logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia FX71E1 - załamanie linii pionowych i samoczynne wyłączanie TV

pchojak 02 Lis 2005 10:14 1587 12
REKLAMA
  • #1 1948289
    pchojak
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Problem jest(byl) taki:
    1. Na początku były problemy z pionem wszczególności przy lewej i prawej stronie(szczególnie widoczne na telegazecie, obrazie kontrolnym, na jasnym tle) linie pionowe były załamane(pozagninane)
    2 Czasmi też w szczególności po przejsciu na 16:9 na górze
    pojawialy sie jakies dziwne pasy poziome(gróbośc tych pasów około cm.)
    3. Wczoraj pojawił się nowy problem podczas dzialania tv sam się włączył:
    po włączeniu włącznikiem sieciowym zapala się na chwilke czerona dioda i tv próbuje sam wystartować zapala się na sek. zielona dioda i wszystko gasnie.
    Od czego mam zacząc?
    Czy jestem w stanie sam zlikwidować tą usterke (jestem początkujacym w tej dziedzinie)
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1948837
    esesz83
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Zacznij od opcji szukaj i wpisz fx71e1.
    W tym tv najczesciej siada pamiec. Trzeba ja ponownie zaprogramowac.
    Wydaje mi sie ze dzieje sie tak na skutek bardzo mocnego startu TV. Slychac wtedy trzaski i z czasem pamiec nie wytrzymuje.
    Wsadz ja do programatora i wrzuc wsad. Tyko sie nie pomyl bo wgralem raz inny wsad i na b+ zamiast 145V bialem ponad 180.
    Wsady sa na elektrodzie.
    Jak to nie pomoze to bedziemy szukac dalej.
    Sprawdz jeszcze zimne tuly kolo pionu.
  • #3 1998031
    pchojak
    Poziom 12  
    Mam problem z zaprogramowaniem tej kosci na Willemie
    Czy trzeba ja na poczatku skasowac?
    jesli tak to czy moge to zrobic programatorem willem 3B

PS. probowalem ja na tym programatorze zaprogramowac ale wyskocyly mi jakies bledy
  • #4 2000896
    esesz83
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Pamiec programujesie bez problemu. Nie kasuje sie jej. Najwyzej mozesz zapisac same ffffff.
    Tez programowalem willemem.
    Wloz w odpowiednia podstawke, wlacz zasilacz i powinno dzialac.
    Chyba ze masz pamiec uszkodzona i nie chce sie komunikowac to ja wymien.
  • REKLAMA
  • #5 2000969
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    TDA8350Q.

Pozdrawiam.
  • #6 2205038
    pchojak
    Poziom 12  
    Mam taki pytanko odnośnie tego telewizora(przepraszam ze takie lamerskie),
    czy ten wkład mam załadować do ICF1 = M27C2001??
    Jesli tak to mam jakiś problem go nie chce mi go programować.
    po sczytaniu tego eproma okazałóo sie ze jest on czysty.
  • #7 2206257
    nowy brat
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Proponuje wymienić najpierw elki w zasilaczu, w okolicach trafa wn,h-drivie, ramce i przy procu a szyne i2c zabezpieczyć zenerkami 5v6,włożyć czystą kostkę pamięci np.24c32 i zainicjować pamięć.Potem przeprowadzić regulacje w trybie servisowym .Powinno zadziałać.
  • REKLAMA
  • #8 2237685
    pchojak
    Poziom 12  
    Nareszczie kupilem pamiec i zaprogrmowala sie bez problemu (stara byla uszkodzona), zaprogramowala sie bez problemu.
    Wlozylem kosc do tv i nic... zalpla sie tylko czerwona dioda i nanic wiecej nie raguje.
    wymienilem tez TDA8350Q.
    moze problrm tkwi w pilocie mam nie orginalny, ale ten telewizor przed uszkodzeniem dzialal z tym pilotem.
  • REKLAMA
  • #9 2240041
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Z klawiatury lokalnej reaguje?
  • #10 2240266
    pchojak
    Poziom 12  
    z klawiatury lokalnej też nie raguje, chyba że trzeba wcisnąć jakąś kompinacje klawiszy.
  • #11 2240426
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam!
    Jeśli była właczona blokada przed dziecmi to z klawiatury lokalnej nie wystartuje.Możliwe jest włączenie odbiornika przez przytrzymanie przycisku głównego ON/OFF.Podejrzewam ze masz żle zaprogramowana pamięc albo ze złym wsadem.Ja zawsze w takich przypadkach wkładam czysta pamięc 24c16 i robie inicjalizacjie,kolejno z pilota wysyłając sekwencje menu-tv-i-tv-tv-i-czerwony-ok. Jeśli wszystko zakonczy się pomyślnie tv powinien wystartowac.

Pozdrawiam.
  • #12 2242236
    pchojak
    Poziom 12  
    potrzebuje wsad do eproma 27c2001, prawdopodobnie mam wywalony jeszcze ten układ.
  • #13 2243110
    adam12
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    bujany napisał:
    Mam taki pytanko odnośnie tego telewizora(przepraszam ze takie lamerskie),
    czy ten wkład mam załadować do ICF1 = M27C2001??
    Jesli tak to mam jakiś problem go nie chce mi go programować.
    po sczytaniu tego eproma okazałóo sie ze jest on czysty.

No to go załatwiłeś jeśli programowałeś napięciowo.(EPROM) albo nie odpowiednio ustawiłeś programator.
    Bina miałeś w grać do EEPROMU.
    A teraz wszystko od początku.
    Co do pytania czy sobie poradzisz sam to myśle że nie i najlepiej byłoby oddać do serwisu.
    Ale teraz to chyba cię będzie drożej kosztowało.
    Bez urazy ale to jest moje zdanie.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Nokia FX71E1 występowały problemy z załamaniem linii pionowych, pojawianiem się poziomych pasów oraz samoczynnym wyłączaniem się urządzenia po próbie włączenia. Przyczyną najczęściej jest uszkodzona pamięć EEPROM, która wymaga ponownego zaprogramowania lub wymiany. Programowanie pamięci można wykonać za pomocą programatora Willem 3B bez konieczności kasowania, jednak ważne jest użycie odpowiedniego wsadu (bin do EEPROM, nie EPROM). Zalecane jest także sprawdzenie i wymiana elektrolitów w zasilaczu oraz zabezpieczenie magistrali I2C zenerkami 5,6 V. Po wymianie pamięci i jej inicjalizacji w trybie serwisowym telewizor powinien działać poprawnie. Wymieniono także układ TDA8350Q odpowiedzialny za pion. W przypadku braku reakcji na przyciski lokalne i pilota, możliwe jest włączenie blokady rodzicielskiej, którą można dezaktywować odpowiednią sekwencją klawiszy. W razie trudności z samodzielną naprawą zaleca się oddanie telewizora do serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA