logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klarstein Bellavita – po zrobieniu kawy piszczy i miga czerwona dioda

Danielghost11 02 Mar 2022 20:44 1434 14
REKLAMA
  • #1 19912387
    Danielghost11
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam problem z ekspresem Bellavita Klarstein, mianowicie po zrobieniu kawy ekspres zaczyna piszczeć i przy tym mruga czerwona dioda, wyjmuję wtedy kolbę i naciskam guzik aby zrobił znowu kawę, wtedy woda przelatuje i znowu wszystko jest w porządku. Robiąc kawę bez kolby działa poprawnie, po założeniu kolby z kawą występuje wyżej wymieniony problem,pompkę wymieniłem, tyle ze tez była używana, podobno miała być sprawna, macie jakąś rade? Spróbować z inną pompą? A i jeszcze jedno słyszę też przy pracy ekspresu dziwne buczenie jak by miał za ciężko w pewnych momentach, jeśli ma ktoś jakiś pomysł to będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 19938465
    daveeconomic
    Poziom 10  
    Witam
    Mam ten sam problem, udało się go rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #3 19945405
    danieldyl
    Poziom 2  
    Na razie nic nie robiłem przy tym ekspresie, ale pewnie wymienię po raz kolejny pompkę i zobczę czy to pomoże, a u Ciebie jak ? tzn coś próbowałeś robić ze swoim ekspresem ?
  • #4 20931123
    DIABELLO1
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Witam czy rozwiązaliście panowie problem z tym ekspresem ?Jeśli nie to mogę podpowiedzieć ,proszę o info
  • #5 20931189
    Danielghost11
    Poziom 4  
    Witam, jeśli mógłbyś podpowiedzieć, byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

>>20931123
    Witam, jeśli mógłbyś podpowiedzieć, jak rozwiązać ten problem, byłoby super.
  • REKLAMA
  • #6 20931870
    DIABELLO1
    Poziom 11  
    Witam
    Po pierwsze jeśli pompka podaje i się blokuje to znaczy nabije do odpowiedniego ciśnienia i dalej nie może -na pewno jest sprawna -zatkany jest przewód ten cienki biały od podgrzewacza mleka on wejście ma pod elektrozaworami i od góry wchodzi do systemu grzejnego -proszę go udrożnić
  • #7 20932484
    Danielghost11
    Poziom 4  
    Dzięki wielkie za info, zrobię jak piszesz i dam znać jak wyszło, dzięki za podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #8 20987241
    DIABELLO1
    Poziom 11  
    Witam
    I jak z tym ekspresem ,miałeś dać znać jak wyszło ,ta odpowiedź może też komuś pomoże to była wskazówka dla wszystkich ,dlatego warto się tym podzielić a nie milczeć pozdrawiam
  • #9 20987370
    Danielghost11
    Poziom 4  
    Witam, nie odpisuje tylko dlatego ze do tego nie podszedłem jeszcze, teraz jestem poza domem i nie ma kiedy, ale jak do tego się zabiorę to obiecuje ze dam znać jak wyszło, pozdrawiam.
  • #10 21007777
    Danielghost11
    Poziom 4  

Zrobiłem wedle wskazówek DIABELLO1, problem ustąpił, tzn. ekspres już nie piszczy, ale nie ma siły przepchać wody przez kolbę, myślę podmienić pompkę, jeśli ktoś ma jakieś sugestie to proszę o info, pozdrawiam.
  • #11 21008012
    DIABELLO1
    Poziom 11  
    Witam
    Ekspres może być zakamieniony i dalej nie drożny ,proszę spróbować odkamienić ,można także odkręcić sitko to na górze nad kolbą i go wyczyścić ,można spróbować włączyć bez tego sitka niech wypcha syf
  • #12 21008087
    Danielghost11
    Poziom 4  
    Ok dzięki, dam znać o postępach.
  • #13 21016626
    Danielghost11
    Poziom 4  

Dziś zabrałem się znów za ten ekspres, sprawa wygląda następująco, ekspres jest odkamieniony, wszystko wydaje się drożne i po włożeniu kolby z kawą, dalej nie chce lecieć woda, włożyłem samą kolbę bez kawy i też woda nie leci, może być to wina kolby? Jak ja zakładam to ciężko ją dokręcić do końca, sam nie wiem gdzie szukać przyczyny, ktoś jakiś pomysł?
  • #14 21026468
    DIABELLO1
    Poziom 11  
    Witam, to nie jest wina kolby, dalej coś jest niedrożne, odkręcał pan sitko to górne, gdzie się zapina kolbę? Proszę odkręcić to sitko i włączyć ekspres bez zapinania kolby. Druga sprawa, jak się włączy ekspres, to wężyki stają dęba, tzn. puchną? Jeśli tak, to pompka daje ciśnienie i coś jest zapchane nadal.
  • #15 21416292
    jacekwitkowski1978
    Poziom 7  
    >>21007777 A sprawdź, czy na wyjściu z pompki jest taki kątowy łącznik. Przechodzi w cienką rurkę. U mnie w środku była mała podkładka. Chyba jakaś końcówka z tych cienkich wężyków.

Podsumowanie tematu

✨ Ekspres do kawy Bellavita Klarstein po zaparzeniu kawy piszczy i miga czerwona dioda, co wskazuje na problem z przepływem wody przez kolbę. Po wyjęciu kolby i ponownym uruchomieniu ekspres działa poprawnie, a problem pojawia się tylko przy założonej kolbie z kawą. Wymieniono już używaną pompkę, jednak problem nie ustąpił. Sugerowano, że przyczyną może być zatkany cienki biały przewód od podgrzewacza mleka, który należy udrożnić. Po udrożnieniu problem piszczenia ustąpił, ale ekspres nadal nie przepuszcza wody przez kolbę. Możliwe przyczyny to kamień w ekspresie, niedrożne sitko nad kolbą lub uszkodzona kolba, choć kolba została wykluczona jako przyczyna. Zalecane jest odkamienianie ekspresu, czyszczenie sitka, a także sprawdzenie wężyka i kątowego łącznika na wyjściu z pompki, gdzie może znajdować się zanieczyszczenie lub element blokujący przepływ. Dziwne buczenie podczas pracy ekspresu może świadczyć o przeciążeniu pompki lub zatkaniu układu wodnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA