logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Huion Kamvas 16 (2021) tablet - Problem z podłączeniem do laptopa.

damian333poczta 19 Gru 2021 18:08 5139 13
REKLAMA
  • #1 19771807
    damian333poczta
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam.

Mam problem z ww tabletem (a może laptopem). Otóż, niedawno kupiłem nowy laptop i przy próbie połączenia go z tabletem graficznym obraz na tablecie pojawia się tylko na chwilę, a później gaśnie i zaczyna śnieżyć. Kable są ok bo po podłączeniu do starego laptopa wszystko jest ok. Wejście HDMI w laptopie też ok, bo sprawdzałem je podłączając laptop pod tv.
  • REKLAMA
  • #2 19771986
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2034
    damian333poczta napisał:
    zaczyna śnieżyć
    Co to dokładnie znaczy? Możesz wstawić zdjecie. Ten tablet dla komputera jest rozpoznawany jako dodatkowy monitor, nie powinien śnieżyć jak TV.
  • REKLAMA
  • #3 19772034
    damian333poczta
    Poziom 4  
    W ustawieniach jest widoczny jako drugi monitor. W załączniku zdjęcie jak to wygląda. Przez chwilę po podłączeniu jest ok a później to...
    Załączniki:
    • Huion Kamvas 16 (2021) tablet - Problem z podłączeniem do laptopa. 16399393542807495887967919298664.jpg (3.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 19772077
    freebsd
    Poziom 42  
    damian333poczta napisał:
    W załączniku zdjęcie jak to wygląda.
    Wow... To faktycznie wygląda jak obraz z tunera TV. Jak zasilasz tablet? Z portów laptopa, czy z zewnętrznego zasilacza?
  • REKLAMA
  • #5 19772093
    damian333poczta
    Poziom 4  
    Próbowałem z portów, później osobno z zasilacza. Cały czas to samo...
    Przed chwilą próbowałem aktualizować sterowniki z karty graficznej, ale nic to nie dało.

Pomocy :(((
  • #7 19772157
    damian333poczta
    Poziom 4  
    Windows 10.
    Podana w linku metoda nie podziałała.
  • Pomocny post
    #8 19772204
    freebsd
    Poziom 42  
    damian333poczta napisał:
    Otóż, niedawno kupiłem nowy laptop
    Jaki to jest laptop, jaka karta grafiki?

Spróbuj przełączyć obraz tylko na tablet. Ustaw go jako główny wyświetlacz.Po kilkunastu sekundach obraz powinien wrócić na podstawowy monitor.

damian333poczta napisał:
    Kable są ok bo po podłączeniu do starego laptopa wszystko jest ok. Wejście HDMI w laptopie też ok, bo sprawdzałem je podłączając laptop pod tv.
    Przy takim sprawdzeniu to zaczyna mi brakować pomysłów. Ostatnia deska ratunku: uruchom laptop z systemu live, nawet Linuksa. Wyeliminujemy wpływ systemu i sterowników.
  • REKLAMA
  • #9 19772256
    damian333poczta
    Poziom 4  
    Jest to karta AMD Radeon Graphics (zintegrowana). Tu bym się raczej nie dopatrywał przyczyny bo poprzednia też była zintegrowana i wszystko działało dobrze.

A jak uruchomić system w trybie, który mi podałeś.
  • Pomocny post
    #10 19772361
    freebsd
    Poziom 42  
    damian333poczta napisał:
    A jak uruchomić system w trybie, który mi podałeś.
    Poszukaj porad w necie w stylu: https://newsblog.pl/jak-uruchomic-linuksa-z-dysku-flash-usb/

damian333poczta napisał:
    Jest to karta AMD Radeon Graphics (zintegrowana).

Mimo wszystko odinstalował bym te sterowniki, zainstalował jakieś stare i dopier zaktualizował do najnowszych.

Możesz jeszcze spróbować restart wyświetlacza tabletu: https://support.huion.com/en/support/solution...pen-display-shows-a-black-screen-or-no-signal
  • #11 19774105
    damian333poczta
    Poziom 4  
    Dobra, dostałem z pomocy technicznej producenta tabletu info, że jeżeli mam Radeona to może być wyłączone HDCP w ustawieniach. Teraz próbuję znaleźć gdzie to włączyć i nie potrafię.
  • Pomocny post
    #12 19774144
    freebsd
    Poziom 42  
    damian333poczta napisał:
    Dobra, dostałem z pomocy technicznej producenta tabletu info, że jeżeli mam Radeona to może być wyłączone HDCP w ustawieniach. Teraz próbuję znaleźć gdzie to włączyć i nie potrafię.
    Ja jestem linuksiarzem i amatorem NVIDIA - nie pomogę w tym. Sugeruję założenie nowego tematu o wyłączeniu HDCP. Więcej osób ma kartę AMD, niż tablet graficzny i może wzbudzi to większe zainteresowanie.
  • #13 19774187
    damian333poczta
    Poziom 4  
    Znalazłem.
    Temat zamykam bo wszystko śmiga :)))

Dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
    Pozdrawiam i Wesołych świąt :)
  • #14 19774195
    damian333poczta
    Poziom 4  
    Znalazłem.
    Temat zamykam bo wszystko śmiga :)))

Dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
    Pozdrawiam i Wesołych świąt :)

Dodano po 1 [minuty]:

Wyłączenie opcji HDCP w ustawieniach karty graficznej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z tabletem graficznym Huion Kamvas 16 (2021) podczas podłączania go do nowego laptopa. Obraz na tablecie pojawia się na chwilę, a następnie gaśnie i zaczyna śnieżyć, mimo że kabel działa poprawnie z innym laptopem. Użytkownik próbował różnych metod zasilania oraz aktualizacji sterowników, ale problem nie ustąpił. Po kilku sugestiach dotyczących ustawień systemowych i sterowników, użytkownik otrzymał informację od pomocy technicznej, że problem może być związany z wyłączonym HDCP w ustawieniach karty graficznej AMD Radeon. Po włączeniu tej opcji problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA