logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Junkers Cerapur GC2200W problematyczne podgrzewanie wody na początku.

narmiak 07 Gru 2021 20:15 10230 11
REKLAMA
  • #1 19750396
    narmiak
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam.
    Mieszkanie w bloku, drugie z trzech pięter. Ogrzewanie wody i kaloryferów przy pomocy pieca dwufunkcyjnego.
    Kilka miesięcy temu wymieniłem starego Junkersa z otwartą komorą spalania na nowy Junkers Cerapur GC2200W i zauważyłem po przełączenia pieca w tryb grzania są problemy z uzyskaniem na początku odpowiedniej temperatury wody (nie kojarzę podobnego zachowania kiedy grzejniki były wyłączone).
    Temperatura grzania wody ustawiona jest na 45 stopni.
    Niezależnie od tego, czy puszczę wodę "na full", czy tylko do połowy piec zachowuje się tak samo:
    1. Odkręcam wodę, płynie w takiej temperaturze, jaka byłą w rurach co jest normalne.
    2. Po ok sekundzie-dwóch włącza się palnik na kotle i na wyświetlaczu pokazuje, że temperatura rośnie.
    3. Po osiągnięciu ok 66 stopni zaczyna lecieć ciepła woda, ale temperatura na piecu zaczyna spadać, słychać, że palnik się przygasza, ale nie gaśnie.
    4. Od tego czasu znowu leci coraz zimniejsza woda, temperatura na piecu spada do ok 50 stopni (woda już jest zimna wtedy) po czym ponownie zaczyna się podgrzewanie, słychać, że palnik się znowu odpala na wyższą moc, temperatura na piecu rośnie powoli.
    5. Po osiągnięciu ok 66 stopni na wyświetlaczu ze słuchawki prysznicowej ponownie leci ciepła woda, z czasem robi się aż gorąca i wtedy można sobie spokojnie wyregulować jej temperaturę przy kranie.
    Całość trwa jednak ponad 2 minuty, zanim można wziąć prysznic, przez co marnuje się sporo wody.
    Efekt jest identyczny zarówno w trybie Eco jak i zwykłym, próbowałem też na chwilę odkręcić kran aby uruchomił się piec i wbudowany w piec zasobnik się ogrzał, ale efekt jest praktycznie taki sam.

Nie mam dodatkowego zasobnika na wodę i mieć go nie będę, bo już się nie zmieści w łazience ale domyślam się, że to by unormowało chociaż temperaturę wody.
    Nikt inny nie korzysta w tym czasie z wody u mnie w mieszkaniu, a wynik jest zbyt powtarzalny aby to miało związek z odkręcaniem wody w innych mieszkaniach.

W marcu i tak muszę wezwać ekipę na przegląd, bo w okresie gwarancyjnym muszą być wykonane co najmniej dwa, ale może jest coś, co będę w stanie sam sprawdzić zanim oni przyjadą?
  • REKLAMA
  • #2 19752055
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Jaką masz nastawioną temperaturę wody CWU ?
    Coś mi się wydaje że wysoką, przez to do mycia, kąpieli mieszaj ją z zimną wodą, to powoduje że zmniejszasz przepływ gorącej wody, a to z kolei wyłącza grzanie.
    Kocioł ma czujnik przepływu wody który wyłącza grzanie gdy przepływ wody znacznie się zmniejszy.
  • #3 19752540
    narmiak
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie.
    Zarówno temperatura CWU jak i CO są ustawione na 45 stopni Celsjusza (sprawdziłem, czy przypadkiem nie jest F ;) ).
    Na początku sezonu grzewczego miałem CO ustawione na 55 stopni (ustawione przez instalatora), ale za bardzo nagrzewały się grzejniki co przy malutkim dziecku które uczy się chodzić i łapać wszystkiego po kolei nie było zbyt bezpieczne. Wtedy jednak też były problemy z nagrzewaniem wody.
  • #4 20326304
    Asiomis
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam podobny problem występuje tylko zimą, jak jest włączone ogrzewanie. Temperatury mam ustawione na 45'C dla ogrzewania i CWU. Czy udało się to jakoś rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #5 20326366
    narmiak
    Poziom 11  
    Niestety nie. Serwisant był u mnie w zeszłym tygodniu i powiedział, że ten model tak ma. Podobno napisali do producenta w tej sprawie i wiedzą, że to nie są odosobnione przypadki bo zaprzyjaźnione serwisy też pytały się, jak to rozwiązać.
    Jest szansa, że wystarczy aktualizacja oprogramowania ale na razie Junkers nie odpisuje.
  • #6 20326422
    Asiomis
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzięki za informację, mój znajomy ma taki piec i założył mały zasobnik i niby teraz jest super. Ja niestety nie mam na to miejsca...
  • REKLAMA
  • #7 20327734
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Posiadam ten sam kocioł, sprawdziłem działanie mojego kotła dla CWU.

Próbę robiłem przy zlewie blisko kotła długość rur około 3m ( kocioł- kran )

Temperatura CWU ustawiona 38stopni C.
    Po wstępnym odkręceniu wody na około 1sek kocioł nie od razu, ze zwłoką ze dwie sekundy włącza grzanie.
    Odkręcam kran woda zaczyna się nagrzewać, leci coraz cieplejsza woda, temperatura na kotle utrzymuje się cały czas w okolicach 47-48 stopni C.
    Kiedy zakręcam kran kocioł przestaje grzać ale temperatura na wyświetlaczu początkowo wzrasta powyżej 50stopni C, a potem maleje.
    Po ponownym odkręceni kranu nie odczuwa się wzrostu temperatury którą pokazał wyświetlacz.

Jeśli w czasie mycia kran zakręcę za mocno kocioł przestaje grzać wodę, a to doprowadza do tego że do kranu dopływa woda nie ogrzana.
  • #9 20573483
    narmiak
    Poziom 11  
    @Asiomis @michu02pl : Dziś był u mnie serwisant, jakiś nowy na przeglądzie okresowym. Powiedział, że chyba wie o co chodzi. W ramach naprawy gwarancyjnej wymienił czujnik temperatury wody i piec od razu się inaczej zachowuje. Teraz jak odkręcę ciepłą wodę przy ustawionej temperaturze 45 stopni na wyświetlaczu temperatura dochodzi do ok 52-53 stopni (wcześniej ponad 60) i utrzymuje się w tym zakresie. Dam znać za kilka dni, czy pomogło na stałe.
  • REKLAMA
  • #10 20573673
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Warto wiedzieć jak działa 2-funkcyjny kocioł gazowy.
    Postaram się w skrócie.
    Palnik ogrzewa wymiennik ciepła tzw. pierwotny, który podgrzewa wodę kotłową, tę samą, która w trybie c.o. płynie do grzejników.
    Następnie w trybie c.w.u. woda kotłowa wpływa do wymiennik ciepła tzw. wtórnego, najczęściej ma on formę wymiennika płytowego, gdzie następuje przekazanie ciepła z wody kotłowej do wody wodociągowej, która w efekcie staje się c.w.u. (ciepłą wodą użytkową).
    Kocioł pokazuje temperaturę wody kotłowej, nie mam tego kotła ale jak sądzę pokazuje temperaturę wody kotłowej tuż za za wymiennikiem pierwotnym dlatego jest ona wyższa od zadanej temperatury c.w.u.
    Nie wiem, czy wasz kocioł jest w stanie pokazać temperaturę c.w.u., bo wtedy byłoby to bardziej wiarygodne.

Generalnie ja w swoim kotle ustawiłem sobie tak przepływy wody, że jak biorę prysznic to z założenia kurek jest odkręcony na maksa, a przepływy wody mam tak dobrane za pomocą perlatorów, że nie przekraczam możliwości technicznych kotła.
    Nie przeczę, że ja musiałem przerobić swój kocioł i dopiero po wymianie wymiennika płytowego na większy (20 płyt zamiast fabrycznych 12 płyt) oraz po dołożeniu dodatkowego czujnika c.w.u., którego nie było fabrycznie ale płyta główna go obsługuje to komfort c.w.u. podniósł się zauważalnie lecz i tak jest daleki od tego co oferuje zasobnik c.w.u.

Jak ktoś nie ma opcji na kocioł 1-funkcyjny + zasobnik to może wziąć pod uwagę opcję kotła wiszącego ze zintegrowanym małym zasobnikiem, coś w stylu np. Termet Integra. Kocioł ma większe gabaryty ale nic nie stoi na podłodze. Jeśli nie ma opcji na taką Integre to pozostaje zwykły kocioł 2-funkcyjny i zaakceptowanie jego wad.
    Owszem mogą być szanse na niewielkie zmiany przez regulację przepływów, czy wymianę czujnika na nowy itp. ale na cuda nie ma co liczyć.
    Precyzja czujników w kotle jest zbyt mała i sam system jest ubogi, więc też czas reakcji systemu na szybkie zmiany temperatury wody użytkowej jest zbyt wolny by zapewnić wysoki komfort c.w.u.
    Ponadto z czasem, gdy wymiennik płytowy ulegnie zakamienieniu to skuteczność grzania c.w.u. będzie stopniowo spadać, więc warto zadbać o jego czyszczenie co kilka lat, choć czasem jak ktoś ma twardą wodę to po kilku latach może być zmuszony wymienić wymiennik płytowy na nowy, bo nie będzie już co czyścić.

Dodano po 7 [minuty]:

dodam, że u siebie mam ustawione 37 stopni dla c.w.u. a kocioł i tak w pierwszym strzale jest w stanie ją podgrzać do 40 stopni. Używam tylko c.w.u. i nie mieszam jej z zimną i dla mnie komfort jest OK. W tym czasie woda kotłowa jest tylko o kilka stopni wyższa, o ile dobrze pamiętam to osiąga ok. 43-44 stopnie, bo większy wymiennik płytowy robi robotę i łatwiej podgrzewa c.w.u.
    Możecie próbować z serwisantami ale w moim przypadku ja sam musiałem temat ogarnąć, bo wg serwisantów powinienem kupić sobie droższy kocioł, a najlepiej z zasobnikiem by spełnić wg nich swoje wysokie oczekiwania.
  • #11 20573692
    narmiak
    Poziom 11  
    BUCKS napisał:
    Kocioł pokazuje temperaturę wody kotłowej, nie mam tego kotła ale jak sądzę pokazuje temperaturę wody kotłowej tuż za za wymiennikiem pierwotnym dlatego jest ona wyższa od zadanej temperatury c.w.u.

Dokładnie tak. Wyświetlacz pokaże tylko temperaturę w systemie jak to technik powiedział, ale jeżeli podłączy moduł diagnostyczny, to tam widać było również temperaturę na wyjściu i przed wymianą czujnika pokazywała jakieś głupoty, bo nagle skakała do prawie 90 stopni, potem spadała do zera, a potem pokazywała mniej więcej dobrze z okresowymi zaburzeniami (90 a potem znowu 0). Po wymianie czujnika temperatura na wyjściu zmieniała się stopniowo aż zaczęła się utrzymywać w okolicach tej zadanej w ustawieniach pieca. Na wyświetlaczu ciągle pokazywało wyższą, ale już o ok 10 stopni, a nie jak wcześniej o ponad 20.
  • #12 20589865
    narmiak
    Poziom 11  
    Wygląda na to, że problemem był faktycznie zepsuty od nowości czujnik temperatury wody na wyjściu. Po jego wymianie przez serwisanta od ponad tygodnia problem nie wystąpił ani razu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem dwufunkcyjnym Junkers Cerapur GC2200W, który ma trudności z uzyskaniem odpowiedniej temperatury wody na początku grzania. Po wymianie starego pieca na nowy, zauważył, że temperatura wody nie osiąga ustawionych 45 stopni Celsjusza, a po włączeniu palnika temperatura wzrasta do około 66 stopni, po czym spada, co skutkuje wypływem zimniejszej wody. Inni użytkownicy potwierdzają podobne problemy, zwłaszcza w sezonie grzewczym. Serwisant zasugerował, że problem może wynikać z uszkodzonego czujnika temperatury, co zostało potwierdzone po jego wymianie, co poprawiło działanie pieca. Użytkownicy zauważyli, że piec działa lepiej po wymianie czujnika, a temperatura wody stabilizuje się w okolicach 52-53 stopni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA