logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niska prędkość internetu przez kabel Ethernet - Huawei EG8145V5 i Tp-Link AX72

expert44 04 Lut 2022 09:47 501 6
REKLAMA
  • #1 19863408
    expert44
    Poziom 4  
    Mam następujący problem:
    Kable ethernet z głównego routera w rozdzielni są puszczone w ścianie do pokoju. W pokoju jest drugi router, do którego mam wpięty (po kablu) komputer. Internet ma prędkość 400 Mb/s, jednak speed test cały czas oscyluje wokół 100 Mb/s. Przepustowość kabli to 1000/1000 Mb/s. Sprawdzałem testerem i wygląda, że wszystkie 8 żył działa poprawnie, jednak prędkość jest słaba. Kiedy próbuje ruszać kablem przy głównym routerze, to jestem w stanie go ustawić tak, że rzeczywiście prędkości wzrastają do normalnych (400-500 Mb/s), ale kiedy coś się przestawi z tym samym kablem, to problem powraca.
    Wydaje mi się, że problem może być ze złączką przy głównym routerze, ale głowy uciąć nie dam. Są jakieś metody, żeby sprawdzić i naprawić taki problem?

Router główny: Huawei EG8145V5, 4 LANy po 1000 Mb/s
    Router domowy: Tp-Link AX72.
  • REKLAMA
  • #2 19863420
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Jeśli masz kilka komputerów w sieci to możesz sprawdzić transfer między nimi czyli w sieci LAN. Możliwe że kable nie są cat6 i nie obsłużą transmisji 1GB, jesli porty rutera są 100kB to transmisja też będzie max 100kB.
    https://antyweb.pl/jak-zmierzyc-wydajnosc-domowej-sieci-lan-i-wifi
    Jeśli karty sieciowe w komputerach są ustawione na prędkość automatyczną negocjację prędkości lub 100k to też może być powód.
  • REKLAMA
  • #3 19863425
    expert44
    Poziom 4  
    kindlar napisał:
    Jeśli masz kilka komputerów w sieci to możesz sprawdzić transfer między nimi czyli w sieci LAN. Możliwe że kable nie są cat6 i nie obsłużą transmisji 1GB, jesli porty rutera są 100kB to transmisja też będzie max 100kB.
    https://antyweb.pl/jak-zmierzyc-wydajnosc-domowej-sieci-lan-i-wifi

Wszystkie LANy mają przepustowość 1000mb. Kable w ścianach to Cat 5e, więc też są do 1 GB. Problem sądzę, że raczej jest z kablem, bo jak nim pomanewruje to czasem uda mi się go ustawić tak, że dostaje normalne prędkości, ale zwykle jest to 100 mb/s

EDIT: Albo kwestia dociśnięcia RJ na końcówce kabla? Tylko czy jak się za mocno nie zaciśnie to w ogóle nie przestanie działać?
    EDIT2: Widzę, że po wifi jest ten sam problem. Wczoraj było ok.
  • REKLAMA
  • #4 19863579
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5426
    @expert44
    Teraz pytanie, czy jak ruszasz tym kablem sieciowym, to zmienia się jakieś położenie tych drucików w samym kablu sieciowym, czy zmienia się położenie wtyczki w gnieździe LAN.
    Prosto to zweryfikujesz, przełóż wtyczkę z kablem do innego gniazda LAN w routerze - jeżeli nadal się tak będzie działo, to wskazuje to na problem zaciśnięcia samego przewodu sieciowego w końcówce RJ45. Natomiast jeśli problem nie ustąpi, to jest problem z samym gniazdem LAN w routerze.
  • REKLAMA
  • #5 19863621
    expert44
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    @expert44
    Teraz pytanie, czy jak ruszasz tym kablem sieciowym, to zmienia się jakieś położenie tych drucików w samym kablu sieciowym, czy zmienia się położenie wtyczki w gnieździe LAN.
    Prosto to zweryfikujesz, przełóż wtyczkę z kablem do innego gniazda LAN w routerze - jeżeli nadal się tak będzie działo, to wskazuje to na problem zaciśnięcia samego przewodu sieciowego w końcówce RJ45. Natomiast jeśli problem nie ustąpi, to jest problem z samym gniazdem LAN w routerze.

Poprzekładałem i wszędzie jest taki sam problem. Dzwoniłem nawet do dostawcy, stwierdzili, że rzeczywiście jest problem (prawdopodobnie z kablem) bo wszędzie mają przepustowość 100 Mb/s zamiast 1000 Mb/s i przyślą technika.
    Kabel we wtyczce się rusza, w sensie jak nim poruszam to wykonuje drobne ruchy w samej RJ. Obawiam się tylko tego, że jak problem jest z całym kablem, który idzie w ścianie, to nie ma szans go wymienić i nie będzie się dało tego naprawić.
    Inna ciekawa kwestia, to czemu WiFi też działa do 100 Mb/s?
  • #6 19863660
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19863783
    expert44
    Poziom 4  
    Ok, problem rozwiązany - końcówka była niedociśnięta po stronie pokoju. Wystarczyło dokręcić 2 kabelki i prędkość wróciła.

Dodano po 4 [minuty]:

_cheetah_ napisał:
    expert44 napisał:
    Inna ciekawa kwestia, to czemu WiFi też działa do 100 Mb/s?

Które wifi - z Huawei czy TP-Linka?

TP-Linka, ale też już działa ok

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niską prędkością internetu przez kabel Ethernet, gdzie prędkość oscylowała wokół 100 Mb/s, mimo że kable były przystosowane do 1000 Mb/s. Po analizie, użytkownik stwierdził, że problem może leżeć w złączkach lub w samym kablu. Po przetestowaniu różnych gniazd LAN oraz konsultacji z dostawcą, który potwierdził problem, okazało się, że przyczyną niskiej prędkości była niedociśnięta końcówka kabla w pokoju. Po dokręceniu kabli prędkość wróciła do normy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA