logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zwiększenie zasięgu WiFi z podłączeniem WLAN/LAN

KABAN_DG 02 Mar 2022 11:38 1389 9
REKLAMA
  • #1 19911496
    KABAN_DG
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Cześć,

mam do pokoju podciągnięty kabel RJ45. Obecnie jest do niego podłączony PC.
    Czasami pracuję w tym pokoju na laptopie i niestety jest słaby zasięg wifi (router w innym pomieszczeniu - internet jest od operatora sieci kablowej).
    Chciałbym umieścić w tym pokoju "router" do którego podepnę kablem sieć. Natomiast do niego podepnę PC kablem - tutaj zależy mi na dobrym transferze. Równocześnie chciałbym aby router mógł utworzyć sieć wifi, do której będę logował się laptopem.
    Chodzi mi o jak najmniejsze urządzenie - takie jak np. wzmacniacze sygnału wpinane do gniazdka tyle że z wejściem i wyjściem LAN/WLAN.
    Pytanie do was czy mam szukać routera wifi - czy innego urządzenia?

Z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19911504
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    Urządzenie do nadawania Wi-Fi nazywa się Access Point - AP.
    Popularne routery domowe z antenkami to w rzeczywistości dwa urządzenia w jednej obudowie: router i AP.
    Możesz kupić dedykowane zestawy AP z funkcjami automatycznego przełączania na najsilniejszy sygnał itp.
    Możesz też kupić domowy router Wi-Fi i podłączyć go tak, żeby działał jako AP + dodatkowe gniazda LAN.

Sposób konfiguracji był podawany kilka razy w ciągu ostatniego miesiąca w podobnych zapytaniach jak Twoje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19911568
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Jaki masz budżet, jaka prędkość łącza?
  • REKLAMA
  • #4 19911606
    KABAN_DG
    Poziom 15  
    Internet od operatora 300Mbps.

Dziękuję za odzew.
    Budżet - nie wiem w jakich przedziałach się poruszamy, 100, 300, 500 zł.
    Rozumiem że jeżeli kupię router wifi (np. pierwszy lepszy który ma kilka trybów pracy TP-Link TL-WR844N) to łączę go RJ45 z głównym routerem/modemem od operatora sieci.
    Konfiguruję nowy adres ip dla nowego routera i powinien z grubsza działać?
    Nie ma dla mnie większego znaczenia czy sieć wifi będzie ta sama w całym domu czy będą dwie osobne - chyba że wpływać będzie to na jakość sieci.
    Zależy mi w na sieci wifi w pokoju (laptop będzie ok. 1 m od anten, więc nie musi być jakiś mega mocny) oraz możliwości podłączenia PC poprzez kabel.
  • Pomocny post
    #5 19911761
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    KABAN_DG napisał:
    TP-Link TL-WR844N) /

Ale zauważyłeś, że ten router ma tylko pasmo 2,4 GHz, 300Mb po wifi, ale porty wejścia ma tylko 100Mb.
    Ogólnie ten router to szmelc, no chyba że się na to wszystko godzisz i Ci to odpowiada.
  • REKLAMA
  • #6 19911764
    KABAN_DG
    Poziom 15  
    Dzięki, i właśnie o to mi chodziło, czyli na to co mam zwrócić uwagę.
    Ogólnie urządzenie już raczej wiem w takim razie jakie mam kupić.
  • Pomocny post
    #7 19911820
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Ja bym brał Archer C6v3 i ustawił jako AP.
  • #8 19912594
    KABAN_DG
    Poziom 15  
    Ooo i pięknie.

A jeszcze pytanie odnośnie takiego TP-Link Archer C64. Nie chodzi o różnicę w cenie (20zł) a o rozmiary.
    Jest prawie połowę mniejszy, a z grubsza parametry bardzo podobne. Jeśli nie ma większych różnic to kupuję.
  • Pomocny post
    #9 19912658
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19913737
    KABAN_DG
    Poziom 15  
    Panowie.... JEST EKSTRA.
    Kupiłem tego C64. Mały, konfiguracja to podpięcie kabli i kliknięcie w czterech krokach w samouczku.
    Prędkości i po kablu i po wifi tyle ile operator zezwolił... 360 Mbps ... jest sztos !

Dzięki za pomoc, i ofkors "Pomógł mi" odhaczone :)

Dodano po 33 [sekundy]:

Pomogli użytkownicy forum ! :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał rozwiązania na zwiększenie zasięgu WiFi w pokoju, gdzie podłączony był komputer stacjonarny przez kabel RJ45. Chciał zainstalować router, który umożliwiłby podłączenie PC oraz stworzenie sieci WiFi dla laptopa. W odpowiedziach zasugerowano użycie Access Point (AP) lub routera WiFi, który można skonfigurować jako AP. Użytkownik rozważał model TP-Link TL-WR844N, ale zwrócono uwagę na jego ograniczenia, takie jak tylko 100Mb porty. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na TP-Link Archer C64, który okazał się łatwy w konfiguracji i zapewnił zadowalające prędkości transferu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA