logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Gigabyte B560M D3H, i3-10100F, 16GB RAM 3000MHz - brak obrazu, 5 sygnałów dźwiękowych

Damean 17 Lis 2021 19:02 417 2
REKLAMA
  • #1 19714565
    Damean
    Poziom 4  
    Ocena: 25
    Witam, przyszły mi dzisiaj nowe części płyta główna: gigabyte b560m d3h i procesor i3-10100f z 16gb ramu 3000mhz i problem jest taki że po złożeniu całości, jak i aktualizacji biosu poprzez flashback bios(qflash plus) komputer nie pokazuje ekranu i wysyła 5 krótkich sygnałów dźwiękowych - co na płytach gigabyte znaczy cpu error. Co może być problemem(procesor jest dobrze podpięty, zasilanie też jak i chłodzenie)? Jestem w trakcie restartowania bios na płycie poprzez wyciągniecie cmos i zwarciu pinów na 10 min, ale nwm czy to pomoże, z góry dziękuje za pomoc

Edit. po zrestartowaniu biosu nadal to samo, przekładam ram i też, jest szansa że źle wgrałem nowy bios? sądząc po poradnikach wychodzi, że powinienem pobrać nową wersję biosu, zmienić w jedynym pliku na moją nazwę biosu (ustawiona wcześniej na aorusa zmieniłem na b560md3h.f5) i zmienić nazwę pliku .f5 na Gigabyte.bin
    gdy włożyłem pendrive do samej płyty z zasilaczem i kliknąłem przycisk "qflash plus) to zaczął szybko migać, potem wolno i zgasł led(trwało to niecałe 5 min), wtedy odłączyłem pendrive i podpiąłem resztę.
  • REKLAMA
  • #2 19714829
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Masz kartę graficzną? Ten procesor nie ma integry. Jeżeli masz to wypadałoby podać całą specyfikację a nie wycinek.
  • #3 19714889
    Damean
    Poziom 4  
    Ocena: 25
    Pełna specyfikacja:
    i3-10100f
    płyta b560m d3h
    ram 2x8 GB G-Skill 3000mhz
    karta Radeon rx550 sapphire
    dysk SSD kioxia 500gb
    zasilacz spc elementum e2 550w
    Przed chwilą podpiąłem wszystko spoowrotem i włączył się bios, nie wykrywał dysku do bootowania więc włożyłem pendrive z win10 i zainstalowalem go- ale internet nie działał więc zrestartowalem komputer z poziomu zasilacza i już spoowrotem nie działa. Diody na wejściu lan (od internetu) świecą się nawet gdy płyta jest wyłączona(jeśli kabel jest wpięty) co to może oznaczać? że płyta rip?
REKLAMA