logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak ładowania akumulatora Milwaukee M18 5Ah - diody, styki, wkrętarka

MarcinPyzdrowski 18 Wrz 2021 16:49 13845 10
  • #1 19614928
    MarcinPyzdrowski
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam,
    Akumulator milwaukee M18 który po podłączeniu do ładowarki nie ładije się. Najpierw na 1 sek. zapala się na ładowarce czerowna dioda i potem zielona sieci ciągle (tak jakby bat. była pełna). Była tak podłączona kilka godzin. Po naciśnięciu przycisku na baterii miga pierwsza kropka - tak jak by był rozładowany. Po podłączeniu jej do wkrętarki zapala się na niej światełko, ale nie ma siły obrócić. Na tej ładowarce druga bateria ładuje się normalnie. Przeczyściłem lekko styki ale nic nie dało.
  • #2 19615012
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 323
    Pewnie któreś ogniwo uszkodzone
  • #3 19617597
    MarcinPyzdrowski
    Poziom 5  
    A jak to sprawdzić?
  • Pomocny post
    #4 19618132
    arturdip
    Poziom 31  
    Miernikiem każde ogniwo na zakresie V.Pewnie na którymś nie będzie napięcia.To trafione
  • #5 19619483
    MarcinPyzdrowski
    Poziom 5  
    Ogniwa są połączone parami. Na każdej parze jest ~4V a na jednej 3V. Te blaszki do tych ogniw są przylutowane i narazie nie poodrywałem tych blaszek. Rozumem że tą parę o mniejszym napięciu mogę oderwać zmierzyć każde z tych dwóch a potem przylutować.
  • #6 19619613
    arturdip
    Poziom 31  
    Raczej są zgrzewane i może być trudno zlutować ale warto spróbować.
  • #7 19620976
    MarcinPyzdrowski
    Poziom 5  
    arturdip napisał:
    Raczej są zgrzewane i może być trudno zlutować ale warto spróbować.

A czy to że na 2 ogniwach jest mniejsze napięcie może oznaczać że są uszkodzone, czy opłaca się zamawiać ogniwa i wymieniać, czy to bardziej wina elektroniki ?
  • Pomocny post
    #8 19621056
    remot
    Poziom 33  
    Ocena: 219
    MarcinPyzdrowski napisał:
    a na jednej 3V

I to je dyskwalifikuje.
  • #9 19627893
    MarcinPyzdrowski
    Poziom 5  
    remot napisał:
    MarcinPyzdrowski napisał:
    a na jednej 3V

I to je dyskwalifikuje.

Witam, zamówiłem 2 ogniwa i wymieniłem te które miały 3V.
    Trochę zabawy było z przylutowaniem :) jak się nia ma wprawy. Ale sie udało.
    Ciekawe że dopioero po podłączeniu do ładowarki cały akumulator się zresetował i pokazał że jest naładowany 100%
    Dziękuję za pomoc :)
  • #10 19717693
    biuromada
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witajcie
    Taka sytuacja. AKU M18
    Wkrętarka M18BDD
    Na ładowarce sygnał uszkodzonego AKU, ładowarka cicho syczy i miga naprzemiennie diodami.
    Aku na stykach + - pokazuje 18.5V
    wskaźnik naładowania akumulatora nic nie pokazuje, nie zapala się żadna kontrolka.
    Wkrętarka nie reaguję.

Pozdrawiam Wojtek
  • #11 19717883
    MarcinPyzdrowski
    Poziom 5  
    U mnie też jak mierzyłem było napięcie.
    Proponuję otworzyć baterię i pomierzyć poszczególne pary ogniw.

biuromada napisał:
    Witajcie
    Taka sytuacja. AKU M18
    Wkrętarka M18BDD
    Na ładowarce sygnał uszkodzonego AKU, ładowarka cicho syczy i miga naprzemiennie diodami.
    Aku na stykach + - pokazuje 18.5V
    wskaźnik naładowania akumulatora nic nie pokazuje, nie zapala się żadna kontrolka.
    Wkrętarka nie reaguję.

Pozdrawiam Wojtek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z akumulatorem Milwaukee M18 5Ah, który nie ładował się prawidłowo. Po podłączeniu do ładowarki, na początku zapalała się czerwona dioda, a następnie zielona, co sugerowało, że akumulator jest pełny, mimo że nie działał. Po sprawdzeniu napięcia ogniw, okazało się, że jedno z ogniw miało niższe napięcie (3V), co wskazywało na uszkodzenie. Użytkownik wymienił uszkodzone ogniwa, co przywróciło funkcjonalność akumulatora. W innej sytuacji, inny użytkownik zgłosił podobny problem z akumulatorem M18, gdzie ładowarka sygnalizowała uszkodzenie, mimo że napięcie na stykach wynosiło 18.5V. Rekomendowano otwarcie akumulatora i pomiar poszczególnych ogniw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA