logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tworzenie makra w Excelu do wyszukiwania i kopiowania danych M/W

tomala242 19 Lut 2022 13:36 696 7
REKLAMA
  • #1 19893319
    tomala242
    Poziom 2  
    Witam, potrzebuje pomocy.
    Potrzebne makro, które w arkuszu głównym znajdzie w podanej przeze mnie kolumnie literę np. M/W i skopiuje numer, nazwisko, imię i rozdzieli do arkusza tylko M i tylko W w dowolne miejsce (już sobie dopasuje wszystko). Niestety nie mam żadnego makra zrobionego.
    Załączniki:
    • Zeszyt1.rar (9.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19894017
    tomala242
    Poziom 2  
    Czy można jeszcze jedną pomoc uzyskać odnośnie tego pliku, wszystko jest super, działa, ale nie mogę sobie poradzić żeby kopiowane dane były od wiersza np. 20 a nie od 1?
  • REKLAMA
  • #5 19894589
    tomala242
    Poziom 2  
    Dziękuje bardzo wszystko działa jak ta lala. Widze że dużo pracy i nauki przede mną .
  • REKLAMA
  • #7 19895372
    tomala242
    Poziom 2  
    witam czy do poprzedniego makra mozna zrobic dopisek zeby skopiował jeszcz jakies kolumny np C i D
    Załączniki:
    • Zeszyt2.rar (22.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w stworzeniu makra w Excelu, które wyszukiwałoby w kolumnie oznaczenia M/W i kopiowało odpowiednie dane (numer, nazwisko, imię) do osobnych arkuszy dla M i W. Otrzymał kilka propozycji kodu VBA, które umożliwiały realizację tego zadania. W odpowiedziach zasugerowano m.in. użycie pętli oraz funkcji AutoFilter, a także dostosowanie kodu, aby kopiowane dane zaczynały się od określonego wiersza. Użytkownik wyraził wdzięczność za pomoc i zadał dodatkowe pytania dotyczące rozszerzenia funkcjonalności makra.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA