logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Freesco czy jakiś inny LINUX do podziału łącza??

Talibanczyk 05 Lis 2005 23:20 1819 7
REKLAMA
  • #1 1958891
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam!!!

Ja wiem ze fresco jest stworzony głównie do podzialu netu... tylko mam taki przypadek.

Mam kolege.. który na neta drogą radiowa.... dostawca przydzielił mu jeden staly adres iP : 192.168.9.4

A on ma 2 kompy w domku dotego jeszcze laptopa.. i chciałby miec dostęp na wszystkich trzech maszynach jednoczesnie neta.. bo jak na razie to sie gryza ze soba.. no bo maja ustawione ip. jedno i to samo.

Teraz moje pytanko... dotyczy tego czy dalo sie by postawic serwerek taki co po stronie odbiorcy by mial skonfigurowany wlasnie tej jeden adres IP a do wewnatrz np. 3 inne??? tak jak to na rysunku zamiescilem ??

Jesli tak to prosze o podpowiedz jaka dystrybucja linuxa sie do tego nadaje?? Freesco 0.2.7 ?? czy moze jakas inna

Ja osobiscie korzystam z NND bo mam neo.. ale chyba na nnd nie pojdzie takie coś ???

na freesco.pl i na forum fresco bylem.. ale z marnymi skutkami:/

Z gory dziekuje za podpowiedzi i pozdrawiam
    Załączniki:
    • Freesco czy jakiś inny LINUX do podziału łącza?? serwer.gif (18.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1958933
    mrgr
    Poziom 15  
    oczywiście że to pójdzie na NND!! tylko maskaradę trzeba ustawić
  • REKLAMA
  • #3 1958971
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    a na zwykłym freesco nie pojdzie takim.... Dyskietkowym ??? i na P 133 ?? 16 ramu ??

Dodano po 1 [minuty]:

bo do NND trzeba HDD :P - a bez HDD troszke taniej :)
  • #4 1959260
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Witam
    to nie moze być na freesco !
    frrresco nie ma obslugi kart Wi-Fi
    musisz to zrobic na NND (lub na nowszym linuxie typu slackware itp.)
    pozdrawiam
    MaReK
  • #5 1959415
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    ale hmm.... ja nie mam katry wi-fi ... tylko antene odbioprcza... z której wychodzi UTP już z tym adresikiem... wogóle zapomnijmy ze to jest bazprzewodówka
  • REKLAMA
  • #6 1959467
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam
    Jeżeli mówimy o wyjściu ethernetowym to może lepiej kupić jakiś router sprzętowy za ok. 100 zł (małe zużycie energii elektrycznej). Freesco może tez być.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1959697
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Witam
    sory ja myślałem ze masz wi if ;/
    jeżeli masz ethernet to spokojnie freesco powinno wystarczyć :D na 3 kompy !
    tylko potrzeba ramdysk i kernel na nowszy :)
    ja aktualnie mam na 9 kompów i od 2miechów się nie zawiesił ani razu :D
    ale tak jak pisze kolega "jaroslawk"
    dobrym i tanim rozwiązaniem był by mały routerek!!
    pozdrawiam Marek
  • #8 1959933
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    a routerowi przydzielisz ip... tak zeby oszukac.. dostawce internetowego ??

mogłbyś mnie poinstruowac.. jaki ramdisk i kernel.. bo w linuxie .. jestem zielony.. umiem tylko NND zainstalowac na serwerze :P

Dodano po 3 [minuty]:

jaroslawk napisał:
    Witam
    Jeżeli mówimy o wyjściu ethernetowym to może lepiej kupić jakiś router

ale po co trownic.. kase.. na serwer.. jak ja mam kilka takich starych kompów co tylko na serwer sie nadaja.... i na nic wiecej... - so 100 zł w kieszeni :P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada jedno stałe IP (192.168.9.4) przydzielone przez dostawcę internetu radiowego i chce podzielić łącze na trzy komputery w domu, unikając konfliktów adresów IP. Pyta o możliwość skonfigurowania serwera po stronie odbiorcy, który przyjmie jedno IP z zewnątrz i rozdzieli je na trzy różne adresy wewnętrzne. Dyskusja wskazuje, że Freesco w wersji dyskietkowej na starszy sprzęt (Pentium 133 MHz, 16 MB RAM) może mieć ograniczenia, ale nowsze wersje lub dystrybucje takie jak NND (Neo Network Distribution) lub Slackware Linux mogą obsłużyć takie zadanie, pod warunkiem odpowiedniej konfiguracji maskarady (NAT). Freesco nie obsługuje kart Wi-Fi, ale w przypadku połączenia ethernetowego (UTP z anteny odbiorczej) jest to możliwe. Proponowane jest także użycie taniego sprzętowego routera za około 100 zł jako alternatywa, który może przydzielić IP i rozdzielić łącze na kilka urządzeń. Konieczne jest użycie ramdysku i nowszego kernela w przypadku Freesco, a także znajomość konfiguracji NAT. Autor dyskusji preferuje wykorzystanie starych komputerów jako serwerów zamiast kupowania routera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA