logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrotik RBD52G-5HacD2HnD-TC i switch PoE - zasilenie kamer Reolink RLC-520 i różnica napięć

27 Sty 2022 04:19 1344 19
  • #1 19845472
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #2 19845604
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 824
    salvien napisał:
    posiadam router Mikrotik RBD52G-5HacD2HnD-TC, który zawiera port poe (PoE in:Passive PoE, PoE in input Voltage 18-28 V).
    salvien napisał:
    Jeśli router może osiągnąć maksymalnie 18-28V na pojedynczym porcie
    To jest chyba tylko PoE input, czyli może być zasilany przez PoE. Nie ma słowa, że on może coś zasilać.
  • #4 19845691
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19845770
    jprzedworski
    Druga sprawa to zasilanie kamer. Mają standard 48V PoE (802.3af). Ma też 12V, ale to z zasilacza, nie PoE (inne gniazdo). Urządzenie zasilające (switch, router) musi to też zapewnić. Przy Mikrotiku nie znalazłem 802.3af. pozostają chyba switch albo switche z tym standardem.
  • #6 19845782
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19845821
    m.jastrzebski
    Ocena: 862
    Kup switch poe at. Zasilisz nim bexpostednio kamery. Do mikrotika podłącz go do portu który nie ma poe in 12v. Poe at jest dynamiczne. Nie wyślę zasilania, na router jeśli router urządzenie go nie oczekuje. Ale do portu pasywne poe in bym go nie podłączał, bo jak niedajboze puści 48V to pozamiatane.
  • #8 19845846
    jprzedworski
    Ten mini TP-Linka nie ma w ogóle PoE, te pozostałe mają 802.3af, więc powinny zadziałać. Genway ma porty 100Mps - do kamer wystarczy, ale do komputera może być trochę mało. VidiLine ma porty 1Gbps.
  • #9 19846620
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19846677
    m.jastrzebski
    salvien napisał:

Ok, czyli jak rozumiem mam podłączyć BCS-XPOE3/EXT-AT BCS SWITCH POE 3 PORTY do zwykłego portu LAN mikrotku? To chyba nie zadziała, bo tylko port poe może mu dać zasilanie czy wręcz przeciwnie innego portu poe mikrotik nie posiada, nowsze routery od nich to samo.

Nie, nie tak.
    Chodziło mi zwykły 5-portowy switch POE AT z zasilaniem z zasilacza DC.

Z mikrotika może wyjść POE pasywne, ale o napięciu NIE większym niż to co podasz na wejscie POE, czyli 18V. Nie zasilisz tym tego 3 portowego switch'a, bo on wymaga wejscia POE AT, a to jest te ~50V.
    Dodatkowo, nie wiem czy wyjscie POE w mikrotiku mogło by dostarczyć taką ilość energii do zasilania dwóch kamer.
  • #11 19847169
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19847196
    m.jastrzebski
    salvien napisał:
    m.jastrzebski napisał:
    salvien napisał:

Ok, czyli jak rozumiem mam podłączyć BCS-XPOE3/EXT-AT BCS SWITCH POE 3 PORTY do zwykłego portu LAN mikrotku? To chyba nie zadziała, bo tylko port poe może mu dać zasilanie czy wręcz przeciwnie innego portu poe mikrotik nie posiada, nowsze routery od nich to samo.

Nie, nie tak.
    Chodziło mi zwykły 5-portowy switch POE AT z zasilaniem z zasilacza DC.

Z mikrotika może wyjść POE pasywne, ale o napięciu NIE większym niż to co podasz na wejscie POE, czyli 18V. Nie zasilisz tym tego 3 portowego switch'a, bo on wymaga wejscia POE AT, a to jest te ~50V.
    Dodatkowo, nie wiem czy wyjscie POE w mikrotiku mogło by dostarczyć taką ilość energii do zasilania dwóch kamer.

Czyli żaden z podanych przeze mnie switchy nie będzie pasował? Większośc switchy poe AT ma zasilacze + 50V DC np, ale nigdzie nie ma informacji o napięciu na wyjściu poe, ale wydaje mi się, że powinno być kontrolowane i się dopasowywać? Jeśli tak nie jest to proszę wyprowadzić mnie z błędu.

Poe aktywne, standardu at lub af ma napięcie na porcie wlasnie 48V. Nie jest regulowane w żaden sposób. Aktywność polega na tym ze jak podłączysz urządzenie które potrzebuje takiego zasilania, kamera, Access Point, telefon to napięcie zostanie włączone. Jak podłączysz komputer, który zasilania na porcie lan nie potrzebuje, to nie zostanie wysłane.
    Port poe out passive w mikrotiku zawsze wysyła napięcie. O takie wartości jak podasz na wejściu. Czyli zasilisz 18V, na na poe out ZAWSZE bedzie podawane 18V. Jak zasilisz 28V, to na na eyjsciu poe będzie zawsze podane 28V. I takiego portu bym nie podłączał do komputera ;)
  • #13 19847256
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #14 19847263
    jprzedworski
    salvien napisał:
    Czyli żaden z podanych przeze mnie switchy nie będzie pasował?
    Przecież napisałem! Nie nadaje się ten 5-portowy TP-Link, bo nie ma w ogóle PoE, więc niczego nie zasili. Ma Genwey i VidiLine.
    Ten BCS pewnie też by można użyć pod warunkiem, że będzie zasilany z któregoś z tych dwóch. Uwaga standardy "at" i "af" nieco się różnią:
    https://www.dipol.com.pl/zasilanie_poe_-standard_ieee_802_3af_oraz_ieee_802_3at_bib746.htm
    Nie wiem co z mocą, bo kamery potrafią obciążać, może wystarczy.
  • Pomocny post
    #15 19847270
    m.jastrzebski
    Ti tak nie zadziała. Podłączysz mikrotika z portu bez poe do switcha. Switch ma swoje zasilanie, nie musisz go trochę zasilac z mikrotika.
    Mikrotik na swojd zasilanie na swojd potrzeby. Kropka.
    Seitch ma swój zasilacz na potrzeby seojd plus wyjścia do kamer.
  • #16 19847284
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #17 19847345
    jprzedworski
    Może rzeczywiście ta Tenda - nie wspominałeś chyba o niej wcześniej. Ma PoE 802.3 af/at, ma własne zasilanie (zewnętrzny zasilacz). Mikrotik da tylko dane Ethernet.
  • #18 19847593
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19847740
    m.jastrzebski
    salvien napisał:
    Słyszałem wiele niechlubnych komentarzy o MikroTik routerboard cAP Lite (RBcAPL-2nD), ale czy przy takim metrażu da sobie radę?
    Mikrotik RBD52G-5HacD2HnD-TC i switch PoE - zasilenie kamer Reolink RLC-520 i różnica napięć
    Się dowiesz jak spróbujesz. Tylko tak się da.
    Ale sugerowałbym jednak cap ac. Co więcej zasilisz go ze switcha poe at/af, bo takie zasilanie przyjmuje, więc odpada zasilacz.
  • #20 19847779
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router Mikrotik RBD52G-5HacD2HnD-TC z portem PoE (Passive PoE, napięcie 18-28 V) i planuje podłączyć switch PoE do zasilania kamer Reolink RLC-520, które wymagają 12V DC lub 48V PoE (802.3af). W dyskusji podkreślono, że router nie może zasilać urządzeń, a switch PoE musi być zasilany zewnętrznie. Użytkownicy sugerują użycie switcha PoE z zasilaczem, takiego jak Genway HI-F0420FBL lub VidiLine VIDI-F0820GBL-C, które obsługują standard 802.3af. Ważne jest, aby podłączyć switch do portu LAN routera, a nie do portu PoE, aby uniknąć uszkodzenia sprzętu. Dodatkowo, omówiono różnice między standardami PoE, gdzie PoE aktywne (802.3af/at) dostarcza stałe napięcie 48V, a PoE pasywne przekazuje napięcie zgodne z zasilaniem wejściowym. Użytkownik rozważa również inne modele switchy, takie jak Tenda TEF1105P-4-63W, które również spełniają wymagania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA