logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oprogramowanie do zarządzania i lokalizacji elementów elektronicznych w magazynie

zdolnyadam 15 Gru 2021 15:45 423 3
  • #1 19764573
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 249
    Cześć,

szukam oprogramowania pod Windows/Android do...hmmm..."konfekcjonowania części elektronicznych".

* mam powiedzmy w pudełkach 5000 różnych podzespołów elektronicznych,

- układ elektroniczny X składa sie z 100 części,
    - układ elektroniczny Z składa sie z 70 części,

Wybieranie ręczne z pudełek będzie "nieco" kłopotliwe.

Czy jest coś, co przyspieszyłoby zebranie/zgrupowanie/przygotowanie elementów?

Moja wizja: ładuję do programu listę elementów a aplikacja wskazuje mi, że dany element jest w pudełku nr 3287, inny w 945, inny zaś w 2609.

Chętnie na zasadzie zdjęć/rysunków.
    Np. w bazie jest 5000 zdjęć elementów; wprowadzam 100 zdjęć (szukanych elementów) i soft wskazuje w jakich pudełkach są elementy.

Ktoś coś?

Pozdrawiam!
  • #2 19768199
    1st
    Poziom 23  
    Ocena: 170
    Z tymi zdjęciami to trochę lipa np. większość elementów SMD (rezystory, kondensatory) wygląda podobnie.
    A jeśli chodzi o realizację pomysłu to najprościej gdybyś miał 5000 pudełek (sic!), albo przynajmniej pudełka pogrupowane np diody i tam poszczególne wartości (w przegródkach) i to samo z innymi elementami.
    Później wystarczy arkusz w np. Excelu i voila :-)
  • #3 19768225
    willyvmm
    Poziom 31  
    Ocena: 365
    Jeśli chcesz żeby działało to trzymaj się z dala od excela. Excel to nie baza danych i nie do tego został stworzony.(mimo tego że się "da")

Zerknij na to: https://partkeepr.org/ używam i działa.
    Nawet na tym forum pojawiały się programy tego typu, ale albo zostały zapomniane, albo przeszły na jakiś niejasny model licencyjny który jest - przynajmniej dla mnie - nieakceptowalny.
  • #4 19788339
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 249
    Dzięki za odpowiedzi :)

Wygląda na to, ze chyba bede musial po prostu rozglądnac sie za jakims typowym programem magazynowym.
    Nazwa towaru, ilosc (ewentualnie) i numer pudełka.
REKLAMA