logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odczyt wsadu z mikrokontrolera PIC16F684 w baterii Metabo 5,2 Ah/18 V przez programator PIC K150

tomtim123 23 Sty 2022 21:37 3288 14
  • #1 19838977
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 754
    Witam, szanowne grono.
    Mam do naprawy baterię Metabo 5,2 Ah/18 V. Objaw był taki, że ładowarka nie chce ładować baterii, na drugiej baterii sprawnej ładowarka działa. Po zdemontowaniu obudowy baterii okazało się, że uszkodziły (przetarły) się ścieżki (widok na zdjęciu).
    Po zregenerowaniu przerwanej ścieżki bateria ożyła. Postanowiłem więc przeanalizować komunikację pomiędzy ładowarką a baterią, jak ona działa, w razie jakby się skończyły cykle ładowania. W elektronice baterii jest układ PIC16F684. Po podłączeniu do ładowarki bateria po torze "D" wysyła co chwilę ramkę do ładowarki (widok na filmie).
    1. Czy można takim programatorem zaczytać wsad z tego mikrokontrolera?
    Zamierzam użyć programatora "PIC K150" z linku poniżej, czy on będzie odpowiedni?
    https://elektroweb.pl/programatory/54-programator-pic-usb-k150-5904162800353.html
    2. Czy ten układ jest zabezpieczony przed odczytaniem wsadu? Bo jak tak, to nawet nie będę zamawiał tego programatora.
    3. Zastanawiam się, czy jest jakiś sposób na oszukanie tej elektroniki baterii, tak żeby np. po wymianie ogniw nie blokowało ładowania.

Widok płytki:
    Odczyt wsadu z mikrokontrolera PIC16F684 w baterii Metabo 5,2 Ah/18 V przez programator PIC K150 Odczyt wsadu z mikrokontrolera PIC16F684 w baterii Metabo 5,2 Ah/18 V przez programator PIC K150

Zdjęcie z pomiarów:
    Odczyt wsadu z mikrokontrolera PIC16F684 w baterii Metabo 5,2 Ah/18 V przez programator PIC K150

Zdjęcie programatora:

Filmik z przebiegu sygnału "D" z baterii:
    https://filmy.elektroda.pl/67_1642970140.mp4
    Za wszelkie informacje bardzo dziękuję. Pozdrawiam
  • #2 19839050
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19839396
    tomtim123
    Poziom 37  
    Faktycznie, nie pomyślałem o rejestratorze stanów, muszę go poszukać, bo mam gdzieś w czeluściach szuflady taki model "Analizator stanów logicznych Saleae 8-kanałowy 24 MHz".
    "Myślałem nad tym żeby zgrać wsad z PIC-a, póki bateria w miarę hula, i zachować go, bo mój kolega ma firmę i ma kilka tych baterii Metabo 5,2 Ah/18 V, i tak sobie pomyślałem, że jak już się PIC zablokuje, to wymiana ogniw w baterii na nowe nic nie da." Następnie jakbym wymontował tego PIC-a i wrzucił ten jeszcze działający wsad, to bateria by zaczęła pracować. Zakładam, że ciężko będzie ten wsad zmodyfikować tak, żeby miał pełny licznik cykli ładowania. Jak uda mi się odpalić mój analizator, to wrzucę wyniki. Zastanawiam się, czy jak uda się wygenerować nową ramkę, to czy dałoby się wstawić jakąś małą płytkę z zaprogramowanym układem z tą ramką do ładowarki i ten sygnał generowany podpiąć do żółtego przewodu ("D" data) i jak bateria zostanie wpięta z zablokowanym PIC-em z nowymi ogniwami, to czy ładowarka zacznie ładować ogniwa.

Musze jeszcze przeanalizować, czy balanser na tej płytce nie jest czasem realizowany z tego PICF16.
  • #4 19842782
    tomtim123
    Poziom 37  
    Poniżej wyniki, jakie udało mi się wykonać analizatorem.

Cała ramka (120 s):

Segment "A":

Segment "B":

Segment "C":
  • #5 20067027
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Ocena: 156
    Mam problem z kilkoma bateriami do Metabo D72-622. Wymienione ogniwa i nie działają. Nie ma ładowania, ale również wkrętarka działa tak: 2 sekundy obroty normalne, a potem spadają na minimalne, bez względu na to, jak mocno naciskam przycisk regulatora obrotów.
    Odczytałem programatorem zawartość chyba pamięci programu (tak jest napisane), ale co z tym dalej robić, nie wiem.
    Może ktoś coś robił z tą baterią?
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
    pl. Bema 6, Tarnów, 33-100 | Strona WWW: www.re-comp.pl
  • #6 20216735
    mrgiver
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Cześć.

Czy udało Ci się może rozkodować te informacje przesyłanie na styku D? Albo chociaż jaki interfejs - UART, I2C z z rezsyorem podciągającym, SPI, etc.?
    W szczególności interesuje mnie też, czy na tym styku idą też jakieś informacje podczas rozładowania. Mnie się nie udało podczas rozładowania nic zaobserwować poza jakimiś impulsami podczas wciskania przycisku od sprawdzania stanu naładowania, ale bateria była poza elektronarzędziem.
  • #7 20219989
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Niestety, nie. Odczytane kilka baterii, to firmware. Mnie interesuje eeprom - w nim zapisane są bity blokujące. Podobno mój znajomy miał egzemplarz niezablokowany - nawet widziałem zawartość.

Na razie z powodu braku czasu odpuściłem. Może w zimie.

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
  • #8 20716899
    kolan678
    Poziom 1  

Hello guys, I'm trying to read that D pin right now. It looks like it's UART in half-duplex mode, but it might be some non-standard configuration. The first frame is at 9600 baud, and the second is at 2400 baud.
  • #9 20864269
    alles111
    Poziom 10  
    >>19842782
    Mam podobny problem. Ogniwa wszystkie OK, a ładowarka nie ładuje. Chcę wymienić PIC-a, ale nie wiem, czy bez programowania będzie to działać.
  • #10 20864556
    wr050955
    Poziom 7  
    Na razie kupiłem na Aliexpress trzy płytki zamienne. Aby odczytać EEPROM, potrzebne jest hasło. Jest nadzieja, bo ostatnio udało mi się odczytać kilka innych układów. Jeśli coś się pojawi w tym temacie, na pewno dam znać.
  • #11 20865704
    alles111
    Poziom 10  
    Witam
    Mógłbyś podesłać linka do tych płytek na Ali..?
    Z góry dziękuję
  • #12 20868827
    alles111
    Poziom 10  
    Pytanko: czy może ktoś kogoś polecić kto mógłby odczytać wsad z dobrego i działającego mikrokontrolera PIC16F684 ale wlutowanego do płytki (kontroler w obudowie SMD) i wgrać go potem do nowego. Nowych mam 5szt do zaprogramowania
  • #13 20870015
    alles111
    Poziom 10  
    "Myślałem nad tym żeby zgrać wsad z PIC-a, póki bateria w miarę hula, i zachować go, bo mój kolega ma firmę i ma kilka tych baterii Metabo 5,2 Ah/18 V, i tak sobie pomyślałem, że jak już się PIC zablokuje, to wymiana ogniw w baterii na nowe nic nie da."
    Bateria Metabo nie ma licznika ładowań. Potwierdzili mi to w serwisie. Mam bardzo dużo starszych baterii Metabo. Wiele z nich miało uszkodzone ogniwa. Po wymianie ogniw baterie normalnie można było ładować w ładowarce oryginalnej. Ale mam też kilka baterii z dobrymi ogniwami, których ładowarka nie chce ładować. Uszkodzone są na 100% płytki elektroniki (zielone). Nie jest to kwestia przerwanych ścieżek czy zimnych lutów (typowe uszkodzenia). Podejrzewam uszkodzenie mikrokontrolera, chociaż z drugiej strony pisałem, że płytki te emitują co ok. 12 sekund mignięcie diod od stanu naładowania baterii. Mignięcie jest bardzo krótkie. Jedne płytki migają trzema diodami, a inne czterema. Ktoś napisał, że świadczy to o sprawności mikrokontrolera, ale przekonany nie jestem. Tak czy owak bardzo zależy mi na rozwiązaniu problemu. Mam kilka nowych mikrokontrolerów, ale bez odpowiedniego wsadu chyba wymiana nic nie da. Gdyby były jakieś pytania, to śmiało, postaram się odpowiedzieć na wszystko w miarę możliwości i wiedzy.
  • #14 20902403
    Wiesław Rzepka

Poziom 32  
    Problem nie jest w ładowaniu baterii, ale w jej działaniu w wkrętarce. Wkładam baterię do wkrętarki (po wymianie ogniw), wkrętarka kręci kilka sekund, ja cieszę się z sukcesu, po tych kilku sekundach obroty maleją do minimum.
    I tak kilka kolejnych baterii.
    Zamienniki chińskie działają bez zarzutu. Ręce opadają.
    Straciłem dużo czasu z tymi picami.
    Konto firmowe:
    Serwis T-W
  • #15 20979251
    alles111
    Poziom 10  
    Witam
    Czy zna ktoś symbol tranzystora SMD umieszczonego obok mikrokontrolera na płytce balansera z akumulatora METABO
    Niestety nie mogę odczytać
    Będę wdzięczny za każdą pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z baterią Metabo 5,2 Ah/18 V, która nie ładowała się, mimo że inna bateria działała poprawnie. Po naprawie uszkodzonych ścieżek w obwodzie, użytkownik postanowił zbadać komunikację między baterią a ładowarką, w której znajduje się mikrokontroler PIC16F684. Pojawiły się pytania dotyczące możliwości odczytu wsadu z mikrokontrolera za pomocą programatora PIC K150 oraz zabezpieczeń, które mogą uniemożliwić ten odczyt. W dyskusji zasugerowano użycie analizatora stanów logicznych do rejestracji ramki komunikacyjnej, co może być bardziej efektywne niż bezpośredni odczyt wsadu. Użytkownicy wymienili doświadczenia związane z odczytem pamięci EEPROM oraz problemami z innymi bateriami Metabo, wskazując na potencjalne uszkodzenia mikrokontrolera jako przyczynę problemów z ładowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA