logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki router LTE z agregacją pasm max 400 zł (może być używka)

MożeZdamMożeNie 23 Paź 2021 11:26 14907 15
REKLAMA
  • #1 19669991
    MożeZdamMożeNie
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Witam,

Router aktualnie używany to strach pisać ,zeby nie narazić siena hejt ale B315s-22 :D

troszeczkę się rozejrzałem po forum i widzę, że jest spory hejt na Plusa, ja mam Premium Mobile , który korzysta z jego infry. Wybrałem, bo ma bez zobowiązań umowę. DL/UL ok ale głównie w nocy i wcześnei rano, w dzień i wieczorem słabo (3,5,7 Mbps), a potrzebuję lepiej ,bo praca zdalna mnie czeka. Wybór pasma 2100 albo LTE-A w tym niemieckim programiku niewiele zmienia.

Nie używam anteny i nie chce mi się jej mocować, bo niedługo się przeprowadzam. W niedużej odległości (kilkaset metrów - 1 -1,5km) kilka spoko BTS-ów T-Mobile i troszkę gorzej Play ale myslę, że nadal dobrze.

Jest sens kupować jakiś lepszy routerek do 300-400 zł NIEZABYTKOWY z agregacją jak tu jeden kolega określił czy raczej spróbować play na kartę po 100 gb i przejanuszować? Jeśli warto to proszę o propozycje modeli.

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 19670050
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Kup starter innej sieci za piątaka na próbę, wykluczysz problem routera.
  • #3 19670114
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Po pierwsze to nie żaden hejt na Plusa tylko rzeczowa ocena jakości jego sieci LTE, choć jakość w tym przypadku to za wielkie słowo, sam korzystasz i piszesz ze normalnie dziala tylko w nocy i nad ranem a przez pozostale 16 godzin z prędkościami po kilka Mb/s czyli jak dawniej na HSPA i 3G. Jeśli ktoś ma mozliwość wyboru innego operatora to dziwne że jeszcze go nie sprawdził, tym bardziej ż ta oferta Premium to żaden rarytas. Co do B315 to w wielu lokalizacjach router całkowicie wystarczający do sieci LTE Plusa, około 3/4 stacji bazowych tego operatora dziala w agregacji LTE1800+900 przy czym pasmo LTE900 mające tylko 5MHz szerokości to zapchany na amen dramat i tak liczy się tylko LTE1800 na 20MHz. Ilość stacji bazowych gdzie wdrożono agregację FDD LTE2600+1800 , głównie w duzych miastach jest niewystarczajaca, LTE2600 dziala na kolejnych 20MHz pasma. Do tego śladowe ilośc stacji z TDD LTE2600 które i tak jest teraz przeznaczane pod 5g2600 a do tego jakieś nieliczne stacje z LTE2100 tylko na 5MHz pasma jak na LTE900. Oczywiście nadal sa stacjr dzialajace w formacie GUL czyli z GSM900/UMTS900/LTE900 bez pasm pojemnościowych czyli totalna nędza .
    Reasumując sieć LTE Plusa to niespójna mieszanina pasm, zbudowana bez logiki, posiadająca wiele dziur i niewydolna i oparta o stacje bazowe z dosyłem na radioliniach, w większości zresztą wolnych. A to wszystko w sytuacji gdy Plus posiada najwieksze zasoby radiowe ze wszystkich operatorów, uzyskanae za małe pieniadze i niekiedy w niejasnych okolicznościach. To tak tytułem wyjaśnienia.
    Jesli chodzi o pytanie to najpierw gdzie korzystasz z Plusa, z której stacji bazowej, jakie pasma na niej, jakie parametry sygnału na nich i jskie DL/UL w szczycie internetowym ? Pokaż wyniki testów.
    Dodatkowo tak samo w przypadku Play, oferta 100GB za darmo na pre-paidzie nie ma cenowej konkurencji, dodatkowo sprawdziłbym Orange bo i u tego operatora mozna coś wybrać na pre-paida.
  • #4 19671073
    MożeZdamMożeNie
    Poziom 11  
    @siewcu Przetestowałem w róznych miejscach domu tego Playa i wypada lepiej. Zaostrzył mi apetyt, bo widać było przebłyski godnego internetu :D

@NOWY987654321 ja nie neguję, że macie rację, sam z niego zrezygnowałem przed wzięciem Premium.

Proszę o polecenie modeli do agregacji pasm w Playu za max 300 - 400 zł (może być też używka). Nie będzie dużo urządzeń podłączonych. Wymagań nie mam dużych poza tym ,żeby miał lepsze transfery i się nie rozleciał po roku. Jak nic nie pomoże to najwyzej zwrócę do sklepu.
  • #5 19671236
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    A ja pytałem o konkrety czyli przede wszystkim o lokalizację, to ze ma to dzialać w Play wymaga sprawdzenia infrastruktury na okolicznych stacjach i testów na karcie odNowa z pakietem 100GB za darmo na telefonie z aplikacja https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i pokaania screena z zakladki Live na telefonie i speedtesty, test wykonuje się zawsze na zewnatrz. Dopiero po tym dalsze kroki czyli router i ewentualnie antena zewnetrna no i pytanie czy Play na kartę czy ma być na abonament?
    A Premium to takie samo dno jak Plus bo to MVNO na sieci Plusa na dodatek też zarzadzany przez spółkę Solorza, trafiłeś z deszczu pod rynnę.
  • REKLAMA
  • #6 19673951
    MożeZdamMożeNie
    Poziom 11  
    Jaki router LTE z agregacją pasm max 400 zł (może być używka) Jaki router LTE z agregacją pasm max 400 zł (może być używka)

Jaki router LTE z agregacją pasm max 400 zł (może być używka)

Prędkości Playa jak jest w B315 na oknie z dzisiaj kilka.

Znalazłem na razie trzech kandydatów w podobnych cenach, używki znacznie poniżej budżetu i dobrze:
    B525
    B535
    B612

Który będzie najlepszy? Raczej nie mają te modele simlocka, nie?

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #8 19674139
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2519
    Na Oleskiej 86 masz stację z czterema pasmami, z czego minimum trzy do agregacji. Żaden z podanych trzech routerów się nie nadaje i nie wykorzysta możliwości stacji. Chyba, że starczy Ci 20Mbps to bierz B535. Jeśli chcesz więcej to już potrzebujesz np B628.
    Czemu w mieście nie korzystasz z operatora stacjonarnego?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19674352
    MożeZdamMożeNie
    Poziom 11  
    Jaki router LTE z agregacją pasm max 400 zł (może być używka) Jaki router LTE z agregacją pasm max 400 zł (może być używka) Jaki router LTE z agregacją pasm max 400 zł (może być używka) Jaki router LTE z agregacją pasm max 400 zł (może być używka)

Witam, wrzucam dalsze testy z okna w poniedziałkowy wieczór jak jest obciążenie. Poza 2600 to jest dramat.

@IC_Current nie korzystam ,bo rzekomo jest jakiś problem z wydaniem zgody spółdzielni na podłączenie, ja tylko wynajmuje ale też mnie to zastanawia, żeby nie powiedzieć dobitniej.

20 Mbps przez cały dzień byłoby dla mnie satysfakcjonujące. Coś nie tak jest z tym B612? Ten B535 będzie droższy gdzieś o 50-100 zł.
  • Pomocny post
    #10 19674534
    Annonimus99
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Niestety ale masz B315 z softem który nie pokazuje CID , były takie z dystrybucji Orange i T-mobile. Przy twojej lokalizacji fakt pokazywania tych danych jest istotny bo w pobliżu masz stacje bazowe Play na Sądowej 5, na kominie EOC , te dwie mają agregację LTE2600+2100+1800 +800 oraz ta pracująca w agregacji LTE2100+1800+800 na stadionie Odry - maszt oświetleniowy a na dokładkę jeszcze jedna z LTE2600+2100+180+800 na Solarisie
    W testach na telefonie wyskoczył jeszcze ten na Festiwalu. Ogólnie aplikacja pokazała pólaczenie na LTE2100 z nim na telefonie ale parametry sygnału są zblizone do tego z Sądowej więc mozliwe jest że telefon czy router będzie skakal po BTS-ach bo na dodatek w sasiadach na NetMonster sa inne PCI z nosnej 523 odpowiadajacej za LTE2100 z nieco gorszym sygnałem a to sa właśnie te inne stacje w poblizu które wyzej wymieniłem.
    W apliakcji LTEwatchH na LTE800 masz prawidłowy sygnał, stacja niewiadomo która bo brak CID, pasmo LTE800 z niej zapchane , nie warte uwagi ale te 5MHz na nim dzialające jak u ciebie to standard.
    LTE1800, stacja z powodu braku CID nie d zidentyfikowania , parametry sygnału dostateczne, pasmo zapchane. Nieco nadziei daje LTE2100, sygnał dostateczny, CID brak no i jakoś dziala, a na koniec wisienka na torcie czyli LTE2600 i tu jak na slabe parametry sygnału na nim jest petarda, dziala dobrze a martwi fakt ze nie wiemy z którego to BTS-a.
    To tak w skrócie,pozostaje zapytać od której strony to okno gdzie stoi B315 no i czy otwarte. Jak ma być budżetowo to B535 i na nim wymuszona agregacja LTE2600+2100, z nim nie ma problemu bo on pokaże wszystkie potrzebne CID-y w aplikacjach do zarzadzania pasmami i diagnostyki. To dwa najszybsze pasma w PLAY, razem mają 35MHz i jak poprawisz sygnał na 2100-2600MHz to powinno być dobrze, tylko trzeba pokombinować z ustawieniem routera bo z tego co mi wiadomo to nie chciałbyś anteny zew. a internet ma być na przetrwanie do czasu zmiany miejsca zamieszkania. Router B535 na OLX , Allegro z drugiej ręki kupisz za 200-250 zł. Na OLX jest też za 280 zł do negocjacji od kogoś z Opola, zadzwoń może sprzeda ci taniej.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #12 19675724
    Annonimus99
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Nie idź ta drogą , pod żadnym pozorem nie kupuj B612, nie jest wart nawet tych 150 zł. To sprzęt który w Polsce nie był oferowany. Ten router ma 6 kat LTE ale jego modem nie agreguje 2 pasm LTE, prędkość do 300Mb/s wynika z tego ze posiada 4 wewnętrzne anteny do MIMO4X4, na zewnętrznych działa w MIMO2X2 z DL do 150Mb/s na jednym paśmie, u siebie na wewnętrznych nie masz szans na MIMO4X4 tez tylko MIMO2x2 no i stacja musi działać na MIMO4X4 a nie zawsze tak jest.
  • #13 19675968
    MożeZdamMożeNie
    Poziom 11  
    Pomiar z okna z drugiej strony mieszkania niewiele mi powiedział... nieco lepsze parametry niższych pasm, te 2600 w sumie podobnie.

Jaki router LTE z agregacją pasm max 400 zł (może być używka) Jaki router LTE z agregacją pasm max 400 zł (może być używka) Jaki router LTE z agregacją pasm max 400 zł (może być używka) Jaki router LTE z agregacją pasm max 400 zł (może być używka)

Zakładając, że teraz mam na 2600 15 Mbps to przy agregacji pasm na routerku B525 albo B535 ile będzie mniej więcej? 20Mbps? 25 Mbps?
  • #15 19685695
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2519
    MożeZdamMożeNie napisał:
    wziąłem B535, wydaje się być trochę lepiej ale LTEWatch na nim nie działa, jest jakiś nowszy program do tego?

HuaCtrl na Androida
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera LTE z agregacją pasm w przedziale cenowym do 400 zł, preferując modele używane. Obecnie korzysta z routera B315s-22, jednak prędkości internetu są niezadowalające, szczególnie w godzinach szczytu. W dyskusji podkreślono, że routery B525, B535 i B612 są potencjalnymi kandydatami, ale B612 nie jest zalecany ze względu na ograniczenia w agregacji pasm. Użytkownik testował różne karty SIM i zauważył lepsze wyniki z Play. Ostatecznie zdecydował się na zakup B535, co przyniosło poprawę jakości połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA