VicRaiden
    Poziom 5  
    Telewizor przygotowany do zwrotu, toteż dziękuję za radę. Szczególnie że teraz już naprawdę jest powód, bo matryca też zaczyna nawalać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z telewizorem Kiano Elegance 32'', w tym brak dostępu do ustawień, niemożność wyłączenia napisów dla niesłyszących oraz losowe przechodzenie w tryb audio-only. Dodatkowo, telewizor stracił dostęp do MUX 2, co wpływa na kanały Polsatu i TVN. Użytkownik zastanawia się, czy problemy są wynikiem jego działań, czy wadą sprzętu, oraz czy można je naprawić samodzielnie. Odpowiedzi sugerują, aby skorzystać z gwarancji lub rękojmi, a także zwrócić uwagę na źródło sygnału przy próbie dostępu do ustawień. Użytkownik postanawia zwrócić telewizor z powodu dodatkowych problemów z matrycą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA