logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie Immergas CAR V2 do Victrix Zeus 26 2 ERP

mikimisz 14 Sty 2022 20:46 2964 11
REKLAMA
  • #1 19820621
    mikimisz
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dzień dobry,

Szukam instrukcji/schematu jak podłączyć sterownik Immergas CAR V2 do pieca Immergas Victrix Zeus 26 2 ERP.
    Dodatkowo podłączenie sondy zewnętrznej.

We wszystkich instrukcjach jakie znalazłem jest tyło odesłanie do autoryzowanego serwisu. Czy rzeczywiście jest to coś co można zrobić tak źle

Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19820728
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Regulator CAR styki 44, 41,
    Sonda zewnętrzna 38, 39
    Nie zapomnij wyjąć zwory jak podłączysz regulator

Można to zrobić samemu, ale po to są serwisy.
    Gdyby wszystko wszyscy wiedzieli to byśmy byli niepotrzebni.
    Jak nie ma serwisu to kolejne pytanie będzie, gdzie jest zwora i jak ustawić krzywą grzewczą.
  • REKLAMA
  • #3 19820892
    mikimisz
    Poziom 10  
    Zworka i krzywe to trochę doczytałem.
    Z serwisem jest problem z dostępnością terminów żeby wszystkim pasował.

Ale bez instrukcji sam się za to nie wezmę.
  • Pomocny post
    #4 19821046
    Przemko21
    Poziom 27  
    jak okolice śląska to mogę się tym zająć
  • REKLAMA
  • #5 19821314
    mikimisz
    Poziom 10  
    Niestety, północno-wschodnie okolice Warszawy.
  • Pomocny post
    #6 19821337
    Przemko21
    Poziom 27  
    Zatem podałem ci wszystko jak na tacy. Podpinasz tam gdzie napisałem, wyjmujesz zworę i masz układ jaki chciałeś.
    Pamiętaj tylko że czujnik zewnętrzny powinien być na ścianie północnej, minimum 1,5-2m od ziemi.
  • #7 19821536
    mikimisz
    Poziom 10  
    Serdecznie Ci dziękuję! :)
  • #8 19822594
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 625
    Witam.
    To i ja mam małe pytanie
    Kocioł Immergas Vectris 24kw z 2002 roku. Dom z 2 ręki. Kocioł mało używany więc działa jeszcze.
    Pytanie do kolegi Przemko 21 O co chodzi ze zworą COM 1 POMPA. Wedle tłumaczenia z włoskiego to zworka obecna -pompa wyłączona
    brak zworki pompa stała.
    No i zauważyłem ubytki wody z instalacji CO ale podczas poboru wody CWU. Mam możliwość tę wodę pobierać z kota węglowego.
    Wycieki są na pewno z zaworu bezpieczeństwa - czy już się wypracował ze starości i podczas przełączania elektrozaworów zaworów udary do upuszczają?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 19822769
    Przemko21
    Poziom 27  
    Michał_74 napisał:
    Kocioł Immergas Vectris

Nie ma takiego modelu. VICTRIX jak już coś, to określa, że jest to kocioł kondensacyjny. Dodatkowo dokładny model to np. TERA, EXA, TT, MAJOR, OMNIA, ZEUS. Każdy model pracuje inaczej.
    Nie wiem o którą zworę chodzi. W większości kotłów, zwora daje sygnał startu kotła na CO.
    Co do wycieku z zaworu bezpieczeństwa podczas korzystania z CWU to do sprawdzenia sprawność naczynia przeponowego.
    Polecam zrobić przegląd kotła jak nieznana jest jego historia, ze względów bezpieczeństwa.
    W samochodach obowiązkowo wykonuje się przegląd a o kotłach każdy zapomina.
  • #10 19822850
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 625
    OK przy okazji zerknę na tabliczkę znamionową - wiem że jest w środku,
    Co do serwisanta i przeglądu. Zostawię go tak jak jest aż padnie wedle wszystkich co obdzwoniłem to stwierdzili każdy jednoznacznie. Stary model i nie robią tego już. Mam go wymienić na coś nowego.
    Teraz nasuwa się pytanie to są serwisanci czy zbieracze kasy za oględziny i promowanie nowych kotów?
    Nie chce nikogo z fachowców przed bardzo duże F urazić.
    Dodam tylko że mamy w rodzinie dom, z nowym kotłem polskiej produkcji. i dopiero "nasty" serwisant z okolic Opola. Wyregulował go poprawnie używając jakiegoś nie wiem dokładnie ale laptopa czy przyrządu diagnostycznego.Jeden z poprzednich zniszczył nawet rurę wydechową obcinając kratki i wycinając dodatkowe dziury w niej.
    Pozdrawiam. I proszę nie obrażaj się bo kilku paproków potrafi zepsuć opinię tej grupie porządnych fachowców.
  • #11 19822890
    Przemko21
    Poziom 27  
    Rozumiem cię doskonale. Sam nieraz przyjeżdżam jako któryś z kolei. Można powiedzieć, że bardzo często. A poprawiać po kimś nikt nie lubi. Nie ma stary kocioł czy nowy. Wiem, że łatwiej się robi przeglądy nowych najlepiej rocznych bo wszystko czyściutkie :) a kasa tak sama jak za staruszka. Co do przeglądów pamiętaj, że tam jest GAZ i wydzielające się CO, a jeżeli coś się stanie żadne ubezpieczenia tego nie obejmą. Chyba życie jest najważniejsze niż parę stówek. Wybór należy do Ciebie.
  • #12 21411777
    Teres
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Przemko21 napisał:
    Regulator CAR styki 44, 41,
    Sonda zewnętrzna 38, 39
    Nie zapomnij wyjąć zwory, jak podłączysz regulator

Cześć,
    byłem ostatnio u klienta w sprawie przeróbek w instalacji i zwróciłem mu uwagę, że kocioł Immergas Zeus 26 (z wbudowanym zasobnikiem) nie jest wyposażony w żaden czujnik pokojowy czy zewnętrzny. Pracował według stałej temperatury, a właściciel sam podkręcał kocioł, jak robiło się zimniej na zewnątrz. Zaproponowałem dołożenie bezprzewodowego regulatora CAR v2.

Po otwarciu kotła jest taki schemat:
    Schemat podłączenia kotła Immergas Zeus 26 na pokrywie.

Podłączając kocioł do zacisków 42 i 43, komunikat o braku komunikacji ("ERR>CM") na CARv2 - czy powodem mogła być nieusunięta zwora serwisowa 40-41? Wydaje mi się, że polaryzację przewodów miałem prawidłową.

Podłączając do zacisków 41-44, udało się nawiązać komunikację z kotłem, ale efekty są takie:

- komunikacja jest nawiązana,
    - z poziomu sterownika można zmieniać temperaturę ciepłej wody i temperatura zmienia się na kotle,
    - kocioł nie reaguje na zmianę trybu pracy (wakacje, ogrzewanie, wyłączenie) na sterowniku,
    - kocioł nie reaguje na zmianę ustawienia temperatury w obiegu CO.

Czy powodem może być to, że kocioł jest z okolic 2013 roku, a sterownik nowy? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia sterownika Immergas CAR V2 do kotła Immergas Victrix Zeus 26 2 ERP oraz podłączenia sondy zewnętrznej. Sterownik CAR V2 należy podłączyć do zacisków 44 i 41, a sondę zewnętrzną do zacisków 38 i 39, przy czym konieczne jest usunięcie zwory serwisowej, aby układ działał poprawnie. Czujnik zewnętrzny powinien być zamontowany na ścianie północnej, na wysokości 1,5-2 m. Podłączenie można wykonać samodzielnie, jednak zaleca się wsparcie serwisu ze względu na ustawienia krzywej grzewczej i konfigurację zwory. W przypadku problemów z komunikacją sterownika z kotłem (np. błąd ERR>CM przy podłączeniu do zacisków 42 i 43) usunięcie zwory serwisowej 40-41 jest kluczowe. Dyskusja porusza także kwestie przeglądów kotłów, bezpieczeństwa instalacji gazowej oraz doświadczenia z serwisantami. Wskazano, że modele Victrix różnią się funkcjonalnością i wymagają indywidualnego podejścia do konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA