logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CANON EOS 1000D - Język w menu resetuje się po kazdym włączeniu.

arnoldziq 02 Lut 2022 10:49 501 6
REKLAMA
  • #1 19859065
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    Witam wszystkich serdecznie.

Wpadł mi w ręce CANON EOS 1000D.
    Aparat ma menu w j. polskim.
    Aparat działa (z tego co mogę powiedzieć) poprawnie.
    Jest tylko jedna rzecz, która doprowadza mnie do szału; gdy zmienię język na angielski, to po ponownym włączeniu aparatu, wszystko wraca do j.polskiego.
    Nie ważne czy przesunę tylko włącznik, czy wyjmę baterię; menu zawsze pokazuje się w j.polskim.

Zainstalowałem na komputerze oprogramowanie z CD, zrobiłem update firmware do wersji 1.0.7.
    Ciągle to samo.

Czy jest coś, co mogę zrobić, żeby zmienić ten język na stałe?
  • REKLAMA
  • #2 19859150
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 241
    Czy tylko język się zmienia, czy inne ustawienia też?
  • REKLAMA
  • #3 19859175
    arnoldziq
    Właśnie ustawiłem czas automatycznego wyłączania aparatu z 30 sekund na 2 minuty i wygląda na to, że to ustawienie pozostaje zarówno po wyłączeniu jak i po wyjęciu baterii.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19859284
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 241
    arnoldziq napisał:
    Właśnie ustawiłem czas automatycznego wyłączania aparatu z 30 sekund na 2 minuty i wygląda na to, że to ustawienie pozostaje zarówno po wyłączeniu jak i po wyjęciu baterii.

Przez pewien czas podtrzymanie ustawień może jeszcze działać. Proponuje zostawić wyłączony aparat ka kilkanaście minut i wtedy sprawdzić, czy ustawienia się zresetują. Jeśli tak, faktycznie może być winna bateria podtrzymująca.
  • #6 19859323
    arnoldziq
    zulugula napisał:
    Nie ma przypadkiem bateri od podtrzymania? Chyba kolo karty sd.
    1000D mam baterie podtrzymującą wbudowaną w płytę główną. Nie można jej łatwo wymienić.
    volt1 napisał:
    Proponuje zostawić wyłączony aparat ka kilkanaście minut i wtedy sprawdzić, czy ustawienia się zresetują.
    Wyjąłem baterię jakieś 10 minut temu i czekam. Za jakieś 30-40 minut napiszę, czy coś se zmieniło.

Dodano po 52 [minuty]:

Minęła ponad godzina od wyjęcia baterii z aparatu.
    Wszystkie ustawienia, poza językiem pozostały niezmienione.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada aparat CANON EOS 1000D, który po zmianie języka menu na angielski i ponownym włączeniu automatycznie wraca do języka polskiego. Inne ustawienia, takie jak czas automatycznego wyłączania, pozostają zapisane po wyjęciu baterii. Dyskusja sugeruje, że problem może wynikać z baterii podtrzymującej ustawienia, która w modelu 1000D jest wbudowana w płytę główną i nie jest łatwo wymienialna. Po wyjęciu baterii na ponad godzinę język nadal resetuje się do polskiego, podczas gdy pozostałe ustawienia pozostają zachowane. Aktualizacja firmware do wersji 1.0.7 nie rozwiązała problemu. Wątpliwości dotyczą możliwości trwałej zmiany języka menu bez ingerencji w sprzęt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA