logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips LatteGo EP5330/10 – wyrzuca wodę pod ciśnieniem

Dawwro 21 Lis 2021 19:01 4674 11
REKLAMA
  • #1 19721833
    Dawwro
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam.
    Oprócz przeciekania expresu, co jest przyczyną słabej konstrukcji wrażliwej na dużą ilość wody w przedziale gdzie znajduje się mod. zaparzania mam właśnie problem z generowaniem tej dużej ilości wody, która jest wyrzucana pod ciśnieniem w końcowej fazie automatycznego przygotowywania się ekspresu do pracy.
    Zaobserwowałem i zrobiłem film (załączony), że nie zawsze ale coraz częściej gdy kończy się faza przemywania układu gdy mod. zaparzania odłącza złączkę z zaworu gorącej wody leci stamtąd nadal woda pod ciśnieniem powodując rozbryzg wody po całej przestrzeni komory. Woda wycieka wtedy nawet po bocznej ściance ekspresu na zewnątrz. Nigdy tego efektu nie zauważyłem przy parzeniu kawy i wyłączaniu expresu. Wygląda to jakby to był brak synchronizacji tworzenia wody pod ciśnieniem a zakończenia zaparzania i rozłączaniem się mod. zaparzania. Jednak przeanalizowałem kilka przypadków i nie widzę żadnej prawidłowości. Podejrzewam, że coś może jest nie tak z zaworem gorącej wody ale jak byłby niesprawny to dlaczego problem pojawia się w czasie inicjacji ekspresu?
    Czy ktoś miał podobne problemy i coś doradzi?
    Film zwolnione tempo: https://www.dropbox.com/s/vgo7s6s4egame5t/IMG_2004.MOV?dl=0
  • REKLAMA
  • #2 19722521
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 401
    Witam. Proponuję wyczyścić górne sito zaparzacza.
  • #3 19722736
    Dawwro
    Poziom 8  
    robsons10 napisał:
    Witam. Proponuję wyczyścić górne sito zaparzacza.

Sito regularnie odtłuszczane tabletkami, ale mimo to rozebrałem je by sprawdzić czyste i drożne, zastanawiałem się, czy może ten zaworek nad sitem zbyt mocno trzyma i spowalnia przepływ. Ale nadal dlaczego problem jest tylko w czasie fazy inicjowania ekspresu?
  • #4 19724004
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 401
    Proszę wyjąć kulkę i sprężynkę zaworu nad sitem i sprawdzić....
  • REKLAMA
  • #5 19728052
    Dawwro
    Poziom 8  
    Zrobiłem kilka testów bez sprężynki i problem nie wystąpił. Jednocześnie nie widać tak na oko że ekspres pracuje inaczej. Nie parzyłem kawy, więc nie wiem jaki wpływ ma ta sprężynka na proces parzenia ale podejrzewam że bez niej ekspres będzie ekspresem przepływowym a nie ciśnieniowym. Może potrzebna nowa sprężynka. Poszukam.
  • #7 19744539
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 633
    Sprawdź ten zaworek:
    Ewentualnie ten element:

Ale zgaduje, bo nie widząc miejsca wycieku trudno zdiagnozować.
  • REKLAMA
  • #8 19747121
    Dawwro
    Poziom 8  
    sorier napisał:
    Sprawdź ten zaworek:
    Wymieniłem w zaworze wszystkie uszczelki tak bardziej prewencyjnie, bo nie widzę tu problemu.
    Ewentualnie ten element:
    Philips LatteGo EP5330/10 – wyrzuca wodę pod ciśnieniem ten wyczyściłem ale tylko element dostępne bez rozbierania, czy on ma jakieś zaworki wewnątrz ?

Ale zgaduje, bo nie widząc miejsca wycieku trudno zdiagnozować.
    na filmie widać skąd strzał wody pod ciśnieniem jest. Generalnie wygląda to tak jakby w module zaparzania wciąż pozostawała woda pod ciśnieniem kiedy już zakończyła się faza czyszczenia i moduł się rozłącza. Woda jeszcze przez ułamek sek. leci z zaworu ciepłej wody, a gdy podajnik kawy rozłącza się bucha stamtąd resztka wody pod ciśnieniem.
  • REKLAMA
  • #9 19771041
    Dawwro
    Poziom 8  
    Wykonałem test z innym mod. Zaparzającym i problem nadal istnieje. Rozbryzg tylko na koniec fazy wstępnego automatycznego czyszczenia. Nie występuje po robieniu kawy i automatycznym czyszczeniu przy wyłączaniu ekspresu. Czy ktoś ma pomysł co jeszcze sprawdzić? Czy ciśnienie w fazie wstępnego czyszczenia jest większe? Jaka jest tu przyczyna?
  • #10 19771097
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 633
    Dawwro napisał:
    sorier napisał:
    Sprawdź ten zaworek:
    Wymieniłem w zaworze wszystkie uszczelki tak bardziej prewencyjnie, bo nie widzę tu problemu.

Wszystkie, tzn te wewnątrz też? Nie założyłeś sprężynki albo grzybka odwrotnie?
  • #11 21291906
    sebik75
    Poziom 1  
    Czy poradził Pan sobie z tym ekspresem?
  • #12 21712269
    driver538wppl
    Poziom 4  
    Czy ktoś sobie z tym poradził?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy ekspresu do kawy Philips LatteGo EP5330/10, który podczas fazy inicjowania automatycznego czyszczenia wyrzuca wodę pod ciśnieniem z modułu zaparzania, powodując rozbryzg i wyciek wody na zewnątrz urządzenia. Zjawisko nie występuje podczas parzenia kawy ani wyłączania ekspresu. Podejrzenia padły na zawór gorącej wody i jego elementy, zwłaszcza sprężynkę i kulkę zaworu nad górnym sitkiem zaparzacza. Testy bez sprężynki wykazały ustąpienie problemu, jednak wymiana sprężynki i elementów zaworu nie rozwiązała usterki. Próby z innym modułem zaparzania również nie przyniosły efektu. Problem wydaje się wynikać z braku synchronizacji ciśnienia wody i rozłączania modułu zaparzania po fazie czyszczenia, gdzie woda pod ciśnieniem nadal jest wypuszczana przez zawór ciepłej wody. Wskazano na konieczność sprawdzenia zaworu gorącej wody i jego elementów, jednak brak jednoznacznej diagnozy. Dyskusja nie zawiera potwierdzonego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA