logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kupno telewizora 55-65 cali: Philips oled706/12 czy inny model? Oglądanie Netflix, Amazon, YouTube

rafonix99 27 Lut 2022 20:35 561 7
REKLAMA
  • #1 19908010
    rafonix99
    Poziom 6  
    Witam,

Zamierzam kupić tv w rozmierze od 55 do 65 cali, co polecacie?

Tv będzie służył głównie do oglądania Netflixa, Amazona, YouTube (streamów gdzie często występują statyczne elementy) itp, urządzenia które będą podłączone to PC i PS5.

Korzystał będę głównie z tv w godzinach wieczornych po pracy lub weekendy, kiedy to tv będzie odpalony cały dzień.

Do tej pory korzystam z Philips pus7303/12 i bardzo podoba mi się system ambilight i android, dlatego też skłaniałbym się na nowy sprzęt tej marki, chyba że w tych pieniądzach są lepsze tv.

Zainteresowałem się modelem Philips oled706/12, czy warto interesować się tym modelem czy może poczekać na nową serię, a może iść w kierunku innej marki?

Mam pytanie odnośnie oledów, jak to wygląda z ich wypalaniem? Czy jeśli będę oglądał tv po 10godz w weekendy to ekran się utrwali ? chodzi mi np; jeśli w grze jest jakiś statyczny element(pasek z wynikiem meczu) albo gdy podczas oglądania filmu są czarne pasy po bokach ekranu

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19908381
    rafonix99
    Poziom 6  
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora?
    Około 2,5m, max 3 metry.
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu?
    siedzę na wprost lub lekkim kątem.
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie?
    Posiadam Philips 50pus7303/12
    4. Jaką markę preferujesz?
    Myślę że Philips ze względu na ambilight ale nie skreślam innych marek
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz?
    Od 55 do 65 cali.
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora?
    Podłączony będzie PC i PS5, ewentualnie soundbar.
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
    Nie oglądam wgl tradycyjnej tv, oglądał będę głównie Netflixa, Amazona i YouTube (często puszczam streamy gdzie na ekranie pojawiają się statyczne paski itp)
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC?
    Będzie używana konsola i PC, zdarzają mi się dłuższe sesje gdzie na ekranie znajdują się np: tabelka z wynikiem meczu lub inne statyczne elementy.
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora?
    Tak, do tej pory sporo korzystam z funkcji łączenia tv z smartfonem i udostępnianiem treści.
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień?
    Oglądam po południu, a głównie wieczorami.
    Z tv sporo będzie korzystane w weekendy, włączony wtedy będzie od rana do wieczora.
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora?
    Budżet to około 5,5tyś zł.
    Tak jak napisałem wcześniej myślałem nad Oledem tylko nie wiem czy to dobry pomysł.
  • #4 19908847
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    rafonix99 napisał:
    (często puszczam streamy gdzie na ekranie pojawiają się statyczne paski itp)

To może powodować problem z OLED.

Z tradycyjnych LED postawiłbym na Sony 65X94J lub w opcji tańszej Samsung QE65Q80A
  • REKLAMA
  • #5 19909431
    rafonix99
    Poziom 6  
    Ten Sony wgl całkiem dobrze, tylko czytałem że ma słabe audio.
    A jeśli uparłbym się na oleda to jakiego polecasz ? Czy ten Philips 55OLED706 jest wart uwagi czy lepiej barć inną markę? Czytałem że Philipsy mają jakieś autorskie zabezpieczenia przed wypaleniami.
  • #6 19910071
    Ludwik XVI
    Jeśli OLED to LG 55C1 lub poczekac na model C2 z serii na 2022.
    55OLED706 teź jest ok choć ja nie mam zbyt dużego zaufania do elektroniki sterującej od Philipsa (panel jest od LG)
  • REKLAMA
  • #7 19920147
    rafonix99
    Poziom 6  
    Mam jeszcze pytanie odnośnie tv Sony XR55A90JAEP, z tego co wyczytałem jest to jeden z najlepszych tv z 2021, ma najlepszą elektronikę odpowiedzialną za obraz.
    Czy różnica jest na tyle widoczna żeby dopłacić do tego telewizora? Czy jest rzeczywiście lepszy od LG G1 lub C1?
    Z góry dzięki za odpowiedź
  • #8 19920765
    Ludwik XVI
    A90 jest bardzo dobry ale wynika to z tego, że jest na matrcy od LG ;)

Zaletą technologii OLED jest to, że skok jakosciowy jest nawet w podstawowych modelach stąd nie ma sensu ładować sie w najwyższe serie i przepłacać.
    Środek rynku czyli np C1 jest już wystarczająco dobry.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup telewizora o przekątnej 55-65 cali, głównie do oglądania Netflixa, Amazona i YouTube, z podłączonymi urządzeniami PC i PS5. Preferuje markę Philips ze względu na system Ambilight i Android, rozważając model Philips OLED706/12. W dyskusji poruszono kwestie wypalania OLED-ów, zwłaszcza przy długim użytkowaniu z statycznymi elementami. Użytkownicy sugerują alternatywy, takie jak Sony 65X94J, Samsung QE65Q80A oraz LG 55C1, wskazując na ich jakość obrazu i różnice w technologii. Zauważono, że OLED-y, nawet w średniej półce, oferują dobrą jakość obrazu, a modele takie jak Sony XR55A90JAEP i LG G1 również są warte rozważenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA