logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 2005 - demontaż tapicerki tylnej klapy, jak zdjąć plastik?

Yanush 06 Lis 2005 11:20 5616 7
REKLAMA
  • #1 1959534
    Yanush
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Witam!
    Jak się dobrać do zamka tylnej klapy w Seacie Ibiza 2005?
    Chodzi mi konkretnie o sposób zdjęcia tapicerki - palstiku z tylnej klapy.
    Wszystkie (wydaje mi się, że wszystkie) wkręty typu TORX wykręcone szt. a plastik ani drgnie :-(
    Może jest jakiś link, gdzie to można podejrzeć ?
    Dzięki WIELKIE
    Pozdrawiam
    Yanush
  • REKLAMA
  • #2 1960757
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    jezeli wykreciles juz wszystkie wkrety to teraz szrpnij troszke mocniej i zejdzie, tak z wyczuciem

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1960782
    Yanush
    Poziom 18  
    Dzięki za BARDZO pouczającą podpowiedź...
    Wydaje mi się, że napisałeś ja tak - dla zyskania punktów? no szkoda... bo naprawdę nic nie wniosła i nie pomogła :-(
    Mimo wszystko pozdrawiam
    Yanush
    P.S.
    Na nic szarpanie się zdało, szkoda, że o tym nie wspomniałem opisując problem :cry:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1960863
    Yanush
    Poziom 18  
    Sorry, już oczęta przecierałem ale nadal nie widzę opisanego sposobu na zdjęcie tapicerki. Jak już wspomniałem - odkręconych jest 5 wkrętów typu TORX, czy ktoś tutaj napisał gdzie szarpnąć, w którą stronę przesunąć - w tył, w bok, w stronę szyby ?
    A może ktoś tutaj pisze znikopisem ?
    Po to zwracam się z prośbą o opisanie czynności aby nie uszkodzić elementu, który jak sądzicie jest mimo wszystko dosyć kosztowny...
    Pozdrawiam
    Yanush
  • #6 1960968
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 84
    Po prostu jak i w innych autach tak i u Ciebie sa wkręty oraz zatrzaski. Popatrz na listwe jak wyglada w których miejscach powinna byc sztywno mocowana i wtedy na pewno sie domyślisz jaki co trzeba zrobić.

Mam wrażenie, że oczekujesz zeby Ci tu ktos to pokazalnajlepiej na zdjeciach :) . Niestety obawiam sie ze to nie tu szukasz. Sa odpowiednie fora odnośnie samych marek aut. poszukaj jakiegos o Ibizie lub seatach, zarejestroj sie, zaloguj i zadaj pytanie.

Pozdr
  • #7 1966789
    Yanush
    Poziom 18  
    elmer2 napisał:
    Po prostu jak i w innych autach tak i u Ciebie sa wkręty oraz zatrzaski. Popatrz na listwe jak wyglada w których miejscach powinna byc sztywno mocowana i wtedy na pewno sie domyślisz jaki co trzeba zrobić.

Mam wrażenie, że oczekujesz zeby Ci tu ktos to pokazalnajlepiej na zdjeciach :) . Niestety obawiam sie ze to nie tu szukasz. Sa odpowiednie fora odnośnie samych marek aut. poszukaj jakiegos o Ibizie lub seatach, zarejestroj sie, zaloguj i zadaj pytanie.

Pozdr

A możesz mi powiedzieć co Ty wniosłeś do tematu ?
    Wiem doskonale, że istnieją fora, fan kluby poszczególnych marek samochodów, ale nie mam zamiaru zakładać kont na każdym. Czy fachman, który potrzebuje informacji na temat jakiegoś samochodu ma 777 kont i w ten sposób logując się na nich uzyskuje potrzebne informacje czy też wypowiada się na stawiane tematy ?
    Skierowałem post tutaj bo sądziłem, że spośród szerokiej rzeszy ludzi na elektrodzie jest ktoś, kto dłubał przy Ibizie i podzieli się informacjami...
    Mimo wszystko pozdrawiam
    Yanush
  • #8 1966881
    coobah
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Yanush, to załóż sobie dwa konta. Jedno na forum ogólno motoryzacyjnym, a drugie niech bedzie na elektrodzie!
    Koledzy próbują Ci wyjaśnic jak podejść do tego auta, a Ty ich besztasz za nic. Na stronie gazeta.pl jest forum gdzie wchodzi mnostwo ludzi, gadaja na różne tematy i moze tam spróbuj. Dowiedz sie gdzies indziej jak sie dobrac do tych drzwi (chociaz nie wiem czy powiedzą Ci cokolwiek innego...), a do nas wróć i zapytaj jak wygluszyc te drzwi, zamontować głośniki itp. Nawet dział nazywa sie "Tuning samochody i car audio". Czy zdjecie tapicerki z klapy bagaznika podchodzi pod tuning?? Pod car-audio poza wytlumieniem jej też za bardzo nie chce podejsc..
    Wiec docen to co Ci koledzy radzą, a radzą Ci bardzo dobrze.. A jesli Ci nie pasuja takie odpowiedzi to szukaj innych/lepszych na innych forach, albo sam rozpieprz tapicerke, połam kołki platykowe a następnym razem tylko Ty bedziesz wiedział jak sie do nich dobrac.
    pozdro!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem demontażu tapicerki tylnej klapy w Seacie Ibiza z 2005 roku w celu dostępu do zamka. Użytkownik odkręcił wszystkie widoczne wkręty typu TORX, jednak plastikowa tapicerka nie chciała się zdjąć. Wskazano, że oprócz wkrętów tapicerka jest mocowana na plastikowych kołeczkach zatrzaskowych, które mogą wymagać delikatnego, ale zdecydowanego szarpnięcia lub podważenia, aby je zwolnić. Zwrócono uwagę, że kołeczki te są jednorazowego użytku i mogą ulec uszkodzeniu podczas demontażu, co może wymagać ich wymiany. Podkreślono, że sposób zdejmowania tapicerki jest podobny do innych samochodów i polega na zlokalizowaniu miejsc mocowania listwy oraz zatrzasków. Nie udzielono szczegółowego opisu kierunku lub techniki zdejmowania plastiku, a także zasugerowano poszukiwanie instrukcji lub zdjęć na forach dedykowanych marce Seat lub modelowi Ibiza. Dyskusja zawierała również uwagi dotyczące odpowiedniego doboru forum do tematu oraz sugestie, by nie oczekiwać szczegółowych instrukcji bezpośrednio na tym forum.
REKLAMA