logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego agregat THERMO KING T-800R nie wyłącza się po otwarciu drzwi?

niedzwiedz32 12 Lis 2021 19:22 1140 3
REKLAMA
  • #1 19705070
    niedzwiedz32
    Poziom 11  
    Ocena: 51
    Witam.
    Mam agregat Thermoking T-800R i zauważyłem że czujnik otwarcia drzwi przestał działać jak należy otóż pi otwarciu drzwi nadal pracuje agregat a wcześniej wyłączał się. Do czujnika dochodzą 3 kable plus minus i sygnał. Odciąłem kabel czerwony zasilanie i nic nie pomogło. Miałem nadzieję że to czujnik nawalił ale chyba coś dalej trzeba poszukać.
    Czy ktoś ma jakiś pomysł. W panelu sterowania jest ustawione na aktywny.
  • REKLAMA
  • #2 19706513
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Sygnał nie musiał być aktywny plusem. Odczep przewód sygnałowy od czujnika i poprzełączaj go między oba zasilania.
  • REKLAMA
  • #3 19709781
    niedzwiedz32
    Poziom 11  
    Ocena: 51
    Zastanawiam się jak ten wyłącznik funkcjonuje. Czy jeśli odetnę go całkiem to powinien agregat się wyłączyć czy właśnie wtedy będzie chodził cały czas. Bo jeśli będzie cały czas chodził to wtedy wiem że wyłącznik jest popsuty. Chociaż to mało logiczne bo w panelu sterowania można ustawić na Enable albo disable. Skoro jest ustawiony na Enable to powinien wyłączać aggregat w momencie otwarcia drzwi. Kiedyś miałem podobny przypadek z tym że wylacznik na drzwiach był poprostu fizycznie uszkodzony i aggregat nawet wywalał jakiś błąd. A tutaj taka niespodzianka. Wszystko pięknie wygląda ale aggregat się nie wyłącza po otwarciu drzwi.
  • #4 19710118
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    https://www.manualslib.com/download/985519/Thermo-King-T-580r.html
    Jeżeli masz taki czujnik jak w instrukcji (przewodowy) to jest to czujnik halla wykrywający pole magnetyczne. Weź miernik (woltomierz) wepnij się miedzy masę a sygnał z czujnika po stronie agregatu i niech ktoś ci porusza drzwiami. Powinieneś mieć zmiany wielkości zasilania, a przynajmniej o 5V. Jeśli będą zmiany a agregat nie reaguje -> problem z agregatem, jeśli nie będzie zmian -> uszkodzony czujnik lub kable.
    Porada nr 1 - odepnij czujnik i podłącz na sygnał dodatkowym kablem raz + raz - (i obserwuj pracę agregatu) nadal aktualna.
REKLAMA