logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo podłączyć zamek szyfrowy, aby otwierał się po zbliżeniu karty?

Ziomq1995 23 Wrz 2021 13:05 3000 13
  • #1 19622777
    Ziomq1995
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,
    Potrzebuję wsparcia przy podłączeniu zamka szyfrowego.
    Podłączyłem zasilanie zamka szyfrowego do 12V i GND, a następnie przewody od zamku od drzwi do - COM i +NO, w takim przypadku zamek od drzwi cały czas jest otwarty. Jak to podlaczyc by zamek otwierał się po zbliżeniu karty do zamka szyfrowego lub po wpisaniu pinu?
    Załączniki:
    • Jak prawidłowo podłączyć zamek szyfrowy, aby otwierał się po zbliżeniu karty? IMG_20210923_125745.jpg (2.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak prawidłowo podłączyć zamek szyfrowy, aby otwierał się po zbliżeniu karty? IMG_20210923_125735.jpg (2.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak prawidłowo podłączyć zamek szyfrowy, aby otwierał się po zbliżeniu karty? IMG_20210923_125646.jpg (1.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak prawidłowo podłączyć zamek szyfrowy, aby otwierał się po zbliżeniu karty? IMG_20210923_113359.jpg (3.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 19622794
    Ziomq1995
    Poziom 3  
    Skonfigurowałem go aby otworzyć drzwi karta lub pinem, ale zamek od drzwi był caly czas otwarty. Czy jest to możliwe że może on się blokować dopiero po konfiguracji?
  • #4 19622840
    asterix99
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Ziomq1995 napisał:

Podłączyłem zasilanie zamka szyfrowego do 12V i GND, a następnie przewody od zamku od drzwi do - COM i +NO
    Jak prawidłowo podłączyć zamek szyfrowy, aby otwierał się po zbliżeniu karty? Napewno?
  • #5 19622941
    Ziomq1995
    Poziom 3  
    Tak, napewno, na tym zdjęciu akurat jest inaczej, ale jest podłączone tak jak napisałem.
  • #6 19623075
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1232
    Pokazujesz instrukcje od zamka szyfrowego TS12-EM, a na zdjęciu jest coś co wygląda jak zasilacz.
    Moje Google nie znajduje takiego typu zamka szyfrowego.
    Zamek od drzwi to jest elektrozaczep? Zwykły czy rewersyjny?
  • #7 19627009
    Ziomq1995
    Poziom 3  
    Wychodzi na to że jest to zamek zwykły, ponieważ po podaniu napięcia był otwarty. Chciałem to podpiąć właśnie przez ten zasilacz ale nie bardzo wiem jak. Jeżeli da się to zrobić prościej, bez niego to proszę o informację jak, które przewody od zamka szyfrowego polaczyc z przewodami elektro zaczepu

Dodano po 14 [minuty]:

Chciałem to podlaczyc jak w załączniku.
    Lecz ja do podłączenia mam zamek szyfrowy, elektro zaczep, dzwonek i właśnie ten zasilacz.
    Załączniki:
    • Jak prawidłowo podłączyć zamek szyfrowy, aby otwierał się po zbliżeniu karty? received_595635051593302.jpeg (28.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19627306
    gkwiatkowski
    Ziomq1995 napisał:
    Wychodzi na to że jest to zamek zwykły, ponieważ po podaniu napięcia był otwarty. Chciałem to podpiąć właśnie przez ten zasilacz ale nie bardzo wiem jak. Jeżeli da się to zrobić prościej, bez niego to proszę o informację jak, które przewody od zamka szyfrowego polaczyc z przewodami elektro zaczepu

Dodano po 14 [minuty]:

Chciałem to podlaczyc jak w załączniku.
    Lecz ja do podłączenia mam zamek szyfrowy, elektro zaczep, dzwonek i właśnie ten zasilacz.

Sam zamieściłeś fragment instrukcji zamka szyfrowego na którym jest dokładnie rozrysowany sposób podłączenia zamka do elektrozaczepu i przycisku wyjścia. Nawet jest drugi schemat z podłączeniem zwory elektromagnetycznej.

Dodano po 11 [minuty]:

Ten "zasilacz" to wygląda jak kontroler dostępu, czyli główny "mózg" zamka szyfrowego. Do niego można podłączyć zewnętrzny czytnik. Na ostatnim schemacie w pierwszym poście, są linie opisane jako D0 i D1, co sugeruje podłączenie czytnika z interfejsem Wiegand, czyli takim standardowym dla czytników kart.
    Ale na zdjęciu zasilacza zamiast tego są oznaczenia Control- i Control+. Dziwna niekonsekwencja producenta...
    Gdzie ty kupiłeś ten wynalazek? Montujesz to u siebie w domu, u klienta czy dostałeś zadanie na warsztatach w szkole?

Dodano po 12 [minuty]:

Już chyba wiem o co chodzi w tym dziwnym układzie. Zamek szyfrowy i zasilacz sprzedali Ci w komplecie i kazali razem użyć?
    Chyba ten zamek szyfrowy ma za słaby przekaźnik i trzeba posłużyć się przekaźnikiem z zasilaczo-kontrolera. Czyli podłączyć według ostatniego schematu w pierwszym poście.
    Zamek szyfrowy swoim przekaźnikiem pobudza wejście Push w zasilaczo-kontrolerze, co powoduje zadziałanie przekaźnika w zasilaczu. Elektrozaczep lub zworę podłączamy do zasilacza według schematu. Nawet zwarcie Push do masy (GND), przy pomocy kawałka drutu, powinno uruchomić wewnętrzny przekaźnik w zasilaczu. Chyba, że zasilaczo-kontroler też wymaga konfiguracji, ale to powinno wynikać z instrukcji. Takie proste sprzęty są zwykle skonfigurowane już fabrycznie.
  • #9 19627400
    Ziomq1995
    Poziom 3  
    Montuje to u siebie, a ten "mózg operacji" był na filmiku na yt w którym był przedstawiony mój zamek szyfrowy i dlatego go kupiłem.
    Czyli reasumując powinienem podlaczyc
    NO - push
    +12v do 12v
    GND do GND
    COM do -
    I rozdzielić - na NC, COM, NO?
  • #10 19627406
    gkwiatkowski
    Ziomq1995 napisał:
    ontuje to u siebie, a ten "mózg operacji" był na filmiku na yt w którym był przedstawiony mój zamek szyfrowy i dlatego go kupiłem.

Zupełnie niepotrzebnie kupiłeś, bo teraz widzę w danych technicznych, że przekaźnik w zamku wytrzymuje 1A 24V, więc na współczesny normalny elektrozaczep wystarczy. Chyba, że masz elektrozaczep, który pobiera więcej niż 1A.
  • #11 19627420
    Ziomq1995
    Poziom 3  
    Nie ma więcej niż 1A.
    Czyli na to wychodzi ze mogę to podlaczyc bez tego wynalazka.
    Tylko jakbyś mógł mnie nakierować jak.
    Załóżmy że mam zasilacz
    Zamek szyfrowy i
    Elektro zaczep
    Podłączam z zamka szyfrowego + i - do zasilacza a elektrozaczep z jakimi przewodami?
  • Pomocny post
    #12 19627500
    gkwiatkowski
    Ziomq1995 napisał:
    Nie ma więcej niż 1A.
    Czyli na to wychodzi ze mogę to podlaczyc bez tego wynalazka.
    Tylko jakbyś mógł mnie nakierować jak.
    Załóżmy że mam zasilacz
    Zamek szyfrowy i
    Elektro zaczep
    Podłączam z zamka szyfrowego + i - do zasilacza a elektrozaczep z jakimi przewodami?

Tak, z zasilacza tylko + i -.
    Resztę masz dokładnie rozrysowane na schemacie z instrukcji zamka szyfrowego, na drugim zdjęciu.

Dodano po 3 [minuty]:

GND zasilacza do GND zamka, COM i przycisku otwarcia, jeśli ma być.

Dodano po 2 [minuty]:

+12V z zasilacza do + zamka i do elektrozaczepu.
    NO do elektrozaczepu.
    Drugi zacisk przycisku otwarcia do Open.

Dodano po 1 [minuty]:

Pozostałe kable izolujesz, żeby nigdzie się nie zwarły.

Dodano po 7 [minuty]:

Wskazane jest zamontowanie przy elektrozaczepie diody prostowniczej włączonej w kierunku zaporowym, żeby tłumić przepięcia i chronić przekaźnik.
  • #13 19630534
    Ziomq1995
    Poziom 3  
    Dziękuję kolego za pomoc! Podłączyłem tak jak mnie pokierowales i wszystko działa :)
  • #14 19630543
    gkwiatkowski
    Cieszę się. :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu zamka szyfrowego, który miał otwierać drzwi po zbliżeniu karty lub wpisaniu PIN-u. Po podłączeniu zasilania 12V i przewodów do COM i NO, zamek pozostawał otwarty. W trakcie dyskusji ustalono, że zamek szyfrowy wymagał konfiguracji, a także, że może być konieczne podłączenie do elektrozaczepu. Ostatecznie, po wskazówkach dotyczących podłączenia, użytkownik zdołał poprawnie skonfigurować system, co pozwoliło na jego prawidłowe działanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA