logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki TV 55'' pod PS4/PS5 i do oglądania filmów wybrać? Budżet: 4000-4500 zł.

Karsenn 14 Wrz 2021 11:40 1026 20
REKLAMA
  • #1 19608664
    Karsenn
    Poziom 7  
    Hej!

W najbliższym czasie planuję zakupić nowy telewizor. Planuję zakup na raty, najlepiej 0%. To będzie mój pierwszy telewizor więc wiedzy na ten temat nie mam. Wstępnie przeczytałem, że telewizory z OLED są super. Nie wiem czy uda mi się zmieścić z budżetem. W każdym razie jestem w stanie trochę dołożyć do lepszego sprzętu:
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? ok. 3 metry
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? Na wprost i bokiem
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? Brak
    4. Jaką markę preferujesz? Brak preferencji
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? 55 cali
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? Dekoder Netii, PS4 (w przyszłości PS5)
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? 100% filmy i seriale (Netflix)
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? Nie planuję
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? Głównie Netflix i Youtube
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? Najwcześniej o godzinie 17 - późne popołudnie / wieczór
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? 4000 (max 4500)

Dodatkowo w przyszłości planuję dokupić jakiś w miarę sensowny soundbar.
  • REKLAMA
  • #2 19608758
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    Oledy są drogie, nie sądzę byś w tej cenie się zmieścił.
    Mogę Ci polecić byś nie kupował Philipsa. Jak już to jakiś Samsung lub LG.
  • REKLAMA
  • #3 19608771
    Karsenn
    Poziom 7  
    Znalazłem na szybko coś takiego:
    LG OLED55A13LA Link
    SAMSUNG QE55Q77AAT Link

Czy ten drugi (nie OLED) jest dobry w tej cenie? Ten pierwszy trochę tani i nie wiem z czego wynika taka cena.
  • REKLAMA
  • #4 19608966
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 937
    OLED ten A1 z ekranem 60 Hz to nowość - raczej nikt go nie ma - tak że trudno się podzielić ew. wrażeniami - może link do recenzji:
    https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/a1-oled

ocenę ma raczej "bdb", po angielsku ale w przeglądarce Chrome pewnie się przetłumaczy
  • REKLAMA
  • #5 19611774
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Jeżeli nastawiasz na na filmy netflix PS4 i jak napisałeś do filmów, myślę, że bardzo zwracasz uwagę na jakość obrazu, więc nie potraktuj tego zakupu jak kolejnego telewizora.
    Nadszarpnij swój budżet nawet kosztem kilku dodatkowych rat (np 4000 + 10x50zł) i zdecyduj się na OLEDA, lecz już najlepiej w 100hz.
    Mówi się, że w zimie najgorsza opona zimowa jest lepsza od najlepszej opony letniej i tak samo jest tutaj, nawet ten 60 hercowy oled będzie miał lepszy obraz od każdego LEDa, ale jednak 100hz też robi robotę.
    Ja mam OLEDa już prawie rok i dalej potrafię się nim zachwycać, jego perfekcyjną czernią, wyrazistością ciemnych scen i żywością kolorów. Gwarantuję Ci że nie będziesz żałował ani złotówki z przepłaconej złotówki.
    Mam LG 55 cali B9 czyli starszy model z tańszych modeli i jest SZTOS.
    QLED to dalej LED tylko trochę ulepszony i obecnie nie dałbym już za żadnego leda 4000 tym bardziej, że w wygodzie obsługi smart LG bije Samsunga na głowę.
  • #6 19612441
    Karsenn
    Poziom 7  
    gadek80 napisał:
    Jeżeli nastawiasz na na filmy netflix PS4 i jak napisałeś do filmów, myślę, że bardzo zwracasz uwagę na jakość obrazu, więc nie potraktuj tego zakupu jak kolejnego telewizora.
    Nadszarpnij swój budżet nawet kosztem kilku dodatkowych rat (np 4000 + 10x50zł) i zdecyduj się na OLEDA, lecz już najlepiej w 100hz.
    Mówi się, że w zimie najgorsza opona zimowa jest lepsza od najlepszej opony letniej i tak samo jest tutaj, nawet ten 60 hercowy oled będzie miał lepszy obraz od każdego LEDa, ale jednak 100hz też robi robotę.
    Ja mam OLEDa już prawie rok i dalej potrafię się nim zachwycać, jego perfekcyjną czernią, wyrazistością ciemnych scen i żywością kolorów. Gwarantuję Ci że nie będziesz żałował ani złotówki z przepłaconej złotówki.
    Mam LG 55 cali B9 czyli starszy model z tańszych modeli i jest SZTOS.
    QLED to dalej LED tylko trochę ulepszony i obecnie nie dałbym już za żadnego leda 4000 tym bardziej, że w wygodzie obsługi smart LG bije Samsunga na głowę.

Jestem w stanie dołożyć trochę więcej uwzględniając to co napisałeś. Pytanie tylko, który telewizor w tej cenie będzie dobrym wyborem. Na tę chwilę OLED, który ma 100/120 Hz oraz HDMI 2.1 to np. to
    LG OLED55B13LA Link

Czy to dobry wybór? Jeśli są inne telewizory warte uwagi to będę wdzięczny za pomoc.
  • #7 19612527
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Generalnie OLEDy na 120Hz matrycy są nie do pobicia jeśli chodzi o filmy.
    BX/CX czy nowsze B1/C1, to najlepsze TV do tych zastosowań w swojej kategorii cenowej.
  • #8 19612563
    Karsenn
    Poziom 7  
    Ludwik XVI napisał:
    Generalnie OLEDy na 120Hz matrycy są nie do pobicia jeśli chodzi o filmy.
    BX/CX czy nowsze B1/C1, to najlepsze TV do tych zastosowań w swojej kategorii cenowej.

Dzięki za info.
    Mam jeszcze pytanie co do wytrzymałości OLEDów. Tutaj przeczytałem trochę o żywotności tego rozwiązania Link i zastanawiam się na ile faktycznie jest to problem. Nie planuję grać w gry, gdzie można zatrzymać obraz na jakiś czas, a to podobno jest złe dla OLEDów. Z drugiej strony Netflix na bajkach zatrzymuje się co jakiś czas i wtedy faktycznie ten obraz jest nieruchomy.
    Nie chciałbym przy telewizorze za 4,5k sprawdzać co jakiś czas czy obraz się nie zatrzymał, a podobno producent nie uwzględnia tego przy reklamacji co jest śmieszne. Zastanawiam się jak to wygląda w sytuacji gdy np. wykupujemy rozszerzoną gwarancję na 5 lat.
    Jakie macie doświadczenia z OLEDami i czy faktycznie do to trzeba przywiązywać taką uwagę?
  • #9 19612699
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Ja mam OLEDy od ponad 5 lat i problemów brak.
    Standardowe oglądanie telewizji i filmów. Gry także na PS4.

Oczywiście wszystko co opisuje Tadeusz Chmielewski w swoim artykule to prawda.
  • #10 19613204
    gadek80
    Poziom 31  
    Ja mam oleda rok, lecz moja kuzynka ponad 5 lat i wszystko działa bez zarzutów, żadnych wypaleń i powidoków. Prędzej Ci padnie chyba już zwykłe podświetlenie w ledzie niż oled. Może pewnie z czasem pokazać się kilka martwych pikseli, ale one tez nie są zauważalne w normalnym użytkowaniu. Każdy zatrzymany obraz w oledzie zmienia się po chwili na inny ruchomy wygaszacz, aż do momentu kiedy nie ruszysz pilotem w LG albo naciśniesz Play.
  • #13 19621014
    bbobii
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Jak już to ten B bo CX co kolega podesłał to są powystawowe. Szukaj, ja jakieś 2 tygodnie temu trafiłem C12 za 4100 zł
  • #14 19621024
    Karsenn
    Poziom 7  
    bbobii napisał:
    Jak już to ten B bo CX co kolega podesłał to są powystawowe. Szukaj, ja jakieś 2 tygodnie temu trafiłem C12 za 4100 zł

Dobra cena. Nie znam się na telewizorach poza tym, że wiem już, że OLED jest bardzo dobrą opcją. Do tego HDMI 2.1 oraz częstotliwość odświeżania 100 lub 120 Hz. Jaka jest różnica między C12, a B13?
  • #15 19621035
    bbobii
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Główna różnica to procesor w C jest α9 Gen4 AI Processor 4K, a w B α7 Gen4 Processor 4K.
  • #16 19621045
    Karsenn
    Poziom 7  
    bbobii napisał:
    Główna różnica to procesor w C jest α9 Gen4 AI Processor 4K, a w B α7 Gen4 Processor 4K.

Dzięki! :)
  • #18 19621070
    Karsenn
    Poziom 7  
    bbobii napisał:

Ludwik XVI napisał:
    C1 - lepszy/szybszy procesor, wyższa jasność, szerszą podstawkę, więcej portów HDMI 2.1

Dzięki za szczegółowe informacje. Cieszę się, że trafiłem na to forum :)
  • #19 19629503
    vakant34
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    gadek80 napisał:
    Ja mam oleda rok, lecz moja kuzynka ponad 5 lat i wszystko działa bez zarzutów, żadnych wypaleń i powidoków. Prędzej Ci padnie chyba już zwykłe podświetlenie w ledzie niż oled. Może pewnie z czasem pokazać się kilka martwych pikseli, ale one tez nie są zauważalne w normalnym użytkowaniu. Każdy zatrzymany obraz w oledzie zmienia się po chwili na inny ruchomy wygaszacz, aż do momentu kiedy nie ruszysz pilotem w LG albo naciśniesz Play.

Pewnie, że te martwe px to nie problem. Nawet w FHD były niewidoczne. OLED to świetny wybór, ja sam na Black Friday wreszcie kupuję od Philipsa i nareszcie mogę się pożegnać z LEDem.
  • #20 19630038
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 253
    Jak OLED to lepiej od producenta LG a nie od pośrednika. Wiadomo, że wszystkie matryce OLED produkuje LG, bez sensu kupować OLED pod chińską marką Philips.
  • #21 19630785
    gadek80
    Poziom 31  
    Philips faktycznie opadł z jakości, nawet mojemu koledze padł LED po czterech latach, Panasonic nie wiem jak teraz ale kiedyś miał tragiczny system Smart i bez żadnych aktualizacji (mam takiego Panasonica 5lat i lipa) ale jeżeli ktoś lubi androida to SONY będzie dobry. Android ma otwarty system na aplikacje, takie jak na przykład system monitoringu z kamer, czego nie zrobimy na LG, ale akurat takiej aplikacji musimy potrzebować lub podobnej. Na androidzie też jest KODI do filmów, ale też już podobno słabo działa i niezaawansowani nie uruchomią tej aplikacji. Ja ich nie potrzebuję, więc wybrałem LG.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup telewizora 55 cali do 4500 zł, głównie do oglądania filmów na Netflixie oraz do konsoli PS4/PS5. W dyskusji podkreślono zalety telewizorów OLED, zwłaszcza modeli LG, które oferują lepszą jakość obrazu w porównaniu do LED-ów. Użytkownicy polecają modele LG OLED55A13LA, LG OLED55B13LA oraz LG OLED55CX, zwracając uwagę na różnice w częstotliwości odświeżania (60 Hz vs 100/120 Hz) oraz procesorach (α7 vs α9). Poruszono również kwestie żywotności OLED-ów i problemów z wypalaniem obrazu, z pozytywnymi doświadczeniami użytkowników, którzy nie doświadczyli takich problemów. Wskazano na znaczenie HDMI 2.1 dla przyszłych zastosowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA