Dziękuje za odpowiedzi. Układy te znajdowały się w zadajnikach napędów frezarki CNC - lata 90. Byłem w sklepie elektronicznym i podałem pełną nazwę, ale sprzedawca dał mi właśnie TL082CP. Zdziwiłem się dopiero przy przelutowaniu. Chodzi o jakieś 30lat technologi do przodu, więc skoro to tylko obudowa i temperatura pracy to współczesne układy powinny mieć lepsze parametry. Już mi się tak zdarzyło przy tej maszynie- zamieniłem tranzystory BUX48 na BUX48A- pozwalają na wyższe napięcie.
Maxi12 napisał:
Nie polecał bym
Czy byłbyś uprzejmy powiedzieć dlaczego? Być może faktycznie będzie to miało znaczenie w pracy układów. Będę wdzięczny za wszystkie porady.
TL082ACP to zwykły TL082 o zakresie temp. 0-70stC, ale z określonym napięciem niezrównoważenia Vio=max 6mV - patrz załącznik - str. 2-405, 2-408. To datasheet z 1988 r i wtedy tak cechowano (oznaczając Vio, zakres temp. i typ obudowy).
Dzisiejsze TL082CP - patrz https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=...f-pf-SEP-wwe&usg=AOvVaw1nuufhnUVqH9idR5hxmBPP - mają Vio=5-15mV, producent już nie mierzy i nie grupuje Vio, produkowane są tylko dla temp. 0-70stC - bo to stare układy (35 lat !) i dla przemysłu i wojska się już nie nadają.
Wyższe Vio w niektórych układach może bruździć.
Sprawdź schemat co ten układ robi i czy ważne jest Vio, jeśli tak, to możesz kupić więcej szt. (najlepiej z różnych partii prod./w różnych sklepach) i pomierzyć Vio, może znajdziesz egz. z Vio≦6mV.
I jak widać ACP są u Farnell'a (co ciekawe lepszy ACP jest tańszy od gorszego CP), i zapewne są u innych dostawców - może z tańszą wysyłką.
majec93 napisał:
współczesne układy powinny mieć lepsze parametry........
Nie jest to regułą, jak widać.
majec93 napisał:
Już mi się tak zdarzyło przy tej maszynie- zamieniłem tranzystory BUX48 na BUX48A- pozwalają na wyższe napięcie.
W obu przypadkach lit. A to wyrób lepszy BUX48 to nie BUX48A. Na dobrą sprawę to inne tranzystory.
Zawsze czytaj datasheet
Załączniki:
TL08x.pdf(708.46 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.