logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoki pingu i rozłączanie internetu w Play NetBox z routerem MK258

robkar1k96 09 Lis 2021 10:57 3303 4
REKLAMA
  • #1 19698641
    robkar1k96
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, postanowiłem założyć nowy temat i zobaczyć czy uda się coś zdziałać. Przez ostatnie 2.5 roku posiadałem internet od Play NetBox z anteną ZTE WF830 gdzie miałem pakiet 300gb transferu, z którym problemu nie miałem, ping stabilny, na prędkość też nie narzekałem bo było D 100-120mb U 15-20mb. Z racji ze wyszły nowe oferty 500gb to postanowiłem skorzystać z racji ze jak rodzina się dosiądzie do Netflix'a czy innych pierduł to 300gb to nic xd Teraz posiadam router MK258 od Play z którym ciągle mam problemy, ping skacze cały czas, są momenty ze jak nic nie robie to ping 30 jest, otworzę fb / yt / jakąś gierkę i odrazu 300-500 a nawet 2500 xD. Oto przykład gdy robiłem speedtesta o 10:46, aż neta na moment rozłączyło.

Ustawienia LTE:

Speedtest

I oto nadajnik co którego się łączę

Czekam na jakieś wskazówki. myślę ze pomożecie rozwiązać mi problem z racji ze miałem już z 8 zgłoszeń i za każdym razem Play twierdzi "Prawidłowo świadczymy usługi i że u nich wszystko jest dobrze", miałem jechać umowę zerwać ale postanowiłem tutaj napisać :)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19698685
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19698706
    robkar1k96
    Poziom 4  
    _cheetah_ napisał:
    robkar1k96 napisał:
    Czekam na jakieś wskazówki.

Zmartwię Cię.

Z tym CPE, brandowanym przez play, tak już niestety bywa. Ten router z firmware brandowanym przez play tak po prostu ma. W określonych okolicznościach (nikomu w szczegółach nie znanych) nie potrafi utrzymać stabilnego połączenia ze stacją albo stacjami bazowymi, tudzież nie potrafi utrzymać stabilnych prędkości oraz, jak widać po tobie, pingów.
    Na pocieszenie - nie jesteś jedyny.

Ten sam CPE z softem ogólnym, dostępny na wolnym rynku i u innych operatorów, zachowuje się normalnie, tak jak inne routery.

I nic się z tym w praktyce prosto nie da zrobić, bo tym routerom nie można zmienić firmware na inne, czyli takie jak mają routery z wolnego rynku lub od innych operatorów.

Można jeszcze powalczyć z lokalizacją anteny. Poziomy sygnałów są niezłe, więc potencjalnie jakieś możliwości są.
    Trzeba ją pokręcić albo w ogóle zmieniać jej lokalizację, może uda się uzyskać stabilniejsze połączenia. Czasami pomaga aż schowanie anteny wewnątrz budynku.
    Ale nie ma tu niestety żadnych wskazań co i jak robić - jest tylko eksperymentowanie. I nie ma gwarancji, że cokolwiek da się sensownego uzyskać.

Najlepsze rozwiązanie to pozbyć się tego, bo szkoda nerwów na to, a zdrowie jest najważniejsze.

tylko właśnie problem polega na tym że umowa przeszła 21 dni więc jak chciałbym zrezygnować z umowy to będę miał karę 600zł do zapłaty. Skoro na ZTE WF830 nie było żadnych problemów w tej samej lokalizacji to może zadzwonić do Play'a w sprawie wymiany sprzętu ? Myślisz ze coś by pomogło bo dziwne ze na tamtym routerze + antenie na dachu nie było problemu, natomiast z tym routerem + także anteną zewnętrzną są same problemy. Może akurat wina leży po stronie sprzętu.
  • REKLAMA
  • #4 19699075
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5332
    robkar1k96 napisał:
    Skoro na ZTE WF830 nie było żadnych problemów w tej samej lokalizacji to może zadzwonić do Play'a w sprawie wymiany sprzętu ?

Jeśli masz ten sprzęt zapisany w umowie, albo go spłacasz, albo jest integralną częścią umowy - nie wymianą na nic innego.
    robkar1k96 napisał:
    posiadałem internet od Play NetBox z anteną ZTE WF830

Co się z tym sprzętem stało?
    robkar1k96 napisał:
    Może akurat wina leży po stronie sprzętu.

Wymienią na to samo co masz obecnie.

Po 21 dniach możesz tylko składać reklamacja, a jak odmówią pozostaje RK (Rzecznik Konsumentów) i UKE.
  • #5 19699120
    robkar1k96
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    Jeśli masz ten sprzęt zapisany w umowie, albo go spłacasz, albo jest integralną częścią umowy - nie wymianą na nic innego.

jak podpisałem umowę to ten sprzęt dostałem za 1zł...

KOCUREK1970 napisał:
    Co się z tym sprzętem stało?

z racji ze były nowe pakiety oferowane przez play to postanowiłem wziąć nowy pakiet i Pani w salonie Play powiedziała ze ze starej umowy trzeba zrezygnować, wziąć nową i dostanę nowy sprzęt bo ten stary który posiadałem nie mają już w ofercie dlatego nie mogę z niego korzystać.... z racji ze się nie znam na tych sprawach za bardzo no to się zgodziłem....

dobra stwierdziłem ze chyba aby rozwiązać problem z internetem trzeba będzie zakupić nie brandowany sprzęt. sądzicie ze sprzęt ZTE MF258 bez brandu będzie ok? na jakiej stronie polecalibyście zakupić sprzęt oraz najlepiej aby była opcja zwrotu gdyby okazało się ze router nic nie dał.

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

Dobra, popisałem z ZTE Device na facebooku i doradził mi abym zakupił ZTE MF258 nie brandowany. No i tak zrobiłem :D trochę z portfela ubyło, ale gdy przyjdzie i wyjdzie ze dalej są problemy to mam 14 dni na zwrot. mam rozumieć ze w routerze nie brandowanym będę mógł zarządzać pasmami itd tak ? też możecie dać opinie czy dobrze zrobiłem czy też nie :) Pozdrawiam.
REKLAMA