logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio android - podłączenie dwóch kamer do radia, cofania i najazdu

brovar123 14 Lis 2021 19:18 9867 10
REKLAMA
  • #1 19708997
    brovar123
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam bardzo serdecznie.
    Na wstępie pragnę poinformować, iż przeglądałem forum i wyszukiwarkę Google celem rozwiania wątpliwości lecz nie znalazłem odpowiedzi, pomimo różnych informacji podobnych żadne nie pasowały do moich oznaczeń radia.

Radio z Allegro chińskie dedykowane do Volkswagena. Chciałbym wykorzystać funkcjonalność i podłączyć tylną i przednią kamerę.
    W załączniku dodałem zdjęcie opisu złącza.
    Pytanie nr 1
    Pierwsze złącze to złącze F i bardzo proszę o podpowiedź czy pin F8 i F8 to jest wejście obrazu z kamery wstecznej i je do niej podłączyć? Jak wyzwolić włączenie kamery tj czy pin nr F2 back can podłączyć do światła wstecznego? Pytam bo nie chcę nic popalić a instrukcji brak.
    Pytanie nr 2
    W instrukcjach innych radii wyczytałem, że można oglądać filmy podczas jazdy - czy tak jest w tym przypadku i należy F9 czyli GDN złączyć z F1 czyli Break?
    Pytanie nr 3
    W jaki sposób podłączyć i wyzwalać kamerę przednią? Domniewam, że w złączu A czyli pin A19 wraz z GND tworzy wejście drugiej kamery, tylko czym ją wyzwalać? W ustawieniach znalazłem opóźnienie kamery tj. liczba sekund, czy to będzie to?
    Pytanie nr 4
    Czy ktoś przerabiał / wgrywał inny firmware do tego radia? Miało być pełne polskie a tylko ogólne informacje są przetłumaczone.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Radio android - podłączenie dwóch kamer do radia, cofania i najazdu 20211114_141626.jpg (3.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radio android - podłączenie dwóch kamer do radia, cofania i najazdu 20211114_141645.jpg (4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radio android - podłączenie dwóch kamer do radia, cofania i najazdu 20211114_141601.jpg (4.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19716345
    brovar123
    Poziom 11  
    Czy naprawdę nikt nie ma takiego radyjka i nic nie podłączał do niego?
  • REKLAMA
  • #3 19716423
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2088
    F7 Masa (GND) Kamery Cofania Wstecznej
    F8 Sygnał analogowy Video CVBS (Composite Video Baseband Signal) w wolnym rłumaczeniu ( Sygnał pasma podstawowego kompozytowego wideo)

A2 i A19 i jedna z dostępnych mas (GND) Dodatkowe wejścia na sygnał video czyli jakieś DVD czy tam inny sprzęt dający analogowy obraz. Masz tam dodatkowo A17 czyli wyjście video np na podpięcie monitora zewnętrznego np w zagłówkach gdzie możesz puszczać bajki dzieciom lub podpiąć sobie monitor i mieć podgląd z kamery np podpiętej od przodu. Sygnał z dodatkowych kamer zapewne ręcznie musisz włączyć jako np odtwarzacz video. Jak palcem złapiesz od górnej krawędzi w dół to chyba powinno ci się wysunąć dodatkowe szybkie menu.
  • #4 19716653
    brovar123
    Poziom 11  
    dziękuję gradek a jak z wyzwoleniem wstecznej kamery czy to będzie f2
  • #5 19716767
    gradek83
    Poziom 43  
    Zazwyczaj zasilanie (+) podpina się pod żarówkę wstecznego światła. Jeśli podepniesz i będzie obraz z kamery to tak zostaw. Nie wiem do czego jest ten F2.
  • REKLAMA
  • #6 19723457
    brovar123
    Poziom 11  
    Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tu. Kamery myślę że do ogarnięcia lecz po tygodniu pojawia się problem z rozładowanym akumulatorem. Ja się okazuje radio ciągnie prąd na postoju. Pobór wynosi 0,6 A tj dżo gdyż po odpięciu radia jest to 0,01 A. Radio android podpięte jest wg zaleceń producenta poprzez przejściówkę kostki ISO jak na zdjęciu w załączniku. Auto to Volkswagen caddy z 2013 roku. W kostce ISO nie występuje plus po zapłonie. Są tylko dwa plusy stałe masa i piny do CANBUS. Z tego co wyczytałem to Gateway powinien dostawać informację o tym że radio ma się uśpić gdyż auto zostało wyłączone. Info ma przechodzić szyną CAN. Jednak w moim przypadku tak nie jest. Na stonie https://marsdev.pl/blog/usuwamy-usterki/dlaczego-moje-radio-2din-rozladowuje-mi-akumulator jest informacja aby pozostawić odpięte dwa kabelki i tak też u mnie jest od początku i dalej rozładowuje.
    Gdyby te kabelki były spięte to radio można włączyć bez stacyjki. Teraz obecnie radio włącza się automatycznie ze stacyjką i gaśnie po wyłączeniu stacyjki jednak nie jest uśpione.
    Pod tym linkiem jest opisana również sytuacja dotycząca sterownika gateway . W moim przypadku nie powinno to mieć wpływu gdyż auto mam z innej produkcji niż w przedziale do 2008 roku gdyż tylko w tych modelach ten problem występował. Podaję nr modelu moje gatewaya: 7N0 907530 AK

Bardzo proszę o pomoc bo już mi ręce opadają w tym temacie. Chyba będzie trzeba powrócić do starego radia
    Załączniki:
    • Radio android - podłączenie dwóch kamer do radia, cofania i najazdu box.jpg (102.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 19723503
    gradek83
    Poziom 43  
    brovar123 napisał:
    Info ma przechodzić szyną CAN. Jednak w moim przypadku tak nie jest

Zazwyczaj jest tak że gdy napięcie ze stacyjki jest na przewodzie ACC to wtedy radio wie że stacyjka została przełączona i podświetlanie radia się załącza i można z niego korzystać gdy na ACC po wyłączeniu stacyjki jest brak napięcia wtedy radio po ustalonym czasie przechodzi w tryb czuwania czyli podtrzymanie czasu zegarka itp. W twoim przypadku jak pisałeś odbywa się to po magistrali CAN. Tylko teraz tak ty wyjąłeś stare fabryczne radio do którego jednostka centralna się łączyła czy tam radio do niej a każde urządzenie w magistrali CAN jest rozpoznawane i przedstawia się np swoim wewnętrznym numerem po wymianie radia zmienił się też i ten numer i może jednostka centralna po prostu się nie dogaduje z CANBUS BOX i teraz jak to zrobić aby to działało. Można sprawdzić czy radio nie ma jakiś opcji w sobie gdzie wybierasz jaki sprzęt ma być mapowany np marka auta itp lub trzeba podpiąć się komputerem pod szynę CAN odczytać błędy i tam w opcjach magistrali cos pozmieniać nie będę ściemniał dla tego piszę jak ja to widzę. Wiem że po mimo zapewnień Chińczyka czy nawet sprzedawcy importera po prostu ten cały CAN BOX nie dogaduje się z magistrala CAN. Dla tego sprawdź w menu radia czy ma tam jakieś opcje które możesz ustawić tak aby ci to ruszyło.
  • #8 19723539
    brovar123
    Poziom 11  
    No właśnie w opcjach tam nie wiele jest! poza tym jakość tłumaczenia pozostawia wiele do życzenia. Niestety nawet importer rozkłada ręce, ale może w razie w przyjmie z powrotem to radio bo po co mi ono. Ale jest tak jak mówisz po prostu ta skrzynka się nie do końca dogaduje;)
  • #9 19723646
    gradek83
    Poziom 43  
    brovar123 napisał:
    ale może w razie w przyjmie z powrotem to radio bo po co mi ono
    Jak masz taka możliwość zwrotu to jak najbardziej skorzystaj z takiej opcji.
  • #10 19723799
    brovar123
    Poziom 11  
    Wolałbym jednak to uruchomić bo radio jest naprawdę fajne i działa automapa janosik itp. Inne tego typu kosztują dobre 1400 zł i tak nie ma pewnośći czy będzie działać dobrze. A radio rns315 kosztuje tyle samo a też lipa
  • #11 20219669
    Mareksp9bqj
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam!
    Kupiłam w ubiegłym roku radio Radio: stacja multimedialna 2 din, 1GB RAM Android 9.1 GO, RDS!! NAVI.
    Nie udało mi się uruchomić kamery cofania, kompletnie brak obrazu. Ostatnio kupiłem identyczną kamerkę, sprawdziłem ją na wejściu mojego monitora i działa elegancko. Niestety po podłączeniu czy do wej 1 czy 2 obraz nie pojawia się. co może być przyczyną? Zresetowałem staję do ustawień fabrycznych i dalej nic.
    Będę wdzięczny za pomoc,
    pozdrawiam Marek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu dwóch kamer (tylnej i przedniej) do chińskiego radia Android dedykowanego do Volkswagena. Zadaje pytania dotyczące pinów złącza F, w tym F8 jako wejścia obrazu z kamery wstecznej oraz F2 jako potencjalnego wyzwalacza kamery. Otrzymuje odpowiedzi dotyczące podłączenia masy, sygnału wideo oraz zasilania kamery cofania. Pojawia się również problem z rozładowywaniem akumulatora, związany z ciągłym poborem prądu przez radio, które nie przechodzi w tryb uśpienia. Użytkownik rozważa zwrot radia, ale woli je uruchomić, ponieważ ma dobre funkcje. Inny uczestnik dyskusji zgłasza problem z brakiem obrazu z kamery cofania, mimo że kamera działa na innym monitorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA