logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative T6060 - brak dźwięku w tylnych głośnikach na Abit NF7-S

octopus 03 Lis 2005 21:43 17951 10
REKLAMA
  • #1 1952917
    octopus
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

Kupiłem ostatnio zestaw głośników Creative T6060 i po podłączeniu wszystkiego nie graja mi tylne głośniki (muzyka stereo i filmy DivX). Co może być nie tak? Czy musi być film na DVD aby grały wszystkie?

mam kartę zintegrowaną na płycie Abit nf7-s

liczę na pomoc

Dzięki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1952958
    opiate
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Może gdzieś trzeba ustwwić 5.1.
    Menu start>ustawienia>panel sterowania>dźwięki i multimedia>Audio>zakładka odtwarzanie dźwięku> zaawansowane.
    I tam na dole powinno być okienko ustawienia głośników.
  • REKLAMA
  • #3 1953133
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam
    octopus napisał:
    (muzyka stereo i filmy DivX). Co może być nie tak?

po części sam sobie Kolega odpowiedział na swoje pytanie 5.1 i muzyka stereo :)
    jeżeli plik żródłowy nagrany jest w stereo jak sama nazwa wskazuje będzie odtwarzany na 2 kanałach :), aby usłyszeć dzwięć na 6 kanałach źródło musi dostraczać dzwięku AC3 czyli Dolby Digital 5.1
    próbował Kolega odtworzyć dzwięk z nośkina/pliku nagranego w ac3 ?
  • REKLAMA
  • #4 1953245
    opiate
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    artur00
    no i niekoniecznie. Ja mam SB live 5.1 digital i u mnie tylne głośniki grają nawet podczas odtwarzania stereo. Grają co przwda to samo co przednie, ale grają.
  • #5 1953297
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    laboga napisał:
    artur00
    no i niekoniecznie. Ja mam SB live 5.1 digital i u mnie tylne głośniki grają nawet podczas odtwarzania stereo. Grają co przwda to samo co przednie, ale grają.

proszę przeczytać mój post jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem
    nie ma problemu większego z podłączeniem np. 100 głośników do źródła stereo, i też będzie stereo ale chyba nie o to nam tu chodzi
  • REKLAMA
  • #6 1953374
    sharic
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Nie znam windy ale w linuksie to trzeba ustawić we właściwościach karty że ma podłączone cztery a nie domyślne dwa
  • #7 1953790
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Rozwiazanie jest bardzo proste. Jezeli odtwarzasz mp3 to masz dzwiek stereo i przy normalnej konfiguracji beda ci graly tylko przednie glosniki. Istnieje sporo wtyczek do odtwarzaczy, ktore z dzwieku stereo robia surround na 5 glosnikow. Wtedy graja wszystkie glosniki. Czasami takie opcje spotyka sie tez w sterownikach do karty muzycznej (np. KXProject ale tylko dla kart SoundBlaster).
    Poszukaj na sieci jakiejs wyczki do Winampa np. Surrounder czy cos podobnego.
  • #8 1954212
    koniont
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jak powiedział już kolega laboga - po prostu w właściwościach dźwięku ustaw głośniki na 5.1 surround i nawet przy muzyce stereo będą grały wszystkie głośniki. Ponadto upewnij się czy podpiąłeś wszystko prawidłowo.
  • #9 1954253
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmmmZainstaluj sterownniki do plyty, bedziesz mial nvmikser. Tam mozna ustawic rodzaj glosnikow, rodzaje klonowania sygnalu itp.
  • #10 1958379
    octopus
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Już jest ok, musiałem poprostu zainstalować nowsze sterowniki do karty dźwiękowej, a w nv mixerze dobrać odpowiednie ustawienia czyli 5.1.Dzięki za pomoc.

Ale mam jeszcze pytania bo nie jestem do końca przekonany czy wszystko jest dobrze skonfigurowane.

- Dźwięk 5.1 mam tylko na tych nowszych filmach z efektami (chodzi chyba o dźwięk AC3), natomiast na filmach starszych (chyba bez AC3) grają mi tylko przednie głośniki, ale mogę ustawić klonowanie na nvmikserze i wrzucić ten sam dźwięk na tylnie głośniki wtedy grają 4 tak samo jest z mp3. Czy zależy to od sposobu kodowania dźwięku w filmach i muzyce? Czy juz nic więcej nie da się zrobić?

- Kolejna sprawa to sprawa z głosem z karty TV, takze jest dawany na 2 przednie głosniki ale juz nie ma możliwości nawet sklonowania dźwięku na 2 tylnie, pozatym regulacja dżwięku w programie do karty tv jest nieaktywna i w grę wchodzi jedynie regulacja pilotem od Creativa. (jeśli to jest istotne to mam kartę Win Fast TV 2000 XP Expert) czy mozna jakoś temu zaradzić.

Dzięki i pozdrawiam
  • #11 1961749
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Co do dzwieku 5.1 w filmach to zainstaluj MatrixMixer, który bardzo ladnie uprzestrzennia dzwiek w filmach z dzwiekiem stereo. Ustaw tam tryb 4.1 lub 5.1 i bedziesz mial ladny surround.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem braku dźwięku w tylnych głośnikach zestawu Creative T6060 podłączonego do płyty głównej Abit NF7-S wynika z odtwarzania źródeł stereo, które emitują dźwięk tylko na dwóch kanałach (przednich). Aby uzyskać dźwięk na wszystkich sześciu głośnikach (5.1), konieczne jest odtwarzanie materiałów z dźwiękiem zakodowanym w formacie AC3 (Dolby Digital 5.1) lub zastosowanie odpowiednich ustawień i oprogramowania. Rozwiązaniem jest ustawienie w systemie Windows konfiguracji głośników na 5.1 w panelu sterowania dźwiękiem lub w dedykowanym mikserze dźwięku (np. nvmikser do zintegrowanej karty dźwiękowej), co pozwala na klonowanie sygnału stereo na tylne kanały. Dodatkowo można użyć wtyczek do odtwarzaczy (np. Winamp z wtyczką Surrounder) lub programów typu MatrixMixer, które przetwarzają dźwięk stereo na wielokanałowy surround. W przypadku dźwięku z karty TV (Win Fast TV 2000 XP Expert) dźwięk jest dostępny tylko na przednich głośnikach bez możliwości klonowania na tylne, a regulacja odbywa się jedynie pilotem od zestawu Creative. Ostatecznie problem został rozwiązany przez instalację nowszych sterowników i odpowiednie ustawienia w mikserze dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA