logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przewód dobrać do głośnika niskotonowego 250W RMS 4 Ohm?

To_nie_ja7 01 Mar 2022 08:01 3261 10
REKLAMA
  • #1 19909958
    To_nie_ja7
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Cześć, mam głośnik niskotonowy 250w rms 4 ohm, czy przewód 1,5mm² do poprowadzenia wewnątrz subwoofera wystarczy? Czy muszę zastosować grubszy przewód?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19909971
    adam310591
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Wystarczy spokojnie. Tylko żeby był miedź ofc
  • REKLAMA
  • #3 19910011
    Broonzy
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Rozumiem że masz subwoofer aktywny (czyli ze wzmacniaczem i filtrem w środku).
    Natomiast nie rozumiem pytania.
    Bo jeśli wzmacniacz jest w środku to przewody będą różne.
    Najcieńsze będą przewody wejściowe (mogą być ekranowane).
    Najgrubsze przewody będą od końcówek scalaka mocy do końcówek głośnika. (2,5mm² ).
    Jeśli wzmacniacz masz na zewnątrz to przewody od niego do głośnika też powinny mieć 2,5mm².
    Jeśli od wzmacniacza do głośnika jest kilka metrów to przewód powinien być jeszcze grubszy niż 2,5mm².

Dodano po 6 [minuty]:

adam310591 napisał:

A widziałeś kiedyś przewody głośnikowe zrobione z aluminiowego drutu tak jak sieciowe z czasów PRL?
    :)
  • #4 19910017
    To_nie_ja7
    Poziom 3  
    Broonzy napisał:
    Rozumiem że masz subwoofer aktywny
    jest to subwoofer pasywny, potrzebuję podłączyć głośnik z terminalem głośnikowym
  • REKLAMA
  • #5 19910035
    adam310591
    Poziom 12  
    Miedź cca to tak na prawdę przewody aluminiowe i z zewnątrz tylko jest warstwa miedzi. Do tej mocy 1,5mm² spokojnie wystarczy. Tym bardziej że to pewnie będzie z 50cm
  • REKLAMA
  • #6 19910054
    Broonzy
    Poziom 16  
    Ile metrów będą miały przewody od wyjścia wzmacniacza basowego do głośnika subwoofera?
  • #7 19910066
    To_nie_ja7
    Poziom 3  
    Przewody od glosnika do terminala będą miały około 50cm
  • Pomocny post
    #8 19910193
    Broonzy
    Poziom 16  
    To strata mocy na cieńszych przewodach nie będzie duża.
    A czy to są przewody do głośników, czy sieciowe?
    :)
  • Pomocny post
    #9 19910269
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3774
    adam310591 napisał:
    OFC to dobry wybór, ale przekrój? IMHO, zdecydowanie nie wystarczy. A to że będzie działać nie jest równoznaczne z tym, że będzie dobrze. Generalnie, im większy przekrój tym lepiej i chyba nie ma co szukać drobnych oszczędności, szczególnie na tak niewielkim odcinku kabla. Na przekrój warto zwracać uwagę szczególnie wtedy, gdy skład zastosowanych przewodów nie jest do końca znany. A niektóre mają bardzo zaniżone parametry w porównaniu do teoretycznego przewodu miedzianego. W przypadku niektórych podróbek oferowanych jako OFC można trafić na kable o przewodności niższej o około 20 proc. do nawet 50 proc. w skrajnych przypadkach. A to istotnie wpływa na uzyskane efekty.
    Broonzy napisał:
    ...widziałeś kiedyś przewody głośnikowe zrobione z aluminiowego drutu tak jak sieciowe z czasów PRL?
    To bardzo popularne rozwiązanie więc widuję, i to nawet dość często. Nie są to jednak takie przewody jak "sieciowe z PRL". Poczytaj proszę czym różnią się miedziane przewody OFC od "miedzianych" przewodów CCS albo CCA. Generalnie, jak Kol. adam310591 wskazał powyżej, proponuję stosować OFC jednak w większym przekroju, a zdecydowanie unikać okablowania CCA oraz CSS. Tym bardziej, że oszczędności będą naprawdę znikome.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 19910485
    To_nie_ja7
    Poziom 3  
    W takim razie jaki przekrój będzie najlepszy?
  • Pomocny post
    #11 19910565
    adam310591
    Poziom 12  
    Jak masz kabel 1,5mm² to go użyj. Jak nie masz to daj sobie 4mm i będzie na zapas. Przewód od wzmacniacza do terminala też daj takiego przekroju.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o odpowiedni przekrój przewodu do głośnika niskotonowego o mocy 250W RMS i impedancji 4 Ohm. Odpowiedzi wskazują, że przewód o przekroju 1,5 mm² jest wystarczający, zwłaszcza przy długości około 50 cm. Zwracają uwagę na jakość materiału, sugerując użycie przewodów miedzianych OFC, które zapewniają lepszą przewodność. Niektórzy użytkownicy rekomendują jednak zastosowanie grubszych przewodów, np. 2,5 mm² lub 4 mm², aby zminimalizować straty mocy i zapewnić lepszą jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA