Witam. Zżera mnie ciekawość, więc postanowiłem podpytać. Zakupiłem ruter WIFi Huawei AX3 pro. Maksymalna przepustowość na wszystkich łączach na raz to ponoć 3 Gb. Podłączyłem komputery: DELL Vostro 7500 w maksymalnej konfiguracji i Asus S330. W tym pierwszym - karta zdolna obsłużyć 802.11ax, w drugim 802.11ac, komputery z dyskami SSD, w miarę nowe. Pierwszy z nich rezerwuje sobie pasmo na karcie WiFi ponad 2Gb, drugi 1,8 Gb. Siedzę sobie metr od rutera. Włączam speed test na jednym i potem na drugim urządzeniu, by sprawdzić przepustowość łącza. Mam światłowód, wyniki zgodne z wykupionym łączem: około D:300Mb/s, U: 550Mb/s (upload prawdopodobnie bez limitu). Luz. I teraz zagadka: sprawdzam przepustowość łącza między wymienionymi powyżej komputerami (ruter Huawei między nimi). Transfer mierzony iperf nie przekracza 150 Mb/s. Nie to, żebym przesyłał tony informacji między komputerami, ale najzwyczajniej na świecie nie daje mi to spokoju. Czy ktoś ma wytłumaczenie, ew. pomoże skonfigurować komputery, tak aby w sieci wewnętrznej komunikowały się szybciej? Będę wdzięczny. PS. Wszelkie update-y kart, software-u wykonane.