logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak połączenia VPN przez 3G w sieci Orange na Androidzie z serwerem na routerze FritzBox

anduel57 31 Sty 2022 12:20 990 4
REKLAMA
  • #1 19854861
    anduel57
    Poziom 2  
    Sytuacja wygląda tak: W domu router FritzBox podłączony do sieci poprzez ONT (adres publiczny dynamiczny w Orange). Na routerze uruchomiony serwer VPN (IPsec) w celu udostępniania zasobów (dysk USB, urządzenia smart home i ewentualnie polski internet na urlopie). Do pewnego czasu wszystko śmigało jak należy a od niedawna telefon w sieci Orange z uruchomionym klientem VPN nie łączy się z routerem (3G) a gdy telefon ma internet przez WiFi gdzie router który go przyznaje jest w sieci NJU (podobno też Orange) połączenie VPN działa - nie jest to dziwne? Router domowy ma zablokowaną możliwość łączenia się do niego z zewnątrz w inny sposób - tak dla bezpieczeństwa danych na dysku. Gdy miałem uruchomioną możliwość wchodzenia po HTTPS to log był pełen nieudanych prób, dlatego wolę nie ryzykować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19855186
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    W Orange problem IPSec xAuth występuje przy tunelowaniu 4in6. Wyłącz w telefonie tunelowanie i powinno wszystko grać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19855334
    anduel57
    Poziom 2  
    Nie bardzo wiem o czym piszesz. Tunelowanie = VPN, na tym mi właśnie zależy. Chcę się łączyć ze swoim routerem przez VPN a kiedy mój telefon ma internet 3G to połączenia nie uzyskuje. Natomiast gdy telefon uzyskuje internet po WiFi od innego routera w tym wypadku klienta NJU mobile połączeni się zestawia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19855388
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    Tunelowanie protokołu IPv4 wewnątrz pakietów IPv6, inaczej DS-Lite. Wyłączasz to zmieniając w telefonie automatycznie ustawiony APN "internetipv6" na stary APN "internet". Teraz masz tunel IPSec wewnątrz IPv4 a ten tunel wewnątrz tunelu IPv6.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19856025
    anduel57
    Poziom 2  
    Było tak jak kolega pisał, zrobiłem nowe połączenie pn. Orange z loginem i passwordem internet i śmiga
REKLAMA