logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zetor 7211: Nieprawidłowe działanie podnośnika przy włączonym wałku przekaźnika mocy

waldi33b 25 Gru 2021 00:41 6462 8
REKLAMA
  • #1 19781049
    waldi33b
    Poziom 11  
    Ocena: 37
    Mam problem z podnośnikiem przy Zetorze 7211, jak włączam wałek przekaźnika mocy z automatu podnosi się podnośnik wysoko, naciskając nie opadnie, gdy przełączę bez wałka, tylko pompa, podnośnik podnosi nie tak wysoko jak z wałkiem, ale i opuszcza działa prawidłowo.
    Co może być przyczyną gdy załączę wałek i podnosi się podnośnik dodam "wajcha" jest w pozycji neutralnej.
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19783089
    Bartek19957
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Ciekawy temat. Jeśli problem byłby tylko zimą i na "zimnym" ciągniku to można by było wskazać mimowolne obracanie się pompy hydraulicznej wywołane gęstością oleju. Np. ursus c 360 obraca mi nieraz wałkiem WOM bez w ogóle włączonego, ale jest to słaby obrót i ręką go się zatrzyma. Tu problem jest gorszy bo skoro wajcha podnoszenia jest na neutralu to jakim cudem olej jest kierowany przez rozdzielacz do tłoka podnośnika? ? To co opisujesz, że po włączeniu jednej funkcji jest na samej górze a drugiej już nie do końca wskazywałoby, że to wajcha od włączania coś przesuwa w środku i ten podnośnik wysterowuje, ale jakim cudem by mogła coś takiego robić...
  • REKLAMA
  • #3 19783250
    waldi33b
    Poziom 11  
    To jest dziwne, jeżeli włączę wałek włącza się z automatu podnośnik i idzie do góry mimo przesuwania do podnoszenia lub opuszczenia, czy dźwignia D, M, P, rozdzielacz był w regeneracji, 12 miesięcy gwarancji, ale co z tego, jak podnośnik nie działa prawidłowo, przy włączonym wałku
    powinien działać normalnie jak przy wyłączonym.
    Jak możecie pomóżcie.
  • #4 19783497
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1607
    Sprawdź położenie i działanie regulacji siłowej/pozycyjnej.
  • REKLAMA
  • #5 19783523
    waldi33b
    Poziom 11  
    Dziękuję, jutro to sprawdzę i napiszę.
  • REKLAMA
  • #6 19786053
    waldi33b
    Poziom 11  
    Próbowałem wczoraj, ale aku padł muszę podładować.
  • #7 19787197
    Grześkiewicz
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Zapnij coś na ten podnośnik i włącz wałek. Od kiedy jest problem?
  • #8 19791772
    waldi33b
    Poziom 11  
    Otóż zapiąłem wczoraj agregat z siewnikiem i okazało się że jest wszystko dobrze i wałek włączę też podnosi i opuszcza, ale nie do końca wszystko dobrze podnosi i opuszcza, ale nie za wysoko, dźwignia od podnoszenia działa dopiero pod koniec przesuwu do połowy przesunę żadnej reakcji podnośnika dopiero pod koniec szybko podniesie, i jak mogę wyregulować tą wajchę do podnoszenia może koś ma jakiś pomysł?
  • #9 19793124
    Bartek19957
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    To może wynikać z luzów na dźwigni. Po drodze do rozdzielacza pewnie trochę się wyrobiło to wszystko i dlatego nie do końca będzie go domykać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podnośnikiem w ciągniku Zetor 7211, który podnosi się automatycznie przy włączonym wałku przekaźnika mocy, ale nie opada, gdy dźwignia jest w pozycji neutralnej. Po wyłączeniu wałka podnośnik działa prawidłowo, ale nie osiąga pełnej wysokości. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie regulacji siłowej/pozycyjnej oraz luzów na dźwigni, które mogą wpływać na działanie rozdzielacza. Po podłączeniu agregatu z siewnikiem problem częściowo ustępuje, jednak podnośnik nadal nie działa optymalnie, co sugeruje potrzebę regulacji dźwigni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA