logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam drukarki format A3+ do zdjęć, skaner, ew. dostawka do negatywów/slajdów

TheMinoar 04 Sty 2022 14:07 420 2
REKLAMA
  • #1 19799458
    TheMinoar
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam,

Poszukuję urządzenia wielofunkcyjnego

Parametry podstawowe:
    1. Potrzeby domowe - okazjonalny druk fotografii i dokumentów,
    2. Format A3+ (wydruk foto bez marginesów),
    3. Skaner,
    4. Wystarczy jednostronny druk,
    5. Możliwie kompaktowe wymiary (jak na drukarkę A3+),
    6. Relatywnie tanie koszty eksploatacji,
    7. TWAIN,

Ważne opcje dodatkowe:
    8. Możliwość skanowania slajdów/negatywów 35mm (mam kłopot z odnalezieniem czegokolwiek spełniającego punkty 1-7),
    9. Drukowanie/skanowanie po WiFi,
    10. Wydruk z urządzenia mobilnego,
    11. Oprogramowanie automatycznie "prostujące" i dzielące do osobnych plików zdjęcia ze skanera oraz posiadające opcję automatycznego retuszu kolorów,
    12. 48bit color / 16bit grayscale skaner.

Zakładany budżet to około 1500 pln, ale jeśli wyjdzie, że jest urządzenie do którego warto dopłacić do kwoty 3000 pln to będę się nad tym mocno zastanawiał.
    Zależy mi na tej możliwości skanowania slajdów. Mam co prawda tanie dedykowane urządzenie, ale jest ono trochę archaiczne, powolne, a efekty działania i tak wymagają obróbką dodatkowym oprogramowaniem, aby uzyskać choć trochę przybliżone kolory do oryginału.
    Wiem, że urządzenie wielofunkcyjne może nie mieć tej rozdzielczości i rozpiętości tonalnej, ale jak już coś kupuję to warto poszukać czy jest jakaś wygodna alternatywa.
  • REKLAMA
  • #2 19799660
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 368
  • #3 19799789
    TheMinoar
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Dziękuję za link. Drukarka ciekawa, ale nie ma skanera, a nie mam zbyt dużego mieszkania i szukam czegoś wielofunkcyjnego zamiast osobnych urządzeń.
    Doczytałem, że wiele z obecnych urządzeń wielofunkcyjnych ma obecnie skanery typu CIS, a nie CCD i że CIS słabo nadaje się do skanowania starych fotografii.
    Czy ktoś ma doświadczenia w tym zakresie?
REKLAMA