logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Taśma LED 24V DC 10W/1m: Zasilenie z jednej strony - wpływ na trwałość i wydajność świetlną

xDyzio 02 Mar 2022 18:00 963 7
REKLAMA
  • #1 19912034
    xDyzio
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Dzień dobry, edytowałem cały post.

Postaram się opisać wszystko dokładnie i zrozumiale, ale jeżeli ktoś miałby jakieś pytania, to proszę o komentarz.
    Mam do oświetlenie 3 półki (każda półka ma 6m) i jest już zamontowana w każdej półce taśma LED 24V DC 10W/1m 5,9m.
    Zasilacz jaki posiadam na wyjściu posiada parametry 24V/10A 240W. Jedna półka ma 60W, czyli trzy półki mają łącznie ok. 180W (na zasilaczu mamy zapas mocy). Moje pytanie brzmi, jakie są plusy i minusy zasilania każdej taśmy z jednej strony?
    Czy jeżeli zasilę każdą taśmę tylko z jednej strony, to czy nie skróci się automatycznie trwałość takiej taśmy? Jeżeli chodzi o świecenie, to na początku i końcu taśma LED świeci praktycznie identycznie. Wyczytałem, że spadki napięć przy 24V zaczynają się dopiero przy 9m, ale jakbym zasilił każdą taśmę równolegle, czyli podał na początek i koniec taśmy zasilanie z wyjścia zasilacza, to nie byłoby to lepsze rozwiązanie? Z zasilacza wychodzi przewód 2x1,5mm2 i wchodzi do puszki, do puszki hermetycznej wchodzi każda taśma osobno (z każdej taśmy wychodzi przewód 2x0,25mm2 i zastanawiam się czy przy odcinku przewodu 3,5-5m nie będzie za mały przekrój)? Chciałbym aby ktoś z Państwa wypowiedział się i prosiłbym też o argumenty. Jeżeli się mylę, to również proszę o wypowiedź. Dodaję załącznik (Jest zrobiony schemat, na schemacie jest wszystko rozrysowane jak chciałbym aby to było połączone, nie podłączyłem minusa, bo chcę żeby rysunek był bardziej czytelny). Wiem jak łączyć LEDy, ale tutaj chodzi mi głównie o długość tej taśmy, zastanawiam się po prostu czy nie zasilić jej z dwóch stron żeby odciążyć leda na początku i żeby prądy rozłożyły mi się równomiernie?
    Jest duże prawdopodobieństwo, że LEDy będą świeciły ciągiem 7-14dni, zasilacz przy 3 taśmach (każda 6m) nagrzewa się do 70-75 stopni po około 30minutach.

Dziękuję i pozdrawiam

Taśma LED 24V DC 10W/1m: Zasilenie z jednej strony - wpływ na trwałość i wydajność świetlną
  • REKLAMA
  • #2 19912060
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    xDyzio napisał:
    led jest zasilany przewodem 2x0,25 (długość przewodu zasilającego ok. 3,5m),

A.kto to tak spartolił?
    Tym bardziej przy:
    xDyzio napisał:
    Zasilacz OUTPUT 10A 240W

To proszenie się o pożar instalacji.
  • REKLAMA
  • #3 19912066
    xDyzio
    Poziom 8  
    Źle sprecyzowałem pytanie, każdy pasek LED jest zasilany przewodem 2x0,25 ale od zasilacza do puszki przychodzi przewód 3x1,5mm2.
  • REKLAMA
  • #5 19912076
    xDyzio
    Poziom 8  
    Każda taśma ma 6m (są 3 półki po 6m) czyli łącznie 3x6m na jednym zasilaczu. 3x60=180W, czyli zasilacz ma zapas mocy, ale chodzi mi głównie o połączenie tych LEDów. Druga sprawa z każdej pojedynczej półki wychodzi przewód 2x0,25mm2.
  • REKLAMA
  • #6 19912088
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1262
    60W : 24V = 2,5A na taśmę, przy równoległym łączeniu taśm prąd na przewodzie zasilającym pierwsza taśmę wzrasta proporcjonalnie.
  • #7 19912096
    xDyzio
    Poziom 8  
    Dziękuję za odpowiedź.

A jeżeli zrobiłbym tak, że pierwszy przewód 2x0,25 (początek taśmy) połączył do wyjścia zasilacza i zrobił tak samo z drugim końcem taśmy. Wtedy miałbym jedną taśmę zasilaną z dwóch przewodów 2x0,25, czyli prąd rozłoży mi się na LEDzie równomiernie i tym samym odciążę przewody. Dobrze myślę?

Dodano po 12 [minuty]:

Dokładnie chodzi mi o takie połączenie (nie połączyłem minusa żeby nie mieszać na obrazku, ale powinien być połączony).

I wiem, że LED będzie świecił przy połączeniu z jednej strony, ale chodzi mi o trwałość tego leda, jak to wygląda z waszego doświadczenia?
  • #8 19912314
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Ledom przy zaniżonym napięciu będzie nawet lepiej. O ile taśma zasilona jednostronnie świeci równomiernie na całej długości to ta część instalacji nie wymaga poprawek. Natomiast przekroje przewodu już tak. Skoro masz zasilacz o wydajności prądowej 10A to minimalny przekrój przewodu powinien wynieść 1,5 milimetra kwadrat. Zarówno technicznie jak i zgodnie z normą która mówi wyraźnie o minimalnym przekroju przewodu układanego na stałe

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zasilania taśmy LED 24V DC 10W/1m, która jest zainstalowana na trzech półkach o długości 6m każda. Użytkownik pyta o wpływ zasilania taśmy z jednej strony na jej trwałość i wydajność świetlną. Odpowiedzi wskazują, że zasilanie jednostronne może prowadzić do spadków napięcia, ale w przypadku taśmy o długości 6m efekty te są minimalne. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem byłoby równoległe zasilanie taśmy z obu końców, co pozwoliłoby na równomierne rozłożenie prądu i zmniejszenie obciążenia przewodów. Podkreślono również, że minimalny przekrój przewodu zasilającego powinien wynosić 1,5 mm², aby zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z normami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA