logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 40PFH5509/88 - Włącza się, ciemny ekran, podświetlenie działa

maxymilian28 07 Lut 2022 14:46 1680 8
REKLAMA
  • #1 19869988
    maxymilian28
    Poziom 10  
    Witam serdecznie
    Mamy następujący problem
    TV Philips 40PFH5509/88, załącza się, widać, że działa podświetlenie. Niestety ekran jest ciemny.
    Próbowaliśmy z softem serwisowym, TV tak jakby go zaczytał, po odpaleniu dioda miga, wygląda na to, że soft jest wgrywany.
    Ekran niestety jak był ciemny tak jest. TV reaguje na wyłączenie z pilota.
    Płyta 715g6165-m02-000-005n

Czy jest jakaś szansa na postawienie tego TV na nogi.
    Dziękuje za każdą pomoc.
    Pozdrawiam
    Max
  • REKLAMA
  • #2 19870139
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Rozumiem, że nie ma treści obrazu? Fonia jest prawidłowa? Po pierwsze trzeba sprawdzić czy jest zasilanie na T-con.
  • #3 19871236
    maxymilian28
    Poziom 10  
    Nie mam, po włączeniu widać, że TV włącza podświetlenie, ekran miga tak jakby "pod spodem" wszystko się włączało obrazu brak. Co do dźwięku nie wiem, tv jest po ustawieniach fabrycznych. Z informacji jakie uzyskałem wychodzi, że TV był coś jakby w trybie hotelowym. Można było przełączać kanały i ciszej głośniej, nie działał nawet na wyłączenie z pilota, trzeba było z gniazdka. Wiem, że ktoś bawił się ustawieniami w service menu i coś pozmieniał w pozycji options i niby po tym tv stracił obraz...
  • REKLAMA
  • #4 19871335
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2282
    Witam

Po takich zabiegach trudno będzie postawić pacjenta na nogi, poszukaj na forum jest kolega który zajmuje się naprawą płyt od Philipsa , może się dogadacie i sprawdzi , naprawi ta płytę i będziesz miał coś pewnego bo teraz nie widomo czy t-con, matryca masz sprawne?
  • #5 19871355
    maxymilian28
    Poziom 10  
    Matryca bankowo jest ok, do "zabiegów" z options było ok poza tym, że nie można było w menu nic zrobić, nawet wyszukać kanałów, działało tylko jak pisałem zmiana programów i głośność .. Z menu serwisowego działała opcja Virgin mode, wtedy tv po wyłączeniu z prądu wyszukiwał kanałów itd, ale później już z poziomu menu nic nie można było zrobić.
  • #6 20517634
    kocotartur01
    Poziom 3  
    witam

Czy udało się rozwiązać problem?
    Mam ten sam objaw.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 20517680
    maxymilian28
    Poziom 10  
    Witam
    Niestety problem nie został rozwiązany, ale to już było trchę temu i nie pamiętam czy TV poszedł na utylizację czy coś dalej było robione.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 20517734
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6814
    Ten model TV i płyta 715-... to Chassis TPM14.1E LA
    Poczytaj SM (zał.)
    - masz fonię
    - jak tak, po innych wej. sygnału (SCART, RGB, HDMI x2) masz tez "ciemnośc" ?
    - przed "ciemno" masz logo Philips na moment

p.s
    ta seria miała problem z wsadem
    Załączniki:
    • philips_chassis_tpm14-1e_la.rar (27.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20567834
    kocotartur01
    Poziom 3  
    witam

dziękuję za zainteresowanie

po podłączeniu zasilania brak logo Philips
    Próbowałem wgrać wsady znalezione w necie jednak bez efektu

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Philips 40PFH5509/88, który po włączeniu ma ciemny ekran, mimo że podświetlenie działa. Po próbie wgrania oprogramowania serwisowego, telewizor reaguje na pilota, ale obraz nadal nie pojawia się. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zasilania na T-con oraz stanu matrycy, a także zwracają uwagę na możliwe problemy z wsadem. Użytkownik potwierdza, że matryca działała wcześniej, ale po zmianach w menu serwisowym telewizor stracił obraz. Wspomniano również o problemach z modelem i płycie 715g6165-m02-000-005n, a także o braku logo Philips po podłączeniu zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA