logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kompatybilność zestawu audio: Technics SU-VX500, SH-GE90, Fenton SHFT57B, Yamaha MUSICCAST WXAD-10

Audiofilek 05 Oct 2021 22:01 957 8
ADVERTISEMENT
  • #1 19642058
    Audiofilek
    Level 4  
    Help: 1
    Rate: 8
    Tak jak w temacie mam możliwość zakupu takiego zestawu: Wzmacniacz Technics SU-VX500 do tego chciałem podłączyć DSP, TECHNICS SH-GE90. Jeśli chodzi o głośniki to 4 ohm 600W Fenton SHFT57B. Żródłem dzwięku ma być Yamaha MUSICCAST WXAD-10. Moje pytanie jest następujące czy da to ładne brzmienie i będzie ze sobą współgrało bez uszczerbku na jakości dźwięku? Ew. proszę o jakieś sugestię jeśli robię coś nie tak.
    P.S.
    Od razu piszę że nie szukam amplitunera ponieważ nie chcę i nie słucham radia. Dźwięk jaki mnie interesuje to dźwięk stereo, nie potrzebuję dolby pro logic czy DTS. Wystarczy mi wzmacniacz bo i tak chcę podłączyć ten topowy equalizer.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 19642131
    osiniak75
    Level 35  
    Help: 350
    Rate: 543
    Audiofilek wrote:
    Moje pytanie jest następujące czy da to ładne brzmienie i będzie ze sobą współgrało bez uszczerbku na jakości dźwięku?

Te kolumny to do remizy się nadają, jakości się z nich nie spodziewaj. Wzmacniacz Technics jest na hybrydzie, czyli w przypadku jakiejkolwiek usterki z końcówką mocy jest nienaprawialny lub naprawa jest nieopłacalna. Brzmieniem też nie powala. Audiofile nie używają equalizerów.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 19642135
    Audiofilek
    Level 4  
    osiniak75 wrote:
    Te kolumny to do remizy się nadają, jakości się z nich nie spodziewaj. Wzmacniacz Technics jest na hybrydzie, czyli w przypadku jakiejkolwiek usterki z końcówką mocy jest nienaprawialny lub naprawa jest nieopłacalna

To jaki wzmacniacz polecasz i jakie kolumny?
  • ADVERTISEMENT
  • #4 19642149
    osiniak75
    Level 35  
    Ja nic nie polecam bo nie ja będę ich słuchał, sam musisz wybrać. Nie wiem jakiej muzyki słuchasz w jakim pomieszczeniu, jaki jest budżet. Temat rzeka.
  • #5 19642163
    Audiofilek
    Level 4  
    osiniak75 wrote:
    Ja nic nie polecam bo nie ja będę ich słuchał, sam musisz wybrać. Nie wiem jakiej muzyki słuchasz w jakim pomieszczeniu, jaki jest budżet. Temat rzeka.

Bardziej chodziło mi o to jakiej firmy wzmacniacz nie jest na hybrydzie? Yamaha, Onkyo, Danon? Wszystkie Technicsy są na hybrydzie?
  • ADVERTISEMENT
  • #6 19642207
    osiniak75
    Level 35  
    To już trzeba by konkretny model brać pod uwagę, nie wszystkie Technicsy są na hybrydach. Denon chyba tego nie stosował, Onkyo w wyższych modelach także.
  • #7 19643612
    Audiofilek
    Level 4  
    A ten wzmacniacz też jest na hybrydzie? TECHNICS SU-V670. Ma 140W na kanał.

I co sądzisz o tych głośnikach? Polk Audio T50
  • #8 19643787
    osiniak75
    Level 35  
    No niestety też jest, Polk Audio nie widziałem, nie słyszałem.
  • #9 19688210
    Audiofilek
    Level 4  
    Po dużych trudach (brak sprzętu w sklepach) udało mi się zakupić Yamahę r-n303d, bez głośników (większość jak jest to jest dostępna tylko z głośnikami Indiana) Cena 2000 (w zeszłym roku we wrześniu kosztował 1200) Skutki plandemii niestety... Co do sprzętu to pełne zadowolenie w zestawie z tymi głośnikami Polkaudio. Streaming działa szybko i z różnych urządzeń w tym samym czasie na raz co jest świetnym rozwiązaniem. Urządzenie łączy się przez wifi, jakość bezstratna. Co do dźwięku to wystarczający z tymi głośnikami. Ładne naturalne (lekko przestrzenne) brzmienie.

Temat można zamknąć.

Topic summary

✨ Użytkownik rozważa zakup zestawu audio składającego się z wzmacniacza Technics SU-VX500, equalizera SH-GE90, głośników Fenton SHFT57B oraz źródła dźwięku Yamaha MUSICCAST WXAD-10. Pytanie dotyczy kompatybilności tych komponentów oraz jakości dźwięku. Odpowiedzi wskazują na wątpliwości co do jakości głośników Fenton, które uznano za niewystarczające. Wzmacniacz Technics SU-VX500 jest na hybrydzie, co może być problematyczne w przypadku awarii. Użytkownicy sugerują rozważenie innych marek wzmacniaczy, takich jak Denon czy Onkyo, które nie stosują hybrydowych rozwiązań w wyższych modelach. Ostatecznie, jeden z uczestników dyskusji poleca wzmacniacz Yamaha R-N303D, z którym uzyskał zadowalające brzmienie w połączeniu z głośnikami Polk Audio T50.
ADVERTISEMENT