logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd E6 na dwóch polach płyty indukcyjnej Teka GKST 95N I4 - jak temu zaradzić?

WojtekPiston 25 Paź 2021 18:55 1389 1
REKLAMA
  • #1 19674108
    WojtekPiston
    Poziom 1  
    Witam.
    Czy ktoś doradziłby gdzie zaingerować? Po włączeniu na dwóch polach z prawej strony mam błąd E6. Udaje mi się rozgrzać naczynie na jednym z pozostałych pól. Ciepłym naczyniem rozgrzewam po kolei pola z błędem. Po ponownym włączeniu błędy znikają i płyta działa bez zastrzeżeń. W okresie ostatniego lata gdy temperatura pomieszczeń miała około 26°C płyta działała bez ingerencji grzewczych.
  • REKLAMA
  • #2 19675661
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4488
    WojtekPiston napisał:
    Czy ktoś doradziłby gdzie zaingerować?

Na tak zadane pytanie, mam wątpliwości co do zasadności prawidłowego usunięcia awarii.
    Przy tak dużej ilości postów na elektrodzie, można opanować komplementarną wręcz wiedzę na temat napraw.
    Niezależnie jakiej marki jest płyta i na jakich podzespołach została zbudowana, jej zasada działania i metodyka napraw
    jest taka sama.
    Sam błąd oznacza tyle lub aż tyle:

Układ zasilania wykrywa kod błędu E6
    • Zniszczony IGBT lub przepalone bezpieczniki
    • Problemy na magistrali wewnętrznej między obu procesorami;
    • Jeżeli główne przekaźniki są zaklejone
    • Problemy z 14 V; które odługuje UI i wentylator
    Układ zasilania nie może wykryć:
    • Uszkodzenie zasilania; jeżeli 5 V nie jest dostępne, mikroprocesor nie może uruchomić samotestu. UI nie może pokazać błędu
    • Uszkodzenie wykrywania naczynia; sprzęt nie może wykryć różnicy pole z naczyniem lub bez naczynia lub w obwodzie jest uszkodzony element
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
REKLAMA