logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mastercook PFSE-884 - nabiera wodę, pierze, ale nie wyłącza się, nie spuszcza

240sx 21 Gru 2021 12:11 411 6
REKLAMA
  • #1 19775058
    240sx
    Poziom 10  
    Ocena: 65
    Dostałem pralkę Mastercook PFSE-884.
    Wybrałem program "szybki (30 min, 30'C). Pralka nabrała wody, zaczęła prać - bęben się obraca, zatrzymuje, potem znowu obraca. Minęła godzina i dalej to samo. Przestawiłem na spuszczanie wody i jest dokładnie j/w - pierze dalej.
    Czy może ktoś mógłby podpowiedzieć co się dzieje? Byłbym też wdzięczny za instrukcję - na pralce miałem tylko odręcznie napisany skrót jak używać.
    Niestety nie mogłem znaleźć instrukcji dla tego modelu.

Pozdrawiam, marcin.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19775209
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4589
    A wodę grzeje?
  • REKLAMA
  • #3 19775339
    240sx
    Poziom 10  
    Wodę grzeje. Problem się rozwiązał:

- Pralka kręciła bo cały czas miała (chyba) ustawiony jakiś program prania i zauważyłem, że w tym modelu jest tylko guzik Start/Pause. Przytrzymałem dłużej i możliwe, że przez to się zresetowało. Dalej szukam instrukcji aby to zweryfikować.
    - Pompka spuszczania wody się włączała, ale bardzo długo pracowała. Po po wyjęciu węża spustowego z przyłącza na obudowie wanny woda trysnęła i wszystko zaczęło działać jak należy.

Najprawdopodobniej niedrożny jest odpływ wody przy wannie. Próbowaliście "odkamieniacze" typu "Fosol" w takich przypadkach?
  • Pomocny post
    #4 19775368
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6874
    240sx napisał:
    zauważyłem, że w tym modelu jest tylko guzik Start/Pause. Przytrzymałem dłużej i możliwe, że przez to się zresetowało.

Zgadza się, tak się kasuje wybrany wcześniej program.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 19775444
    240sx
    Poziom 10  
    Tak jak napisałem: po odłączeniu przewodu od odpływu przy wannie pralka pracuje prawidłowo.
    Czyli pompa i przewody pralkowe ok, a zatkana jest pewnie instalacja odpływowa dla pralki przy wannie.
  • #7 19776500
    240sx
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany: okazało się, że prawdziwą przyczyną był rzeczywiście niedrożna instalacja odpływowa do której był podłączony elastyczny przewód odpływowy z pralki.

Nieco zmyliło mnie to, że pompa opróżniania usunęła wodę na tyle, że nie było jej już widać w bębnie i stale pracowała, aż musiałem wyłączyć zasilanie. Nie wiem jaki jest maksymalny czas na opróżnienie wody w tej pralce po którym pompa się wyłączy nawet jeśli nadal jest woda, ale jeśli jest to naprawdę bardzo długi.

Odłączenie drugiego końca przewodu odpływowego z instalacji i włożenie go do wanny rozwiązało problem z pralką.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Mastercook PFSE-884, która nabiera wodę i nie wyłącza się, mimo że program prania trwa dłużej niż przewidziano. Po kilku odpowiedziach ustalono, że pralka działała w trybie prania z powodu ustawienia programu, które można zresetować przytrzymując przycisk Start/Pause. Dodatkowo, problem z odpływem wody został zidentyfikowany jako przyczyna nieprawidłowego działania pralki. Po odłączeniu węża odpływowego od instalacji, pralka zaczęła działać prawidłowo. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie drożności odpływu oraz stanu pompy odpływowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA