logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co pod Lastryko w lazience w kamienicy z lat około 1930

Trezo 08 Lut 2022 13:28 1107 14
REKLAMA
  • #1 19871924
    Trezo
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam. Jeżeli coś z moim tematem nie tak to przepraszam, lecz nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Kupiłem mieszkanie w starej kamienicy 1930+ na pierwszym piętrze, Zrobiłem remont łazienki, tzn wynająłem Pana który to robił(budowlaniec który nie jedna łazienkę taką już robił), nowa elektryka, rury wodne i kanaliza (sprawdzone szczelne) podłoga była z lastryko nie ruszaliśmy jej, na niej położyliśmy rury z odpływu prysznica ~40mm na środek łazienki (tam był odpływ z starej umywalki i wanny) stara podłoga pod dużym spadkiem, na to wylał samopoziom, folie w płynie i płytki. Po kilku miesiącach u sąsiadki niżej pękł sufit w łazience ( decha, słoma, "gips", farba) wieszają w łazience pranie jest duża wilgoć (budynek nie ocieplony), czy mogło to pęknięcie być przez mój samopoziom i płytki? Nie chciałbym "wpaść" do nich. Nie wiem co jest pod Lastryko czy jeszcze jakiś beton czy tylko śmieci i belki? Czy mam rozbierać podłogę u mnie? Dodam że u mnie płytki całe nie pękają (chyba by pękły tak jak ten sufit?) Proszę o pomoc co robić i czy jest możliwe że to przez mój samopoziom?
  • REKLAMA
  • #2 19872053
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1673
    Być może dodatkowy ciężar samopoziomu spowodował nieznaczne ugięcie się drewnianych legarów. Nie przejmowałbym się zbytnio, dopóki nie zalewasz sąsiadki.
  • #3 19872084
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2094
    gimak napisał:
    Być może dodatkowy ciężar samopoziomu spowodował nieznaczne ugięcie się drewnianych legarów. Nie przejmowałbym się zbytnio, dopóki nie zalewasz sąsiadki.

Jeśli by tak było, to raczej trzeba się tym przejąć, bo wychodzi że wina jest.
  • REKLAMA
  • #4 19872086
    Trezo
    Poziom 4  
    Nie zalewam, ale boje się że "wpadnę" do nich i coś się stanie. Fachowiec który to robił twierdził że tak ludzie robią w takich kamienicach, że nie zbijają tego lastryko i nic się nie dzieje. Więc nie zabijaliśmy. Łazienka 1,20 x 3,50, sufit pękł wzdłuż.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19872087
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Pęknięcie sufitu u sąsiada mogło zostać spowodowane przez dodatkowe obciążenie stropu, jednak jeśli ten strop jest w dobrym stanie, czyli belkowanie i dechy nie zgnite, zmurszałe, to w jakimś momencie strop się ustabilizuje.
    Jeśli jednak nie jest w dobrym stanie (o co w przypadku mokrej łazienki jest możliwe), to z czasem może to mieć poważniejsze konsekwencje.
    Co robić? Starał bym się to skonsultować z jakimś inspektorem budowlanym.

Pozdrawiam.
  • #6 19872286
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 743
    Jaką warstwę masy samopoziomującej dałeś?Jak leżąlegary pod sufitem? Wzdłuż, w poprzek? Czy są oparte pod ścianami twojej łazienki?
  • #7 19872295
    Trezo
    Poziom 4  
    Nie ruszaliśmy lastryko więc nie wiem jak idą belki... :(
    Co do masy to z jednej strony łazienki 4cm( max) a z drugiej 0cm( na długości)

Dodano po 2 [minuty]:

[quote="DjMape
    Dziękuję,tak będę musiał skontaktować się z inspektorem budowlanym.[/quote]
  • Pomocny post
    #8 19872312
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2094
    Trezo napisał:
    Nie ruszaliśmy lastryko więc nie wiem jak idą belki..

Jakie masz podłogi w innych pomieszczeniach? Jeśli deski, to łatwo ustalić kierunek legarów.
  • #9 19872317
    Trezo
    Poziom 4  
    W innych pomieszczeniach deski były wzdłuż jak długa łazienka i pęknięcie u sąsiadów, więc pewnie w poprzek belki idą?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 19872339
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4296
    gimak napisał:
    Być może dodatkowy ciężar samopoziomu spowodował nieznaczne ugięcie się drewnianych legarów

Nieznacznie to one ugięły się przez 90 lat swego istnienia. ;)
    U mnie (kamienica też lat trzydziestych ub wieku) obecna różnica poziomu podłogi przy ścianie i pośrodku pokoju to ok. 2cm.
  • Pomocny post
    #11 19872616
    palmus
    Poziom 34  
    To co wylałeś, rozłożyło się równomiernie po całości.To nie jest duże obciążenie.Wanna pełna wody mogłaby być groźniejsza. Ale 1,2m szerokości pomieszczenia poprawia nośność.
  • #12 19872627
    Trezo
    Poziom 4  
    Sama wanna ważyła 120kg, teraz jest zwykły prysznic na płytkach...
  • Pomocny post
    #13 19872656
    palmus
    Poziom 34  
    Sam widzisz...Powiedz sąsiadom, że budynek pracuje.I dla bezpieczeństwa zlikwidowałeś wannę ( 120+150+75kg)
  • #14 19883401
    Trezo
    Poziom 4  
    Dziękuję za pomoc, jednak zdecydowałem się w nast. weekend ściągnąć płytki, samopoziom i zobaczyć czy to lastryko pękło czy co kolejek innego... Dam znać. ;) Pozdrawiam serdecznie!
  • #15 21197633
    Trezo
    Poziom 4  
    Przepraszam, że tak późno odpisuję. Okazało się, po rozwaleniu moich płytek i samopoziomu, nic u mnie nie pękło (lastryko)!!! A po jakimś tygodniu cały tynk spadł u sąsiadki, ponieważ wieszała mokre pranie w łazience, gorące długie kąpiele ITP, niby okieneczko otwarte, ale drzwi od łazienki zamknięte, brak przewiewu!! Nie wiem, nie wnikam, był wielki huk, zleciałem do Niej, a tam tynku brak na suficie! I widać było, że nie ma żadnego pęknięcia wyżej (pod tynkiem).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem pękającego sufitu w łazience sąsiadki w kamienicy z lat 30. XX wieku, po remoncie przeprowadzonym przez autora. Autor obawiał się, że dodatkowe obciążenie związane z nową podłogą (samopoziom, płytki) mogło wpłynąć na stan stropu. Użytkownicy sugerowali, że pęknięcie mogło być spowodowane obciążeniem stropu, ale również wskazywali na możliwość, że wilgoć i brak wentylacji w łazience sąsiadki mogły przyczynić się do problemu. Po demontażu płytek i samopoziomu autor stwierdził, że lastryko nie pękło, a problem sąsiadki wynikał z wieszania mokrego prania i braku odpowiedniej wentylacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA