logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MTC TV - samoczynne wyłączanie i dźwięki przy włączaniu, co robić?

mrsin 04 Lis 2005 09:27 1217 14
REKLAMA
  • #1 1953868
    mrsin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!!
    Mam jakiś stary TV od kumpla MTC i wyłącza sie co jakiś czas stył jakby takie czaski słychac, jak chce go włączyć. Jak sie już włączy i rozgrzeje to potem już cały czas chodzi . Co to może być prosze o pomoc.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1953887
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2304
    Witak
    Klasycznie, sprawdż zimne luty, szczególnie w okolicach układów zasilania, termicznych (nagrzewających się) i na złączach, to częsty objaw w 'dziadkach' :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 1953930
    mrsin
    Poziom 11  
    Myślisz że to to Skoro jak sie nagrzeje to chodzi super ?

Dodano po 33 [sekundy]:

ale jak jest zimny to też sie na początku dobrze włącza
  • Pomocny post
    #4 1953935
    _PREDATOR_

Po nagrzaniu zmniejsza się przerwa między nóżką elementu a połączeniem na druku.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #5 1953977
    mrsin
    Poziom 11  
    Dzięki, zobacze co to :]
  • REKLAMA
  • #6 1961136
    mrsin
    Poziom 11  
    Pomocy To ten odbiornik
    Załączniki:
    • MTC TV - samoczynne wyłączanie i dźwięki przy włączaniu, co robić? S4020854.JPG (77.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 1961150
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3355
    Witam
    Podstaw wszystkie elektrolity po prawej stronie trafa (foto).
    Pozdrawiam
  • #8 1963397
    mrsin
    Poziom 11  
    Wymieniłem elektrolity sprawdziłem luty coś tam buczy tak jakby chciał sie załączyć nagle zaskakuje i świeci sie dioda z przodu w końcu można go włączyć. Nie wiem co mu jest pomocy:)
  • Pomocny post
    #9 1963587
    _PREDATOR_

Praktycznie nie podajesz żadnych technicznych informacji.
    Zrób pomiary przy sprawnym TV, porównaj je przy niesprawnym, podaj które zanikają i czy wogóle masz napięcia po stronie wtórnej trafa przetwornicy i jak one wyglądają po odcięciu zasilania poszczególnych członów TV?.
    Włóż troszku więcej pracy w swój sprzęt.
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #10 1963871
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Skoro to stary TV to przyczyna moze byc trafopowielacz (zle wlasciwosci izolacyne).Przed wlaczeniem TV ogrzej suszarka to trafo i obserwuj w chwili wlanczania czy wystapia trzaski.
  • REKLAMA
  • #11 1963960
    mrsin
    Poziom 11  
    _PREDATOR_ napisał:
    Praktycznie nie podajesz żadnych technicznych informacji.
    Zrób pomiary przy sprawnym TV, porównaj je przy niesprawnym, podaj które zanikają i czy wogóle masz napięcia po stronie wtórnej trafa przetwornicy i jak one wyglądają po odcięciu zasilania poszczególnych członów TV?.
    Włóż troszku więcej pracy w swój sprzęt.

Wiesz ja za dobrze nie znam sie na tych sprzętach myślałem po prostu że to coś łatwego coś co mógłbym sam lub przy pomocy jakiegoś bardzo dobrego elektronika naprawić. (wymienić kondensatory, poprawić luty coś wlutować ) takie rzecz. Nie mam sprzętu ani wiedzy na inne zabawy.
    A TV sie włącza jest to model : MTC 7001 VT i po jakimś czasie na ekranie pojawiają sie trzaski i TV gaśnie. Dzięki za każdą pomoc.
    POZDRAWIAM
  • Pomocny post
    #12 1964109
    _PREDATOR_

Rozumiem.
    Nie mniej upieram się byś dalej szukał przerw w lutach, nie wszystkie są widoczne choć by przez dobrą lupę, są też tak zwane ukryte/niewidoczne.
    W takich przypadkach jak Twój, to niejednokrotnie musiałem podchodzić kilkakrotnie do przelutowania i całej płyty, może masz jakieś mikropęknięcia.
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #13 1966668
    mrsin
    Poziom 11  
    Przelutowałem całą płyte , poprawiłem luty. Włączyłem i chodzi:) Dzięki za pomoc. POZDRAWIAM
  • Pomocny post
    #14 1966774
    _PREDATOR_

Uparłem się i bardzo się cieszę, że miałem rację.
    Serdecznie pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #15 1967130
    mrsin
    Poziom 11  
    Hehe :D Dobry upór nie jest zły. Dzięki jeszcze raz _PREDATOR_ i Aleksander_01 za pomoc i wyrozumiałość dla lamera :) POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Problem samoczynnego wyłączania się starego telewizora MTC 7001 VT oraz występujących trzasków przy włączaniu został zidentyfikowany jako najprawdopodobniej spowodowany zimnymi lutami, szczególnie w obszarze układów zasilania i termicznych. Po nagrzaniu elementów styki poprawiają kontakt, co tłumaczy stabilną pracę urządzenia po rozgrzaniu. Zalecane było dokładne sprawdzenie i przelutowanie całej płyty głównej, gdyż niektóre przerwy w lutach mogą być mikropęknięciami niewidocznymi gołym okiem. Wymiana elektrolitów po prawej stronie transformatora nie rozwiązała problemu. Po przelutowaniu całej płyty telewizor zaczął działać poprawnie, co potwierdziło diagnozę. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie właściwości izolacyjnych trafopowielacza oraz obserwację zachowania przy podgrzewaniu transformatora suszarką. Pomiar napięć po stronie wtórnej transformatora i przetwornicy mógłby dostarczyć dodatkowych informacji, jednak wymaga to odpowiedniego sprzętu i wiedzy technicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA