logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększenie mocy paneli PV bez wymiany inwertera Growatt 5000TL3-S: wyłączanie nadmiarowych paneli

wiciu_r 16 Lut 2022 16:31 621 6
REKLAMA
  • #1 19887925
    wiciu_r
    Poziom 7  
    Witajcie!

Mam na dachu 4,34 kW (14 paneli Resun 315W) plus inwerter Growatt 5000TL3-S

Wpadł mi do łepetyny pomysł, że jest to maksymalna moc paneli, ale przecież dni są różne, najczęściej w okolicach 1800-3200W max. No, ale zimą w słoneczną aurę zdarzało się 4600W.

Mam pomysł, aby dołożyć z 8 paneli bo na tyle mam miejsca, ale nie wymieniać inwertera.

Pytanie brzmi:
    czy jest jakieś rozwiązanie, aby jakiś układ elektroniczny precyzyjnie określał energię generowaną przez panele i w przypadku możliwości przekroczenia parametrów znamionowych Growatta 5000TL3-S wyłączał określone, nadmiarowe panele. Jak wiadomo układ zasilania panelami jest szeregowy więc tu widzę na przekaźnikach wyłączanie nadmiarowych z mostkowaniem poza nimi całego układu.
    Nie wiem czy dobrze to słownie ująłem...
    Growatt startuje od 160 V i mam 2 stringi po 7 paneli każdy.
    Wpinam w każdy po 4 panele, które muszą być stopniowo po kolei szybko wyłączane w razie wyjścia słońca zza chmur.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 19887945
    krawietz
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Ale czemu chcesz kombinować? Dołożyć 4 takie same panele do każdego stringu i tyle.
    Falownik i tak więcej niż jego moc maksymalna z paneli nie wyciągnie.. a maksymalnego napięcia MPPT nie przekroczysz, a maksymalny prąd nadal będzie taki sam jak teraz.

Jedyna obawa to ewentualnie gwarancja w przypadku jak ewentualnie coś się stanie...

Krawietz
  • REKLAMA
  • #3 19887955
    tom.pk
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Ja mam ten sam falownik i podpięte 20 paneli 310W w jednym stringu i jest ok.
    Tylko pytanie czy teraz dokupisz panele o podobnych parametrach aby je wpinać szeregowo do obecnych? Czy te które masz połączyć w jeden string a nowe osobno w drugi.
  • REKLAMA
  • #4 19887995
    wiciu_r
    Poziom 7  
    To znaczy, że Growatt niezależnie od ilości paneli przepuści te 5000W i w przypadku namiaru się nie spali???
  • #5 19888008
    krawietz
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    wiciu_r napisał:
    To znaczy, że Growatt niezależnie od ilości paneli przepuści te 5000W i w przypadku namiaru się nie spali???

Jeśli nie przekroczysz maksymalnego napięcia MPPT i prądu wejściowego to tak.

Krawietz
  • REKLAMA
  • #6 19888017
    tom.pk
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Trzeba pilnować aby nie przekroczyć max napięcie, 1000V w przypadku tego inwertera. Liczy się napięcie panela obwodu otwartego, należy tez uwzględnić wzrost napięcia wraz ze spadkiem temperatury. Oczywiście jeżeli będą dwa stringi w tym przypadku tego problemu nie będzie.
  • #7 19888028
    wiciu_r
    Poziom 7  
    Dzięki, za chwilę dokupię i SPRAWDZĘ W BOJU !!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada system fotowoltaiczny z inwerterem Growatt 5000TL3-S oraz 14 panelami Resun 315W. Zastanawia się nad dodaniem 8 dodatkowych paneli, nie wymieniając inwertera, i poszukuje rozwiązania, które pozwoli na automatyczne wyłączanie nadmiarowych paneli w przypadku przekroczenia parametrów znamionowych inwertera. Odpowiedzi sugerują, że Growatt może obsługiwać więcej paneli, o ile nie zostaną przekroczone maksymalne napięcie MPPT i prąd wejściowy. Użytkownicy podkreślają konieczność monitorowania napięcia, zwłaszcza w kontekście spadku temperatury, oraz zalecają ostrożność przy doborze nowych paneli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA