logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić przepaloną płytkę PCB i czym wypełnić ubytek?

0Cool^ 19 Lut 2022 10:42 1641 7
REKLAMA
  • #1 19892998
    0Cool^
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam po spaleniu paru elementów powstała taka dziura Jak naprawić przepaloną płytkę PCB i czym wypełnić ubytek? oczyściłem ile się dało niestety już zostały prawie same ścieżki czuć jak się odginają gdy czymś tam jeszcze skrobię, zwarć nie ma na płycie między ścieżkami teraz myślę czym wypełnić ten ubytek żywicą epoksydową czy może coś innego użyć. Do tego w innym miejscu ścieżka od tyłu lekko się odkleiła Jak naprawić przepaloną płytkę PCB i czym wypełnić ubytek?
    może ją też jakąś kropelką lekko potraktować albo żywicą i pociągnąć dodatkowo kynar do najbliższego punktu wspólnego, a na koniec chcę wstawić Jak naprawić przepaloną płytkę PCB i czym wypełnić ubytek?
    gdyby drugi raz doszło do takiej awarii to nie przepali :) laminatu na wylot .
  • REKLAMA
  • #2 19893017
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3926
    Laminat jednostronny jest szansa że będzie wszystko chodzić pod układ wstaw podstawkę.
  • REKLAMA
  • #3 19893365
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 728
    Pomysł masz dobry. Temat więc zbędny. Podstawka jak najbardziej. Przychylam się do twojego pomysłu. Zrobiłbym tak samo. (chyba).
  • #4 19893404
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19893468
    Witold5
    Poziom 32  
    Ocena: 728
    Autor przewidział żywicę, więc ja bym tego tak nie "przyczerniał". Z jego wypowiedzi widać że wie o czym mówi.
  • REKLAMA
  • #6 19893878
    0Cool^
    Poziom 14  
    tam będzie 16v płynęło to co wywalić wszystko do ścieżek to będzie masakra ciężko będzie, nie ma zwarć po przyłożeniu sond do ścieżek i od strony spalenizny jak nie przykładać to nie ma zwarcia to skrobać wszystko?
  • REKLAMA
  • #7 19894324
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19894354
    0Cool^
    Poziom 14  
    wyfrezuję szlifierka do czystej płytki pcb albo ścieżek dam żywicę z włóknem szklanym i nawiercę nowe otwory jak się zakleją wstawię podstawkę i zobaczymy co z tego będzie kupa roboty delikatnej

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem naprawy przepalonej płytki PCB, na której powstała dziura po uszkodzeniu elementów. Użytkownik rozważał użycie żywicy epoksydowej do wypełnienia ubytku oraz naprawy odklejonej ścieżki. Odpowiedzi sugerowały różne podejścia, w tym zastosowanie podstawki pod układ, zeszlifowanie uszkodzonego miejsca i nałożenie soldermaski, a także usunięcie zwęglenia, które mogłoby przewodzić prąd. Użytkownik planuje wyfrezować uszkodzone miejsce, użyć żywicy z włóknem szklanym oraz nawiercić nowe otwory.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA