logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego w PC z RTX 2080, i7-9700K nie można płynnie grać w CS: GO?

AleksF 22 Lis 2021 21:01 762 13
REKLAMA
  • #1 19724156
    AleksF
    Poziom 3  
    Witam. Mam taki problem, że odczuwam duże lagi podczas grania w gry, głównie CS: GO. Czasami odpalając komputer wszystko chodzi płynnie i jest 300+ fps, ale w większości jak odpalam kompiter to sa spadki fpsow, nie czuć myszki w grze i sa ścinki. Fps wahają się miedzy 160 a 400, ale nawet jak pokazuje 300 fps to jest takie uczucie "szarpania", że nie da się grać.

Sprawdzałem temperatury i są w normie. Ping mam dość niski i stabilny. Jest to dziwne, że na starym komputerze gdzie miałem 120-140 fps gra chodziła płynniej...

Próbowałem wielu rozwiązań znalezionych w internecie i nic nie pomaga.

komp:

rtx2080

8GB ramu 3200hz (bo nie działają 3 i 4 slot pd ramu w płycie głównej)

i7-9700k

Edit: płyta główna miała troche powyginane Piny od procesora i była w naprawie. Po naprawie wszystko było git 2 dni i znowu to samo.
    Przed tym jak były piny powyginane był ten sam problem, wiec opisuje sytuacje sprzed wygięcia pinów
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19724203
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1406
    Jaki monitor? Jaka rozdzielczość? Ile Hz odświeżanie?
  • #3 19724226
    AleksF
    Poziom 3  
    cysiekw napisał:
    Jaki monitor? Jaka rozdzielczość? Ile Hz odświeżanie?

Monitor: Monitor ASUS ROG Strix XG258Q
    Rozdzielczosc wątpię, ze cos da, ale 1280x960 (probowalem 1024x768) i nic to nie daje
    240hz
  • REKLAMA
  • #4 19724230
    Bartek.Friend
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Co to znaczy ze temperatury sa w normie, zrob ss z hwmonitor w spoczynku i w stresie, wazne sa tez temperatury sekcji zasilania, nie tylko procek i karta
  • #5 19724258
    cysiekw
    Poziom 42  
    Skoro mobo po przejściach to bym dokładnie się przejrzał czy procek nie zbija częstotliwości, odpalił stres test i obserwował
  • REKLAMA
  • #6 19724271
    AleksF
    Poziom 3  
    cysiekw napisał:
    Skoro mobo po przejściach to bym dokładnie się przejrzał czy procek nie zbija częstotliwości, odpalił stres test i obserwował

Podpowiedziałbys jak to najlepiej zrobic? Program, na co patrzeć itd. Szczerze troche zielony w tym wszystkim jestem.
  • #7 19724283
    Bartek.Friend
    Poziom 14  
    Odpal sobie HwMonitor np, i zobacz temperatury sekcji zasilania procesora i karty grafiki w spoczynku i zrob screeny, nastepnie obciaz komputer odpalajac chocby OCCT i obciaz CPU i GPU a nastepnie po po 10 min zrob ponownie screeny z HW
  • #8 19724289
    AleksF
    Poziom 3  
    Bartek.Friend napisał:
    Odpal sobie HwMonitor np, i zobacz temperatury sekcji zasilania procesora i karty grafiki w spoczynku i zrob screeny, nastepnie obciaz komputer odpalajac chocby OCCT i obciaz CPU i GPU a nastepnie po po 10 min zrob ponownie screeny z HW

To jest temperatura po 4h graniu, restarcie komputera i 15 minutowej przerwie
  • #9 19724292
    Bartek.Friend
    Poziom 14  
    Czyli jest to temperatura spoczynku, po wylaczeniu obciazenia temperatury spadaja bardzo szybko. Sciagnij OCCT odpal obciazenie cpu i gpu jednoczesnie, i po 10 minutach zrob screen hwmonitora ale nie wylaczaj przypadkiem occt
  • #10 19724342
    AleksF
    Poziom 3  
    Bartek.Friend napisał:

temperatura po 7 min occt
  • #11 19724365
    Bartek.Friend
    Poziom 14  
    Potrzymaj go troche dluzej i rozwin zakladke clock od gpu, i zobacz czy zegarow nie zrzuca

Procek i sekcja zasilania ma fobre temperatury
  • REKLAMA
  • #12 19724373
    cysiekw
    Poziom 42  
    Hot spot rtx 106 stopni, który test robiłeś w occt?
  • #13 19724382
    Bartek.Friend
    Poziom 14  
    cysiekw napisał:

Hot spot troche wysoko ale te karty maja to do siebie ze sie grzeja, wydaje mi sie ze jak pogra dluzej to osiagnie jakies 85 stopni na GPU i tu juz moze pojawiac sie trotlling i moze zbijac zegary.

Musisz sprawdzic czy zbija zegary i np sprobowac podkrecic wentylatory na grafice na fulla, wtedy sprawdzic temperatury. Jesli beda na poziomie ok-75 stopni sprawdz jak chodzi w cs go.
  • #14 19724406
    AleksF
    Poziom 3  
    Bartek.Friend napisał:
    Potrzymaj go troche dluzej i rozwin zakladke clock od gpu, i zobacz czy zegarow nie zrzuca

Procek i sekcja zasilania ma fobre temperatury

Zegarów GPU nie zbija. Co do rodzaju testu nie wiem za bardzo o co chodzi, tym razem odpaliłem test GPU na 10 min na 100%.

Dodano po 2 [minuty]:

Bartek.Friend napisał:
    cysiekw napisał:

Hot spot troche wysoko ale te karty maja to do siebie ze sie grzeja, wydaje mi sie ze jak pogra dluzej to osiagnie jakies 85 stopni na GPU i tu juz moze pojawiac sie trotlling i moze zbijac zegary.

Musisz sprawdzic czy zbija zegary i np sprobowac podkrecic wentylatory na grafice na fulla, wtedy sprawdzic temperatury. Jesli beda na poziomie ok-75 stopni sprawdz jak chodzi w cs go.

Nie wiem czy to pomoże bo od samego początku odpalenia gry zacina i nie czuć dobrze sensa myszki w grze. Czasami nawet jak pojeżdże po pulpicie czuje ścinki.
    + czasami jak odpalam PC to cały dzień może działać dobrze

Dodano po 41 [minuty]:

Po robieniu tych testów OCCT wchodzę do gry i wszystko chodzi płynnie i nie ma ścinek. Przypadek, czy może trzeba zawsze rozruszać PC za pomocą OCCT? :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płynnością gry w CS: GO na komputerze z kartą graficzną RTX 2080 i procesorem i7-9700K. Mimo wysokich wartości FPS (160-400), odczuwa lagi i szarpanie, co utrudnia rozgrywkę. Sprawdzono temperatury komponentów, które są w normie, a ping jest niski. Użytkownik zauważa, że na starszym komputerze gra działała płynniej. Po naprawie płyty głównej, która miała wygięte piny, problem powrócił. W odpowiedziach zasugerowano przeprowadzenie testów obciążeniowych za pomocą OCCT oraz monitorowanie temperatur sekcji zasilania, co pomogło w poprawie wydajności gry po wykonaniu testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA