logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nexus 5x, sprzedaż telefonu, reset factory, problem z zalogowaniem przez nabywcę

samuelrafael 09 Gru 2021 18:29 393 9
REKLAMA
  • #1 19754055
    samuelrafael
    Poziom 3  
    Cześć Wam.

Zbiłem ekran 5-6 letniego telefonu, postanowiłem go wystawić na aukcji. Opisałem go rzetelnie, kupujący telefon zakupił, po odebraniu dostałem wiadomość że kupujący potrzebuje mój e-mail i hasło by zalogować się na telefon. Nie spodziewałem się, że po hard reset w ogóle będzie to potrzebne. Z oczywistych względów zacząłem czytać w internecie. Rzeczywiście urządzenie powinno się wylogować, wszedłem więc na konto Google i wylogowałem ten telefon. Po czym i tak dostałem wiadomość od kupującego że nadal potrzebuje moje hasło i e-mail. Oczywiście go nie podam, bo mam tam swoje dane. Pytanie do bardziej obeznanych w tym temacie, czy ja jestem w tym momencie oszukiwany przez kupującego?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19754091
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    samuelrafael napisał:
    Pytanie do bardziej obeznanych w tym temacie, czy ja jestem w tym momencie oszukiwany przez kupującego?
    Nie jesteś, Nexus 5x miał frp, więc trzeba się zalogować twoim kontem po prawidłowym zalogowaniu można dodać właściwe konto a twoje usunąć.
  • REKLAMA
  • #3 19754107
    samuelrafael
    Poziom 3  
    To mimo tego, że ja wylogowałem, jak na załączniku, to i tak nic nie daje? Muszę telefon dostać z powrotem, by zalogować się, usunąć to konto z telefonu i zwrócić kupującemu z powrotem? To Hard Reset nic nie dał?
    Załączniki:
    • Nexus 5x, sprzedaż telefonu, reset factory, problem z zalogowaniem przez nabywcę Nexus 5x.png (459.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19754110
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1286
    To tzw blokada FRP. Blokada znika po usunięciu konta Google z telefonu, po przywróceniu ustawień fabrycznych z poziomu ustawień (nie z recovery), bądź po włączeniu opcji odblokowanie OEM.

Przywrócenie ustawień z recovery, bądź zdalne wymazanie telefonu przez konto Google (które oczywiście nie zadziała, bo tego konta na urządzeniu po resecie już nie ma), blokady oczywiście nie wyłączy.

Kupujący więc może mówić prawdę. W przypadku nowszych telefonów i nowszych wersji Androida, telefon pyta najpierw o stary kod blokady, a dopiero potem o login/hasło jeśli użytkownik właściwego kodu nie zna. W przypadku Nexusa 5x tej opcji zapewne nie ma.

Sytuacja trochę kłopotliwa, bo wygląda na to, że o blokadzie nie wiedziałeś, a tym samym nie załączyłeś informacji, że taka może wystąpić. Loginu i hasła podawać nie wypada, i nawet jeśli tymczasowo byś hasło zmienił, to jednak kupujący zawsze może podejrzeć wiadomości na koncie, itp.
  • Pomocny post
    #5 19754111
    barton21
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Wszystkie w miarę nowe telefony muszą być wylogowane przed hard resetem. Inaczej wołają później o konto Google przypisane do telefonu. Niestety kupujący Cię nie oszukuje. Wiem że można to jakoś obejść, ale jest to dosyć skomplikowane.
  • Pomocny post
    #6 19754131
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Najszybszym rozwiązaniem jest właśnie wysłanie telefonu z powrotem do ciebie.

Dodano po 1 [minuty]:

samuelrafael napisał:
    Hard Reset nic nie dał?
    Przed hard reset musiał byś się wylogować na telefonie z konta Google, wtedy by było ok.
  • Pomocny post
    #8 19754933
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2081
    Trzeba by się umówić np. na video rozmowę, zmieniasz hasło do konta, podajesz mu e-mail i hasło on wpisuje a Ty na swoim urządzeniu dostajesz zaraz info o nowym logowaniu i klikasz, że to nie Ty. Wtedy zmieniasz sobie hasło na takie jakie było a on ma już odblokowany telefon, wejdzie w ustawienia i zrobi reset do fabrycznych.
    Nie da rady wejść na żadne Twoje dane na koncie w tak krótkim czasie.
  • REKLAMA
  • #9 19755410
    samuelrafael
    Poziom 3  
    Dziękuję Panowie za pomoc, pomogliście mi bardzo!
    Pozdrawiam Serdecznie!

Dodano po 3 [minuty]:

tino2003 napisał:
    Trzeba by się umówić np. na video rozmowę, zmieniasz hasło do konta, podajesz mu e-mail i hasło on wpisuje a Ty na swoim urządzeniu dostajesz zaraz info o nowym logowaniu i klikasz, że to nie Ty. Wtedy zmieniasz sobie hasło na takie jakie było a on ma już odblokowany telefon, wejdzie w ustawienia i zrobi reset do fabrycznych.
    Nie da rady wejść na żadne Twoje dane na koncie w tak krótkim czasie.

Jak kliknę że to nie ja, to od razu blokuję dostęp kupującemu do moich danych?

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik sprzedał telefon Nexus 5X, jednak nowy nabywca zgłosił problem z logowaniem, wymagając podania e-maila i hasła do konta Google. Po hard resecie telefon nie został wylogowany z konta, co spowodowało aktywację blokady FRP (Factory Reset Protection). Użytkownicy forum wyjaśnili, że przed hard resetem należało usunąć konto Google z urządzenia, aby uniknąć tego problemu. Sugerowano, aby użytkownik otrzymał telefon z powrotem, usunął konto i zwrócił go kupującemu, lub zmienił hasło do konta Google w obecności kupującego, aby odblokować telefon.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA