logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mnóstwo blue screenów, artefakty, czarny ekran.

Heilrein 13 Lis 2021 00:06 711 7
REKLAMA
  • #1 19705662
    Heilrein
    Poziom 4  
    Witam.
    Bardzo proszę o pomoc, bo czuję się bezsilny.
    Nawiązując do moich poprzednich tematów odnośnie artefaktów i blue screenów.
    Problem polegał na tym, że w grze wyskakiwały mi artefakty i wieszało komputer (nieraz po 2 minutach, a nieraz po półtorej godziny), do tego po hard resecie wyskakiwał blue screen i były to bardzo różne kody błędów. Czytałem co piszą tutaj ludzie i starałem się robić tak jak mi pisali, podmieniałem monitor, wyciągałem i przemieniałem kości RAM, ale to nic nie dało. Wiele osób doszło do wniosku, że karta graficzna, ale dla pewności oddałem komputer do diagnostyki i też powiedzieli mi, że to wina karty. Kupiłem więc kartę (nową) choć nie jakichś wysokich lotów, ale jest i powiem szczerze, że nic to nie zmieniło. Jest nawet gorzej. Artefakty mi się pojawiają nawet na pulpicie gdzie nic nie robię na nim, a poszło to o wiele dalej, bo nie dość, że po ponownym formacie pojawiały się blue screeny(już pomijam fakt, że miałem problemy żeby zainstalować windows 10, bo mi na instalacji wywalał błąd lub blue screen), to jeszcze na przykład robił się cały niebieski ekran, a teraz nawet nie dochodzi do ładowania się systemu, tylko zaraz po logu płyty głównej robi się czarny ekran (ale nie jak na wyłączonym ekranie tylko się świeci na czarno)i wyłącza mi się wentylator (nie ten na grafice czy procesorze) i po włączeniu od nowa odpala się diagnostyka i próba naprawy komputera). Już nie wiem co mam zrobić, już nawet rozkręciłem komputer w drobny mak i część po części wkładałem dokładnie od nowa. Nawet resetowałem bios. Zdarzy się, że wejdzie do pulpitu zamiast tego czarnego ekranu, ale za chwilę wyskakuje blue screen albo robi się cały niebieski ekran. Może za słaby zasilacz? Nie wiem, nie potrafię ocenić, może coś uszkodzone? Już sam nie wiem. Bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc. Siedzę nad tym od rana i już mi ręce opadają.
    SPECYFIKACJA:
    Procesor INTEL I3-9100F 3.60 GHZ
    Karta Graficzna: AMD RADEON R9 270 2Gb. DUAL-X na wentylatorach. -Stara karta.
    HIS R9 280 ICEQ X2 3GB GDDR5 384 BIT - nowa karta.
    Płyta główna: Gigabyte H310N 2.0
    Pamięć: 2x4 GB DDR4 Patriot 3000 MHZ
    Dysk twardy: SSD 512 Gb M.2 (nie znam modelu)
    Zasilacz: Thermaltake Smart SE2 500W
  • REKLAMA
  • #2 19705669
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10425
    Sprawdz ram memtestem -> www.memtest.org
    Obkie karty sprawdz w innym komputerze jak mozesz, zasilacz najlpiej do testu podmien na inny. Jak nie masz jak to oddaj do serwisu i niech Ci to wszystko sprawdza.
  • REKLAMA
  • #3 19705674
    Heilrein
    Poziom 4  
    Kolobos napisał:
    Sprawdz ram memtestem -> www.memtest.org
    Obkie karty sprawdz w innym komputerze jak mozesz, zasilacz najlpiej do testu podmien na inny. Jak nie masz jak to oddaj do serwisu i niech Ci to wszystko sprawdza.

Ram sprawdzałem po poprzednim poście i owszem były błędy, ale z tego co się dowiedziałem, to nie musiało być do końca wiarygodne (choć nie wiem dlaczego). Test ogólnie robiłem trzy razy i za każdym razem od nowa i nie rozumiem dlaczego na przykład po pierwszym przebiegu za każdym razem pokazywało inną ilość błędów. Wyjmowałem ramy, zmieniałem sloty, próbowałem włączyć na jednej lub drugiej kości. Kości ogólnie mają 3000 mhz, a ta płyta obsługuje maks 2666 mhz. Komputer już był oddawany do testu i wyszło z tego tyle, że dowiedziałem się, że to wina karty graficznej.
  • #4 19705677
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10425
    W takim razie nie wiem po co zakladasz kolejny watek? Bedziesz co chwile zakladal nastepny?

> Komputer już był oddawany do testu i wyszło z tego tyle, że dowiedziałem się, że to wina karty graficznej.

Oddaj jeszcze raz, do innego serwisu, gdzie wszystko sprawdza, lacznie z tymi kartami, obie moga byc uszkodzone. Do tego ram tez pewnie masz uszkodzony skoro sypie bledami.
  • REKLAMA
  • #5 19710815
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Heilrein napisał:
    Witam.
    Pewnie ktoś się przyczepi, że dalej zakładam temat, ale nawiązując do tych poprzednich, do tych artefaktów, czarnych, białych i szarych obrazów znalazłem poniekąd przyczynę tego wszystkiego. Otóż, po tym jak robiłem wszystko co mi mówiliście opadły mi w końcu ręce i stwierdziłem, że nie ma nadziei, to przez przypadek sprawiłem, że nagle przestały pojawiać się te artefakty (rgb od góry do dołu) i nie pojawia się ten czarny ekran zaraz po logu płyty głównej przy uruchamianiu systemu. Co zrobiłem? Przewróciłem komputer na bok(a mam cube) tak, że karta graficzna była wentylatorami do góry i podczas uruchamiania komputera przycisnąłem kartę w dół i co ciekawe nagle wszedł do pulpitu, sądziłem, że to przypadek, ale gdy zdjąłem nacisk ręką, to wywaliło artefakty. Zrobiłem więc tak ponownie i dalej wszystko działało jak należy, więc idąc tym tropem poszedłem do kuchni, wziąłem odważnik 2 kg i postawiłem na grafice między wentylatorami. Może to śmieszne, ale naprawdę zaczęło działać, ściągnąłem jedną grę, drugą, zacząłem grać i kompletnie nic, zero artefaktów czy ekranów różnego koloru. Tylko po tym wszystkim pojawiło się pytanie, co jest w takim razie przyczyną i z tego powodu chciałbym prosić Was o pomoc. Co może być przyczyną? Kartę graficzną wpinałem w inny komputer i było to samo, więc nie obstawiam slotu od płyty głównej, ale też nie wykluczam, że to nie tego wina. Nie rozumiem co nacisk na kartę graficzną miałby z nią robić.

Przeklejone z innego tematu - tak nie robimy, czemu nie napisałeś tego w tym temacie?

Heilrein napisał:

Poczynając od tego - to są karty, w których padały kulki pod rdzeniami. Kilka takich kart ożywiłem poprzez reflow/reballing rdzenia, w tych kartach to akurat działa. Pytanie tylko na jak długo?
    Objawy utraty kontaktu kulek to jest to co opisałeś - od artefaktów, bluescreenów, przez zakłamania na ekranie (kolory, zakłócenia), aż po całkowicie czarny ekran. I często właśnie dociśnięcie rdzenia może sprawić, że kulki pomiędzy rdzeniem a laminatem zaczną kontaktować.

Druga kwestia - jak wygląda gniazdo PCIe? Masz możliwość sprawdzenia kart w innym komputerze? Być może jest zwichrowane, przetestuj pod inną kartą, na 100% sprawną. Tak samo bardzo wątpliwą kwestią jest dla mnie stawianie jakichkolwiek odważników na karcie, a zwłaszcza 2 kg, te płyty mają marnej jakości porty PCIe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 19710858
    Heilrein
    Poziom 4  
    piotrkol7 napisał:
    Heilrein napisał:
    Witam.
    Pewnie ktoś się przyczepi, że dalej zakładam temat, ale nawiązując do tych poprzednich, do tych artefaktów, czarnych, białych i szarych obrazów znalazłem poniekąd przyczynę tego wszystkiego. Otóż, po tym jak robiłem wszystko co mi mówiliście opadły mi w końcu ręce i stwierdziłem, że nie ma nadziei, to przez przypadek sprawiłem, że nagle przestały pojawiać się te artefakty (rgb od góry do dołu) i nie pojawia się ten czarny ekran zaraz po logu płyty głównej przy uruchamianiu systemu. Co zrobiłem? Przewróciłem komputer na bok(a mam cube) tak, że karta graficzna była wentylatorami do góry i podczas uruchamiania komputera przycisnąłem kartę w dół i co ciekawe nagle wszedł do pulpitu, sądziłem, że to przypadek, ale gdy zdjąłem nacisk ręką, to wywaliło artefakty. Zrobiłem więc tak ponownie i dalej wszystko działało jak należy, więc idąc tym tropem poszedłem do kuchni, wziąłem odważnik 2 kg i postawiłem na grafice między wentylatorami. Może to śmieszne, ale naprawdę zaczęło działać, ściągnąłem jedną grę, drugą, zacząłem grać i kompletnie nic, zero artefaktów czy ekranów różnego koloru. Tylko po tym wszystkim pojawiło się pytanie, co jest w takim razie przyczyną i z tego powodu chciałbym prosić Was o pomoc. Co może być przyczyną? Kartę graficzną wpinałem w inny komputer i było to samo, więc nie obstawiam slotu od płyty głównej, ale też nie wykluczam, że to nie tego wina. Nie rozumiem co nacisk na kartę graficzną miałby z nią robić.

Przeklejone z innego tematu - tak nie robimy, czemu nie napisałeś tego w tym temacie?

Heilrein napisał:

Poczynając od tego - to są karty, w których padały kulki pod rdzeniami. Kilka takich kart ożywiłem poprzez reflow/reballing rdzenia, w tych kartach to akurat działa. Pytanie tylko na jak długo?
    Objawy utraty kontaktu kulek to jest to co opisałeś - od artefaktów, bluescreenów, przez zakłamania na ekranie (kolory, zakłócenia), aż po całkowicie czarny ekran. I często właśnie dociśnięcie rdzenia może sprawić, że kulki pomiędzy rdzeniem a laminatem zaczną kontaktować.

Druga kwestia - jak wygląda gniazdo PCIe? Masz możliwość sprawdzenia kart w innym komputerze? Być może jest zwichrowane, przetestuj pod inną kartą, na 100% sprawną. Tak samo bardzo wątpliwą kwestią jest dla mnie stawianie jakichkolwiek odważników na karcie, a zwłaszcza 2 kg, te płyty mają marnej jakości porty PCIe.

Sprawdzałem kartę na innym komputerze i było to samo. Blue screeny, artefakty, wywalało sterownik i w ogóle. Co do gniazda, według mnie jest w porządku, bo może yo głupie, ale nawet przykładałem coś do niego totalnie prostego i takie jest. Znajomy mi sprawdzał wszystkie styki wewnątrz i według niego są w porządku. Ma pojęcie, także wierzę, że się nie mylił.
    Mam świadomość, że ten odważnik to głupota, ape on był jedynie dla testu, także już zdjęty.
    Możesz mi coś doradzić?
  • #7 19710888
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Przy takich objawach te karty kwalifikują się do wygrzania tudzież reballingu. Żadnego januszowania z opalarką, takie rzeczy się robi co najmniej na podgrzewaczu i z porządnym hotem. Każdy sensowny serwis zajmujący się BGA powinien to bez problemu ogarnąć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19710924
    Heilrein
    Poziom 4  
    piotrkol7 napisał:
    Przy takich objawach te karty kwalifikują się do wygrzania tudzież reballingu. Żadnego januszowania z opalarką, takie rzeczy się robi co najmniej na podgrzewaczu i z porządnym hotem. Każdy sensowny serwis zajmujący się BGA powinien to bez problemu ogarnąć.

Dziękuję! Boję się tylko, że nigdzie w okolicy Jarosławia nikt czegoś takiego nie robi.
    Chciałbym by w końcu zaczęło to działać.
    Jestem postokroć wdzięczny!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z artefaktami graficznymi, blue screenami oraz czarnym ekranem, które występują podczas grania oraz na pulpicie. Po wymianie karty graficznej na nową, problemy nie ustąpiły, a wręcz się nasiliły. Użytkownik przeprowadził testy pamięci RAM, które wykazały błędy, ale nie były do końca wiarygodne. Wskazano na możliwość uszkodzenia karty graficznej oraz RAM-u. Sugerowano również sprawdzenie gniazda PCIe oraz wykonanie reflow/reballingu karty graficznej w profesjonalnym serwisie. Użytkownik obawia się braku dostępności takiego serwisu w okolicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA