logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony J5 - Czy podwójna dioda 6,8H jest niezbędna do ładowania?

Marek Ulaszek 04 Lis 2005 11:45 1170 7
  • #1 1954130
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Mam pytanie do fachowców o podwójną diodę 6,8H w części odpowiedzialnej za ładowanie telefonu. Czy jest ona koniecznie potrzebna do działania samego telefonu ( czy tylko zabezpiecza przed wyższym napięciem z ładowarki ). A jesli jest potrzebna to gdzie można kupić ta zenerkę? Orginalna dioda ma z jednej strony zwarcie a z drugiej jest całkowicie rozwarta. Telefon nie można było naładować. A i jeszcze mam jedno pytanie w jakich granicach ma być napięcie podczas ładowania na zaciskach 1,3 do akumulatorów.
    Z góry serdeczne dzięki.
  • Pomocny post
    #2 1954137
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    Jest to zwykła zenerka 6.8V i zabezpiecza przed wyższym napięciem, telefon może bez niej działać ale narażony jest na przepięcia.
  • #3 1954402
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie wylutowałem tą podwójną zenerkę. Zaczeło jakby ładować, bo się świeci wyświetlacz. Ale nie chce sie dalej włączyć telefon. Dodam, że jak go podłączam do ładowarki to wyświetlacz miga by za moment się świecił wraz klawiaturą. Mam jeszcze to samo pytanie jakie powinno być napięcie na ładowaniu - zaciski akumulatora ( w tej chwili jest ok. 3,6V ). Podejrzewam, że akumulator może być padnięty i że nie chce się przez to włączyć telefon. Albo mam jeszcze coś walnięte na płycie telefonu. Może jakieś sugestie, bo nie mam doświadczenia na telefonach. Z góry dzięki.
  • #4 1954445
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Żeby telefon zaskoczył z ładowaniem napięcie na baterii musi wynosić minimum 3.4V, napięcie z ładowarki to 5V zakładając że masz oryginalną, jeżeli nie to po podpięciu do telefonu powinno być około 5V na ładowarce.
    Telefon ten toleruje zakresy 4.8V - 5.6V.... przy innych dzieją się różne dziwne rzeczy :D
  • #5 1959779
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Dalej rozpoznałem samą baterię i okazało się, że po rozebraniu znajduje sie w niej na płytce przed samą baterią układ SMD, który jest wybrzuszony ( nie moge odczytać jaki ). Ma po 3 nózki z jednej strony i 3 z drugiej. Moja prośba co to jest?
    Z góry dzięki.
  • #6 1960237
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Ten układ to jakis procesor z ktorym telefon komunikuje sie pewnie przez magistrale przypominajaca 1wire, bo wlasnie z niego odczytuje godzine i date oraz temperature i byc moze cos jeszcze.
  • #7 1962330
    tomsyty

Poziom 26  
    Dokładnie tak jak pisze TMK_M jest to układ odpowiedzialny za zegar. Jakby zaszła potrzeba wymiany baterii, nie wyrzucaj starej tylko przelutuj tą płytkę do nowej, wtedy będziesz miał podróbkę przerobioną na oryginał. Na zwykłej nie przerobionej podróbce będziesz gubił czas za każdym razem gdy wyłączasz telefon. Co do ładowania sprawdź jeszcze mały biały bezpiecznik czy jest ok, jak nie to możesz cienkim drucikiem go zewrzeć. Zenerkę tą raczej ciężko dostać, kiedyś jak jeszcze nie wiedziałem że to jest dioda (wyglądała jak tranzystor, test diody na mierniku zresztą też tak pokazywał) to wlutowałem tranzystor NPN i działało.
    Konto firmowe:
    Tomasz Jędras (tomsyty)
    Wierzbowa 30a, Lubin, 59-300 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://tomsyty.pl
  • #8 1965254
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Dziekuję za wszystkie podpowiedzi. Sprawa z tym telefonem obecnie wygląda tak, że sama bateria wydaje się trzymać swoją pojemność ( czyli jeszcze by była ). Natomiast uszkodzenia dopatruje się właśnie na tej płycie przed baterią. Bo pod obciażeniem spada napięcie na zacikach baterii do ok. 1,1 V ( żarówka 4,8 V ) natomast sama bateria obciążona żarówką daje wtedy jakieś 3,3 V ( bateria na pewno nie jest naładowana ). Zastanawiam się teraz nad tym aby zdobyć drugą taką oryginalną kompletną baterię ale z sprawnym tym układem w środku i przelutować całą płytkę. No ale z tym chyba będzie problem, bo raczej każdy chce sprzedać całą nową baterię.

Podsumowanie tematu

✨ Podwójna dioda Zenera 6,8V w Sony J5 pełni funkcję zabezpieczenia przed przepięciami z ładowarki i nie jest niezbędna do podstawowego działania telefonu, choć jej brak naraża urządzenie na uszkodzenia. Napięcie na zaciskach baterii podczas ładowania powinno wynosić minimum 3,4V, a napięcie z ładowarki około 5V (zakres tolerowany przez telefon to 4,8V–5,6V). Uszkodzenie diody skutkowało brakiem możliwości ładowania i niestabilnym działaniem telefonu. W baterii znajduje się układ SMD z sześcioma nóżkami, odpowiedzialny za komunikację z telefonem (prawdopodobnie zegar i temperatura) przez magistralę podobną do 1-wire. Uszkodzenie tego układu powoduje problemy z funkcjami zegara i może wymagać wymiany lub przelutowania na nową baterię. Dodatkowo zaleca się sprawdzenie małego białego bezpiecznika na płycie ładowania, który w razie uszkodzenia można zewrzeć cienkim drucikiem. Oryginalna dioda Zenera jest trudna do zdobycia, ale w praktyce można zastąpić ją tranzystorem NPN, co pozwala na przywrócenie funkcji ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA