logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soundbar 2.1 czy kino domowe 5.1 używane - moc głośników, rekomendacje do 800zł

G1nd3kk 28 Lis 2021 09:14 960 8
REKLAMA
  • #1 19733142
    G1nd3kk
    Poziom 2  
    Cześć. Zbliża się gwiazdka a ja chciałbym z tej okazji zrobić prezent domownikom, dlatego mam kilka następujących pytań:
    1. Nowy soundbar 2.1 czy używane kino domowe 5.1?
    2. Jaką moc głośników powinienem wybrać?
    3. Polecacie coś w tym zakresie cenowym?
  • REKLAMA
  • #2 19733228
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1670
    Witam,
    wg kolegi, to jakby kolega wybrał?
    Bo ja, tak logicznie myśląc wybrałbym kino domowe, ze względu na lepsze głośniki i większe możliwości (choć z tymi lepszymi głośnikami w niektórych kinach domowych bym się kłócił).
  • REKLAMA
  • #3 19733262
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    A ja zdecydowanie preferuję zwyczajne kolumny stereo z dobrymi parametrami akustycznymi i niewielką niby mocą nominalną - powiedzmy 2 x 20W ale to jak kto lubi. Z całą pewnością wrażenia odsłuchowe będą lepsze jak przy tych 2.1, 5.1 itede itepe z mocami max po 300W :wink: Drażnią mnie te modne gadżety dla naiwnych.
  • REKLAMA
  • #4 19733912
    clubber84
    Poziom 38  
    Preskaler napisał:
    z mocami max po 300W

A kto tu mówi o mocach, jak dla nagłośnienia sal koncertowych?
    100-120W dla kolumn przednich w kinie domowym to dla mnie max. Wyższe moce w sprzęcie do salonu lub dużego pokoju według mnie i mojego z tym doświadczenia, to przerost formy nad treścią.
    G1nd3kk napisał:
    używane kino domowe 5.1

Jakie kino domowe masz na myśli (marka, model)?
  • #5 19734217
    Preskaler
    Poziom 40  
    Nie czytasz uważnie. Moc max to nie jest moc nominalna. Maksymalna moc to wymysł handlowy aby zamącić w głowach kupującym nieznającym się na tym. Takie moce zwykle są podawane na tego typu sprzętach i nie mają nic wspólnego z mocą NOMINALNĄ. Czasami podawana jest wartość tzw. mocy muzycznej. Jest ona trochę wyższa od nominalnej. Jest to moc teoretyczna bo liczona dla sztywnego zasilacza a jak wiemy pod wpływem poboru prądu zasilanie "przysiada" (zmniejsza się w rym audio). Można też używać innego określenia mocy np. DIN (Deutshe Industie Normen) lub PN (Polskie Normy). W tych normach podane są ścisłe warunki pomiaru mocy i nie można ich obejść. Można także sprawdzić tą moc posiadając odpowiednią aparaturę. Dla przykładu podam wyimaginowane ale oparte na faktach dane. Jeśli dany sprzęt (wzmacniacz, głośnik, głośniki aktywne, kolumny itp.) mają podaną moc nominalną (DIN,PN) 10W to np. moc muzyczna może mieć wartość 12 - 15W a moc maksymalna 80 - 100W. Dlatego wzmacniacz o podawanej mocy max 2x300W (np.) pobiera z sieci moc 200W.Przecież to "perpetuum mobile by było! Proszę bardzo dokładnie sprawdzać jaką moc podaje reklama, producent czy inny dystrybutor bo to jest b. ważne.
  • REKLAMA
  • #6 19734278
    clubber84
    Poziom 38  
    Wszystko to o czym piszesz wiem, bo handlowcy zawsze podają moc maksymalną dla wszystkich kolumn łącznie. Ja podałem wystarczający wyznacznik wyboru zestawu kina domowego. Pozostałe głośniki często są nieużywane.
    Ale poczekajmy na odzew autora, jaki zestaw wpadł mu w oko.
  • #7 19735022
    Preskaler
    Poziom 40  
    Według zasady pomiaru mocy, moc maksymalna to moc którą może maksymalnie wytrzymać JEDNORAZOWO dane urządzenie w czasie 1 sek. bez uszkodzenia. W domyśle - drugi raz już przy tej mocy się uszkodzi. Po co użytkownikowi taki parametr?
  • #8 19743258
    G1nd3kk
    Poziom 2  
    Preskaler napisał:
    A ja zdecydowanie preferuję zwyczajne kolumny stereo z dobrymi parametrami akustycznymi i niewielką niby mocą nominalną - powiedzmy 2 x 20W ale to jak kto lubi. Z całą pewnością wrażenia odsłuchowe będą lepsze jak przy tych 2.1, 5.1 itede itepe z mocami max po 300W :wink: Drażnią mnie te modne gadżety dla naiwnych.
    a jakieś takie 2.1 do 500zł polecisz?
  • #9 19743325
    Preskaler
    Poziom 40  
    System 2.1 to system, którego nie polecam. 2.1 to dwa głośniki (L i P) pozbawione możliwości odtwarzania niskich tonów. plus subwoofer. Ja polecam system stereofoniczny z dwoma kolumnami szerokopasmowymi składającymi się z np. trzech rodzajów głośników ze zwrotnicami. Głośniki wysokotonowe, średniotonowy i niskotonowe. Taki system trzeba sobie samemu dopasować do własnych potrzeb, upodobań i możliwości zdobycia takiego sprzętu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru między nowym soundbarem 2.1 a używanym kinem domowym 5.1 w kontekście prezentu na gwiazdkę. Wskazują, że kino domowe oferuje lepsze głośniki i większe możliwości, mimo że niektóre modele mogą mieć wątpliwe parametry. Wiele osób podkreśla, że moc nominalna głośników jest kluczowa, a nie maksymalna, która często jest myląca. Zwracają uwagę na zalety systemów stereofonicznych z kolumnami szerokopasmowymi, które mogą zapewnić lepsze wrażenia odsłuchowe niż standardowe zestawy 2.1. Użytkownicy sugerują, aby przy wyborze sprzętu kierować się jakością dźwięku, a nie tylko mocą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA